Câlin protecteur / Tätä tekee mieli hoivata [Valokuvatorstai]
A niinku pligAAA [kiertis]

Kirjakiertis

Tui ja Anni haastoivat kirjallisuuskiertikseen, jota olin jo kerinnyt katsomaan sillä silmällä mm Mediaopella. Tämä hautui yön yli tyynyn alla ja täydentyi vielä metromatkan aikana.

1. Kirja joka muutti elämäsi?

No en sanoisi että muutti elämäni mutta lukutoukkakärpänen puri ensimmäisen Viisikon myötä. Harasin vastaan kun Mummi antoi joululahjaksi kolme ekaa, mutta luin ne putkeen enkä meinannut malttaa nukkua jouluyönä lainkaan. Siitä alkoi lukeminen salaa yöllä taskulampun kanssa peiton alla, käytävän heikossa valokiilassa, jne. Ensimmäiset omat kirjoitukseni olivat myös lapsijengin pyöräretkeilyjä vakoilijoitten jahdissa, tarkkoine kuvauksineen eväskorista.

Mutta muistaako kukaan Ruutu-sarjakuvalehteä ? Mummi tilasi sen minulle ja haltioissani tutustuin sen myötä klassikoihin Yoko Tsuno, Vili ja Bill, Veikko Tette ja Jykke, Lucky Luke... se oli se ensimmäinen kipinä.

Olen hirmu tyytyväinen myös kotimaisen koulusysteemin antamiin eväisiin, esim Vonnegut, Orwell ja Hesse ovat lyöneet leimansa minuun ; vertaillessani lukukokemuksiani täkäläisten kanssa, olen heikoilla klassikkojen saralla mutta he taas jäävät mielestäni paljosta paitsi jos eivät tunne noita.

2. Kirja jonka olet lukenut useammin kuin kerran?
Viisikkot osasin ulkoa, Runotyttö-kirjat kahlasin kirjailijahaaveissani useasti ja teininä Christiane F Berliinin huumehöyryissä (Bowien Heroes) ravisteli kirjana ja leffana (juontaako punainen tukkani juurensa jo tuolta ? Kaikki selittyy).

Aikuislukemiseni ovat jääneet yhteen kertaan (ainoa poikkeus numerossa 5), sillä on yksinkertaisesti liikaa kirjoja luettavana ; yhdessä vaiheessa koin kamalan angstin tajutessani etten eläissäni ehdi lukemaan murto-osaakaan kaikesta haluamastani.

3. Kirja jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle?
Olisi kerrankin aikaa lukea Kalevala ja perehtyä siihen kunnolla. Vai pitäisikö kallistua jonkun buddhalaiseepoksen puoleen ?

4. Kirja joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi.
Faïza Guène : Kiffe kiffe demain (suomeksi Hällä väliä huomiselle). Oikea makupala !

5. Kirja joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin?
Kasvot nuotion loisteessa oli nuoruuteni lempikirja ; eteläafrikkalainen kirjailija Laurens van der Post löytyi kun hänen erääseen romaaniinsa perustunutta leffaa Merry Xmas Mr Lawrence tähditti silloinen idolini David Bowie ja iki-ihana Ryuichi Sakamoto.

6. Kirja jonka toivoisit kirjoitetun?
Omien sukujeni historian ; on upeaa kuulla menneitten sukupolvien ja esi-isien tarinoita ja niiden lomittautumista Suomen historiaan. Samoin ne teininä rustaamani romssunalut jotka eräänä mustana päivänä päätyivät tulen kitaan. Niistä ei olisi ollut julkaistaviksi, mutta olisin halunnut lukea niitä nyt.

Toisessa kiertisversiossa kysyttiin minkä kirjan toivoisin itse kirjoittaneeni, ja siihen kävisi mikä tahansa Milan Kunderan kirja. Aivan eri tyylilajissa mutta yhtä taidokasta juonenpunontaa ihailin nuorena ahmimissani Tarzan-kirjoissa. Niiden täytyi olla ylivetoja kun kerran luin ne kaikki.

7. Kirja jota et toivoisi kirjoitetun?
Tekisi kovasti mieli listata inhokkejani tähän (Niin kauas kuin yötä riittää, Céline), mutta toisaalta sen voi harmittomasti jättää lukematta eikä maailma siitä pahaksi muutu. Mutta ne terroristioppaat ja rotuvihaa lietsovat, kuten myös yhdysvaltalaiset oppikirjat joissa väitetään jumalan luoneen naisen miehen kylkiluusta ja muita päättömyyksiä. Äly hoi !

