Twin Peaks -nostalgiaa
Pöpöjä pupuilla

Popsi popsi purilaista...

Kouluruokailu ei ole aivan vielä ajankohtaista meillä, koska hoitotäti hakee Julesin kotiin lounaalle tänä vuonna, mutta alan jo ottamaan selvää asiasta jos vaikka totuteltaisiin pääsiäisestä lähtien päivän tai pari viikossa.

Olinkin jo silmäillyt uteliaana paikallislehtemme kouluruokalistoja ja todennut hämmästyneenä siellä tarjoiltavan mm selleriä ja kaaliraastetta heti pienestä pitäen. Mainitsevat kyllä maternelle-puolella olevan sovellettuja versioita.

Aiheesta oli varsin avartava juttu eräässä pariisilaispäivälehdessä viime viikolla, ja poimin kiinnostavia yksityiskohtia talteen pönkittääkseni koulutietoitsuuttani.

Kohua herättäneet namu- ja limuautomaatit poistetaan yläasteilta ja lukioista, ja ala-asteitten ja maternellen (leikkikoulua vastaava) klo 10 aamuvälipala on myös katoamassa. Joissain kaupunginosissa maito-ja-keksi -välipala korvataan hedelmällä, lupaavin tuloksin : lounaalla 90 % hedelmistä jäi tarjottimille, kun taas aamuvälipalana se kelpasi melkein kaikille. Comme quoi : nälkä on paras kokki !

Iltapäivän välipalakäytäntö eli quatre-heures vaihtelee koulukohtaisesti : joissakin paikoissa vanhemmat laittavat eväät koululaisen reppuun (takuuvarmasti epäterveellistä, esim suklaakeksiä ja appelsiinimehua), toisaalla taas koulu tarjoilee terveellisen välipalan ja vanhemmat pääsevät pälkähästä pulittamalla n euron päivämaksun. Lounas taas maksaa 5-6 euroa, vanhempien tuloista riippuen.

Ranskassa melkoisen tuntematon brittikokki (jo pelkkä yhdyssana herättää hilpeyttä täällä...) Jamie Oliver sai - uskomatonta mutta totta - 400 miljoonan euron lisärahan Tony Blairiltä, todistettuaan Channel Four -kanavan ohjelmassaan miten huonosti pikkuenkkulit syövät kouluissaan.

Fish and chips sekä purilaiset vaan tirisivät sikäläisissä kanttiineissa, eikä vihanneksia tai hedelmiä näkynyt mailla halmeilla. Osa lapsista eivät kuulemma edes tunnistaneet sipulia tai muita kasvismaailman ihmeitä... hyvä Jamie, pelastat kokonaisen kansakunnan !

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

Ei ne minustakaan nuo maternellejen ruokalistat paskemmilta näytä, ainakin hakkaavat tillilihan ja maitoperunat mennen tullen, joita ainakin Myllytullin ala-asteella oli turhan usein. Täällä tosiaan näyttää olevan erilaisia kasviksia, juustoja ja aika usein kalaakin perinteisen liha-kasvis -linjan lisäksi. Ihan hyvä, sillä meillä lapsilla kala=lohi, juusto= baby bel ja kasvisvalikoimakin aika nirsoilulla valikoitua tyyliin tomaatti, maissi, pinaatti, peruna, porkkana ja kurkku. Ei meillä sellereitä, endiivejä ja monia muitakaan tavallisimmistakaan näy -varsinkaan lasten lautasilla.

L'utilisation des commentaires est désactivée pour cette note.