Symbole du bonheur / Onnellisuuden symboli [Valokuvatorstai]
Déboires du samedi / Päivän pariisilaispamaus

Bootlegs, web radios & zik / Ilmaista musiikkia laillisesti

Voici le post tant attendue sur les mp3 gratuits en toute légalité ! Les mash up, les bootlegs et surtout les Zebramix pour booster vos baladeurs.

Mon préféré dans le genre, DJ Zebra qui officie sur Ouï FM et dont le retour de vacances est imminent, préfère que l'on utilise le terme mashup plutôt que bootleg - ce dernier ayant une connotation de marché sous le manteau, utilisé surtout pour des enregistrements de concerts.

Je ne peux pas m'empêcher de venter de lui avoir décroché quelques aficionados - jusqu'au fin fond de la Laponie, à Rovaniemi où un blogueur fan fait du vélo dans la neige sous les cieux de feux de boréal au son de Zebramix...

Mes principaux fournisseurs du moment : Lenlow (un excellentissime Batman vs Beatles), DJ Moule (Prodigy vs Camille), Go Home Productions, Team9 etc.

Quant aux web radios, je flotte en pleine transition entre Pandora et Last FM dont le premier est dompté et paramétré (station  DJ Pligaa Pligaa) mais manque cruellement de rock français et finlandais, et le second s'avère pas si commode à l'utilisation (même pas de DJ Zebra - snif). En radio uniquement finlandais j'ai testé Meteli.net (très limité, bof) et Radio.blog.club qui ne m'a pas apporté grand chose, à part du spam. Et celui de yahoo, je ne vous en parle même pas - à éviter, sans intérêt aucun.

Et pour terminer sur une note rassurante, souvenez-vous... Home taping didn't kill music ! (c) DJKL

Olen jo pitkään aikonut blogittaa musiikista, ja etenkin bootleg-porsaanreiästä tekijänoikeuslaissa. Ymmärtääkseni riittää että miksaa kaksi kappaletta, ja tekijänoikeudet kuuluvatkin deejiille joka voi päättää levittää vapaasti työnsä tulosta.

Ranskalainen wiki paljastaa sanan bootleg juontavan juurensa kieltolain ajalta 20-luvulta Yhdysvalloista : viinaa myytiin pimeästi "saappaan varresta" jonne oli hyvä piilottaa pullo. Sittemmin sanaa käytettiin konserteissa laittomasti äänitetyistä live-levyistä ; minullakin oli Bowien Moonlight Tour ja Princen Black Album bootlegeinä.

Nykyään käsite tarkoittaa kahden eri artistin biisien miksausta, ja jotkut artistit ovat hyvinkin suopeita tämän suhteen. Esimerkiksi ranskalainen rapparimimmi Diam's on vartavasten lähettänyt DJ Zebralle acapella-version yhdestä hitistään, ja saanut suurta suosiota miksattuna mm U2:n kanssa otsikolla Bono la Boulette.

Jo yli vuoden verran näitä bootleg-tuotoksia alias bastard pop tai mashup on alkanut näkyä vähän joka paikassa. Ranskassa lempiradioni Ouï FM:n aalloilla vaikuttava DJ Zebra on ollut maan virallisten podcast-listojen huipulla ; keskimäärin 8000 latausta per miksaus (puolen tunnin kipale arki-iltaisin) - ja parhaimmillaan 22 000 latausta. Rovaniemellä asti näitä kuunnellaan.  =D

Suosikkejani ovat tietenkin tämä jo telkassakin (Ardisson !) näkynyt symppis DJ Zebra, mutta myös Lenlow (hulvaton Batman vs Beatles mix !), DJ Moule (mm Prodigy vs täkäläinen upea rokkimimmi Camille), Go Home Productions, Team9 jne.

Erilaisia nettiradioita olen kokeillut lyhyellä pinnalla ja duunikoneen rajoitetuilla oikeuksilla - kotona kun kuunneltavaa riittää jaettavaksi.

Pandora oli ensimmäinen ja tunnesyistä täten myös lyö muut laudalta ; olen koulinut sen aika hyvin vastaamaan makuani - kunnelkaa DJ Pligaa Pligaa -asemaa (myös sivupalkissa) ! Vaatii luultavasti kirjautumisen, mutta homma on ilmaista ja otan innolla vastaan teidän asemienne osoitteita. Ne saa selville postittamalla itselleen toiminolla "share - email to a friend".

Minua on jo pitkään patistettu Last FM:n pariin ja olenkin kirjautunut, mutta se jäi siihen. Aikaa ei tunnu löytyvän ja juttu maistuu pakkopullalta ; taidan vaan harata vastaan. Musiikkivalikoima tuntuu laajalta ; löydän mm kaikki etsimäni ranskalaiset ja kotimaiset artistit, kun taas Pandoran heikko kohta on niiden puuttuminen. En ole vieläkään varma, saako lästiksestä mitään iloa irti ilmaiseksi ; mitä meinaat Anna-Jo ?

Suomalainen Meteli.net on hyvä pitämään minua ajantasalla kotimaisesta tuotannosta, mutta ergonomia on vähän heppoinen ja tökkii vaihtelevasti - enkä jaksa kuunnella pelkkää suomipoppia pitkään ; vaihtelu virkistää.