8. Kirja jota parhaillaan luet?
Kustaa Vilkunan Ajantieto on yöpöytälukemisena jatkuvasti, pieninä homeopaattisina annoksina, kalenteria myötäillen. Metrolukemisena Jussi Vares -seikkailu Nuoruustango (mainittiinko sen takakannessa Ziggy Stardust ?!)

9. Kirja jonka aiot lukea?
Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi ; Alexandre Jardinin Le roman des Jardin ; entisen työkaverini miehen (Chris Cleave) Incendiary... Näistä pian lisää lukulistallani.

10. Haasta viisi blogittajaa...Olisin utelias tietämään mitä näissä luetaan : uusi mielenkiintoinen tuttavuus VartaVasten (grrr Anna ehti eka...), Born to be mild, Ranskanpastilleja, Duussi  ja Piilomaja.

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

Totta kai Ruutu-lehti muistetaan! :-) Itselleni ei sitä valitettavasti tullut, mutta lainasin aina kaverilta niitä muovipussillisen kerrallaan ja lueskelin niitä moneen kertaa.

Yoko Tsunon scifimeininki iski huimasti ja myös se Skrahilppari (vai miten ihmeessä se kirjoitettiin...? :-). Marsupilami oli myös huippu, luettelenkin sen edelleen lempieläimiini. ;-D

Srkahilpparia en tunnista ? Huba huba on ehdoton suosikki, Pikon ja Fantasion seikkailuissa Spip-oravan ja Z:n kanssa...

Voikun olisi vielä tommonen joka tilata pligatsuille, niin jo alkaisi suomenkielikin luistaa !

Tim ja Tom oli kyllä vähän liian pelottava, ja näin painajaisia Mister Spockista joka tunkeutui uniin. Huuuuuuu.

Kiitos haasteesta, otamme vastaan - vaikkakin olen viime aikoina ollut kerta kaikkiaan surkea, surkea lukija. Painottunut lähinnä tuohon opiskelumateriaaliin.. mutta enköhän mä jotain pysty vastaamaan! :)

Marisin juuri samaa Mediaopelle, mutta viisas mies muistutti että kyseessähän on menneet lukemiset.

=)

Yhden peen muistin näemmä liikaa siihen Skrahilpariin liikaa: http://www.helsinki.fi/~lakoma/comics/non-stop.html#KhenaSkrahil

Noista kansista nyt muistin että sieltä ne Strumfitkin oli ekan kerran tuttuja. :-)

Löyty parempikin sivu tuosta: http://users.tkk.fi/~rauta/scifi/khena.html

Oi ihanaa, kuvia Ruutu-lehdestä !

*haikeana*

Jesh, mistähän noita löytäisi vielä... divarista kovaan hintaan tietysti.

Tuntuiko Skrahilpari tutummalta?

Kiitos yllytyksestä ;D Muistan tuon Christiane F:n, se oli kyllä aika rujo kertomus :(

"Omien sukujeni historian ; on upeaa kuulla menneitten sukupolvien ja esi-isien tarinoita ja niiden lomittautumista Suomen historiaan. Samoin ne teininä rustaamani romssunalut jotka eräänä mustana päivänä päätyivät tulen kitaan. Niistä ei olisi ollut julkaistaviksi, mutta olisin halunnut lukea niitä nyt." Aivan!

Vérifiez votre commentaire

Aperçu de votre commentaire

Ceci est un essai. Votre commentaire n'a pas encore été déposé.

En cours...
Votre commentaire n'a pas été déposé. Type d'erreur:
Votre commentaire a été enregistré. Les commentaires sont modérés et ils n'apparaîtront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés. Poster un autre commentaire

Le code de confirmation que vous avez saisi ne correspond pas. Merci de recommencer.

Pour poster votre commentaire l'étape finale consiste à saisir exactement les lettres et chiffres que vous voyez sur l'image ci-dessous. Ceci permet de lutter contre les spams automatisés.

Difficile à lire? Voir un autre code.

En cours...

Poster un commentaire

Les commentaires sont modérés. Ils n'apparaitront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés.

Vos informations

(Le nom et l'adresse email sont obligatoires. L'adresse email ne sera pas affichée avec le commentaire.)