Faites de la petite reine / Pikkukuningattaren juhla
Pandoraaaaaaaaaaaaaaaa

La petite reine parisienne / Pikkukuningatarta juhlitaan Pariisissa tänä viikonloppuna

Matra_istep

"Oikeat" polkupyörät yhdistetään yhä alitajuisesti Hollantiin : se musta nahkasatulainen jalkajarrullinen kaunotar ansaitseekin pikkukuningatar-nimityksen (la petite reine), jota käytetään polkupyöristä ranskankielessä - mutta mistä tuo juontaakaan juurensa ? Sinnikkään nettihaun tuloksena opin että toissavuosisadan loppupuolella, kulkuneuvojen kuningatar oli automobiili, ja rinnastettuna tähän suurempaan nelipyöräiseen polkupyörästä tuli pikkukuningatar !

Asensin omaani turvaviirin, joka piti hakea Ile de Ré -fillariparatiisista ; Pariisissa ei moista kummajaista tunneta. Ei siis ole ihme että jotkut täkäläiset autoilijat erehtyvät pitämään sitä härkätaisteluliinaksi (se kyllä on aika punaisen oranssi...) ja tekevät parhaansa hipoakseen sitä ohi hurauttaessaan. Harkitsen turvallisuussyistä sen poistoa ; toisena radikaalimpana vaihtoehtona hehkuttelen pesäpallomailan asennusta pyörän runkoon, näiden torerojen asennekasvatusta silmälläpitäen. Kuka väitti että ratin takana sivistyinen(kin) ihminen muuttuu raivopääksi ? Ei päde pelkästään ratintakanaistuviin vaan myös ohjaustangoissa keikkuviin.

selle_brooksPariisin kaupungin nettisivut puhuvat mm "pehmeästä liikenteestä", listaavat kaupungin pyörätiet (pdf) ja kartoittavat muutenkin kaikkea fillarointiin liittyvää tietoa.

Pariisissa pyöräteidenkaistojen rakentaminen onkin ollut vaaliporkkana monellakin pormestariehdokkaalla. Kyseessä on milloin maaliviivalla, milloin peräti korokkeilla erotettu kaista - joskus pyöräilijät löytävät itsensä yllättäen kahden bussin välistä, näiden kulkuteiden yhdistyttyä varoituksetta.

Pyöräily näillä kaistoilla muistutta useimmiten corridaa : pakettiautot parkkeeraavat niille korokkeista huolimatta (tai juuri niiden houkuttelemina ?), pahaa-aavistamattomia jalankulkijoita poukkoilee katsomatta ympärilleen - jostain syystä he luulevat että vaaran aina kuulee, ja hiljainen fillari säikäyttää heidät perinpohjaisesti, aiheuttaen odottamattomia reaktioita ja epäloogisia väistöliikkeitä - puhumattakaan ilmansaasteesta ja pakokaasuista. Köh köh.

Pyöräteiden väitetään pahentavan kaupungin jo ennestään tukkoista liikennettä. Suunnitelma toisensa jälkeen keskustan sulkemisesta autoilta on haudattu, ja täkäläiset kauhistelevat mm Lontoon tietulleja - diktatuurina !

          *   *   *

Pour la petite histoire étymologique du titre, l'origine de l'expression "la petite reine" donnée au vélo s'explique du fait qu'à la fin du 19e siècle, la reine des véhicules était l'automobile et par analogie, le vélo représentait la petite reine par rapport à sa grande soeur à quatre roues.

Le site web de la ville de Paris parle notamment de la "circulation douce", liste les pistes cyclables de la ville (pdf) et cartographie toute sorte d'infos relatives aux biclounes dans Paris.

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

Ranskalaiset ei taida sitten tosiaan olla niin huolehtivaisia auton maalipinnan naarmuttomuudesta kuin täälllä pohjolassa... Nuorena tykkäsin niistä Hellbergin Päivi&Mats-kirjoista, joissa huvitti kun Päivillä oli tuplaturvaviiri (= molemmille puolilla) ja autoilijat kiroili kun piti kiertää niin kaukaa, ettei se viiri vain naarmuttaisi maalipintaa. :-D

Mä olen ajanut fillarilla viimeksi vuonna 19...98 Espoossa! Asuttiin niin jyrkän mäen päällä, että kotiinpaluu koitui aina ylivoimaiseksi. Oulu -joka on pyöräilijöiden paratiisi Suomessa tasaisen maastonsa ja erinomaisten pyöräteidensä vuoksi tuntui silloin suorastaan taivaallisen helpolta. Yllätyin toissa keväänä, kun huomasin, että joillain on samanlaiset fillarit kuin meillä pyöräkellarissa. Meidän ne olivatkin, en vaan tiennyt muuttaneeni niiden kanssa. Uusi pyöräilykokemus ehkä seuraavan 10 vuoden sisällä. En tiedä miksi, mutta vaikka täällä olisi linnan mailla hyvät mahdollisuuden fillaroida, se on vain aina jäänyt. Ehkä Oulun ikuinen meri- ja vastatuulisyndrooma on jättänyt traumansa? Mutta puolustukseksi on mainittava, että viime keväänä ostimme Haagista mageen retrotyylisen kaksostenistuimen fillariin, joka edelleen on visusti alkuperäislaatikossaan avaamattomana kellarissa =)

Jep Timo, täällä ei tavikset pariisilaiset juuri pikkunaarmuista perusta - ne on pakollinen paha joita yrittää välttää kun auto on tuliterä. Tuo tuplaturvaviiri olisi huisa, mutta kun itse pujottelen ruuhkissa autojen välissä, on pakko välillä taittaa tuo yksikin pois - arvaa suuttuisko ne jos PYÖRÄILIJÄ kehtaisi hipaista niitä ? Se on kunniakysymys, usko tai älä. =)

Nonni ja Edith nyt saman tien fillaroimaan sinne kunkkujen leikkimaille ; ilmatkin on sopivat, upea aurinko muttei liian kuuma ! Huomiseen...

Vérifiez votre commentaire

Aperçu de votre commentaire

Ceci est un essai. Votre commentaire n'a pas encore été déposé.

En cours...
Votre commentaire n'a pas été déposé. Type d'erreur:
Votre commentaire a été enregistré. Les commentaires sont modérés et ils n'apparaîtront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés. Poster un autre commentaire

Le code de confirmation que vous avez saisi ne correspond pas. Merci de recommencer.

Pour poster votre commentaire l'étape finale consiste à saisir exactement les lettres et chiffres que vous voyez sur l'image ci-dessous. Ceci permet de lutter contre les spams automatisés.

Difficile à lire? Voir un autre code.

En cours...

Poster un commentaire

Les commentaires sont modérés. Ils n'apparaitront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés.

Vos informations

(Le nom et l'adresse email sont obligatoires. L'adresse email ne sera pas affichée avec le commentaire.)