Duunin laitettua Pandoran (kuten Flickrinkin) kiellettyjen listalle, kiirehdin hakemaan korviketta ja Radio.blog.club tuli vastaan ensimmäisenä. Listasin suosikkejani innolla, mutta sieltä ei tunnu irtoavan kuin tismalleen ne mitä ilmoitin. Systeemi ei avaudu, ja kieltäydyn tuhlaamasta aikaa moiseen.

Onneksi on noi bootlegit : ilmaista, laillista ja ennenkuulematonta kekseliäisyyttä sekä bisnes- että musiikkipuolella. Vive la zik et...

Remember : home taping didn't kill music ! (c) DJKL

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

Mitä muuten tykkäsit siitä mun Pandora-asemasta? :-)

Tosi hauskaa kuunnella toistenkin asemia ; löytyi vanhoja tuttuja ja kunnon rokkia... ookkonä pudonnut RockRadioon pienenä ?!?! =)

piru zebramix on kesälomalla.mutta parin päivän päästä taitaa alkaa taas!

Se 'opettaminen' pohditutti ja jätän aina välillä joiltakin kappaleilta peukalon antamatta, kun en oikein osaa sanoa, että oliko se hyvä vai ei...

Joo Zebra luuhaa ympäri Ranskaa festareilla - siitä on tullut oikea stara mutta toivottavasti pysyy yhtä symppiksenä. Se vastailee fanipostiin ja on muutenkin ihan vaatimaton, täytyy laittaa sille vinkkiä tähän kunhan saan käännöksen ranskaksi...

Pandoran koulimisessa on paras tosiaan jättää peukuttamatta jos vähänkään epäröi ; itse olen tosi tiukka. Tänään outoa kyllä soitti tosi nuivaa kamaa ja piti tarkistaa etteivät asetukset olleet kadonneet. Siellä ne oli, piti vaan hypellä yli kipaleitten yli. Nyt taas parani hieman.

Oonkuunnellu nyt pari päivää sun pandoraa, JÄNNÄÄ shittiä! Hirveesti hyvää musaa josta en ole koskaan kuullutkaan. Kivasti etnotatsia, joka siellä taitaa olla ihan arkikauraa?

Kiva et joku kuuntelee ! Olin ihan depiksessä kun tilaajat kaikkosi tämän blogituksen myötä...

Etnofanitus alkoi nähdessäni Underground-leffan jossa on tajuttoman hyvä soundtrack (Goran Bregovic), ja täkäläiset radiot soittaa kanssa aika paljon, esim Mano Negra -bändi Manu Chao on tuottanut oliko se senegalilaisten Mariam & Amadoun levyn.

Myös vanhat seiskymppiset ska-konkarit Skatalites jotka näin konsertissa on sävyttäneet mun Pandoraa aika hyvin, samoin exän reggae-maku (Lee Perry, Dennis Brown...).

Onko sulla jo Pandora-asemaa ???? Timo teki omansa ; musta on tosi mageeta vaklata mitä muut kuuntelee !

Eilen meni taas yökyöpelöimikseksi kun yritin saada Last FM listoja mallilleen. Tuntuu ettei siitä irtoa mitään älyllistä jollei maksa. *kismittää maksaa joka mutkassa*

Kyllä last.fm on ihan kiva maksamattakin. Boonus on, että nekin, jotka eivät ole tilaajia, voivat kuunnella tilaajien radioita. Kustomoituja radiokanaviahan voi itse tehdä tägittämällä. Jos on itse tilaaja, voi kuunnella personal radioitaan samantien, jos ei, pitää houkuttaa kaveri tägittämään samat biisit samoilla tägeillä. Niin radiosta tulee universal tag radio ja sitä voi kuunnella kuka vaan. Itse ole löytänyt ehkä eniten musiikkia noiden universal tägiradioiden kautta: esim. gypsy, klezmer jne....yé-yé on myös todella hyvä!

Sosiaalisuus on minusta lästiksen paras puoli: kuulun muutamaan oikeasti aktiiviseen ryhmään, joiden kautta tieto kulkee mainiosti. Naapureista on löytynyt muutama puhtaasti musiikkiystävä, joiden kanssa vaihtelemme lähinnä striimaamattomia biisejä (siis niitä joita ei radiosta löydy) yms. harvinaisuuksia.

Last.fm:n radio oppii samoin kuin Pandora. Personal radio muodostuu ajan mittaan niistä biiseistä, joiden kohdalla olet klikannut sydäntä esim. jotain tägiradioita kuunnellessasi.

Huh. Oonko vähän koukussa. ü

Netti ylipäätään on kamala koukuttaja, ja musiikki on aina ollut "dadani".

Harmittaa kun kumpikaan - pandora ja lastis - ei toimi töissä missä olisi kuunteluaikaa. Höh.

Vérifiez votre commentaire

Aperçu de votre commentaire

Ceci est un essai. Votre commentaire n'a pas encore été déposé.

En cours...
Votre commentaire n'a pas été déposé. Type d'erreur:
Votre commentaire a été enregistré. Les commentaires sont modérés et ils n'apparaîtront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés. Poster un autre commentaire

Le code de confirmation que vous avez saisi ne correspond pas. Merci de recommencer.

Pour poster votre commentaire l'étape finale consiste à saisir exactement les lettres et chiffres que vous voyez sur l'image ci-dessous. Ceci permet de lutter contre les spams automatisés.

Difficile à lire? Voir un autre code.

En cours...

Poster un commentaire

Les commentaires sont modérés. Ils n'apparaitront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés.

Vos informations

(Le nom et l'adresse email sont obligatoires. L'adresse email ne sera pas affichée avec le commentaire.)