Bruit magique du froid / Kylmän suloista hurinaa
18.01.2006
Yabadabadou...
Un nouveau frigo a rejoint notre famille, et ronronne d'une manière rassurante dans son coin - en attendant le ravitaillement que je suis en train de commander chez Telemarket.
Je commençai justement en avoir assez de passer mon temps sur la terrasse, à fouiner dans les caisses abritées sous la table de jardin, sous la toile cirée de Marimekko (il pleuvait des cordes, pour ceux qui n'étaient pas dans les parages). Dans la continuité des habitudes bizarres (temporaires, heureusement !), les voisins devaient s'interroger sur mon nouveau passe-temps. Qui s'expliquait tout simplement par une différence de température entre notre frigo (12°C) et l'extérieur (6°C).
D'où ma question pourquoi la durée de vie de nos amis machines domestiques est-elle calculée à moins de six ans ? Ayant investi dans l'électroménager au moment de l'achat de notre maison, tout tombe en panne au même moment : le lave-vaisselle au printemps, le téléphone sans fil à la rentrée, maintenant le fridge... what next ???
Darty se frotte les mains... avec leurs livraisons gratuites et commande par internet en temps record, on ne résiste pas.

Meillä on uusi jääkaappi ! Se hurisee ihanasti ikiomassa nurkassaan ja odottaa huomista täydennystä - jota sattumoisin tilaan paraikaa netistä.
Alkoikin jo tympiä kelata kaatosateessa hakemaan safkoja terassilta puutarhapöydän alta, unikko-vahaliinan suojista (sateensuojansa kullakin...). Sarjassamme ohimeneviä outouksia, naapurit varmaan ihmettelivät mitä kyykin siellä muovilaatikoilla aina ruoka-aikoina. Ihan silkasta huvista, kun ulkona (6°C) sattui olemaan viileämpää kuin jääkaapissamme (12°C)...
Miksi nykyajan kodinkapistukset elävät korkeintaan kuusivuotiaiksi ? Ostimme talomme vähän yli kuusi vuotta sitten ja kaikki toosat ovat hajoamassa : tiskikone jo keväällä, syksyllä langaton puhelin, nyt jääkaappi... mikä seuraavaksi ???
Darty-kodinkonelafka tikahtuu innosta, mutta minkäs teet : ilmainen kotiinkanto ja huippunopea palvelu netin kautta.
Siis sehän on vanha totuus että nehajoo sitten SAMAAN AIKAAN, kaikki...Me ostettiin noin 7-8 vuotta sitten pesukone, hella ja jääkaappi. Niistä hella on anopin luona evakossa kun emme tuoneet Hollantiin (asunnossa on jo), jääkaappi myytiin samasta syystä ja pesukone IHME ja kumma toimii edelleen, vaikka se pyörii voi sanoa joka päivä ja moneen kertaan vielä joinakin päivinä.
Sen sijaan n. 4,5 vuotta sitten ostettu tv alkaa olla pimeenä..mutta se onkin ollut auki liki aamusta iltaan..toiminut "radionakin" täällä Hollannissa kun olen halunnut kuunnella ranskaa.
Ja jos tv menee pimeeksi niin meillä sekoaa
a) pojat
b) mies
c) minäkin hiukan...
eli se on sitten ostettava uusi ihan HETI kun toi hajoaa!
Rédigé par : Piilomajan emäntä | 19.01.2006 à 07:44
Jepulis joo, meillä on uusi telkkakin - edellinen ei hajonnut mut oli vaan semmoinen postimerkki että piti olla aina kiikarit nenällä...
Ks http://www.u-blog.net/maurelita/note/136 =)
Rédigé par : Maurelita | 19.01.2006 à 09:54
Mun pitkin kysymäni, että miten jääkaappi-projekti edistyy, mutta täällähän olikin jo vastaus!
Pitääkin alkaa tunkemaan roposia sukanvarteen, kun meillä taitaa olla parin-kolmen vuoden päästä sama joukkotuho kodinkonesaralla edessä. Tietokonehan on jo rikki ja uuden hankkimista harkitaan kuumeisesti...
Tosin 3v. vanha tiskikonekin jo osoittaa uupumisen merkkejä. Eikä ihme, kun sillä pestään minimissään 2 koneellista päivässä! Kauankohan pyykkikone ja kuivuri jaksavat hurrata täyttä työviikkoa... edelleenkin tulee pestyä pyykkiä n. 2-3x päivässä. Tämän sotkemis- ja kuolaamisvaiheen ohimenemistä odotellessa... ;)
Rédigé par : Edith | 19.01.2006 à 10:01
Mersii vaan kommentista!
Se, että tekniset värkit hajoaa aiemmin kuin aiemmin johtuu muuten siitä, että ovelat rahanahneet teollisuusmarkkinointipamput on keksineet miten pakotetaan ihmiset ostamaan uusia laitteita, kun vanhat hajoaa. Menee näin:
1. kuluttaja ostaa laitteen ja valmistaja saa tuottoa
2. kuluttaja kuluttaa laitetta
3. laite hajoaa suunnitellusti n. kuukauden päästä takuun mentyä umpeen (tai takuun käyttäminen on hankalaa)
4. kuluttaja vertailee laitteen korjaamiseen liittyviä kustannuksia ja uuden ostamisen kustannuksia
5. kuluttaja havaitsee, että uuden ostaminen on halvempaa
6. kuluttaja ostaa uuden laitteen ja *chi-ching!* valmistaja saa tuottoa
Kohdassa 6 voi väittää, että eihän kuluttaja välttämättä osta uudestaan saman valmistajan tuotetta, kun edellinen oli niin huono. Pitää paikkansa, mutta koska kuluttajia on niin paljon ja kaikki valmistajat tekevät näin, osa kuluttajista tulee aina juuri tälle valmistajalle.
Erityisen hyvin tämän ovat tajunneet kiinalaiset nimettömät valmistajat, jotka tekevät pienikokoista, halpaa sekundaa järjettömiä määriä. Kate ei yhdelle tuotteelle ole kovin suuri, mutta kun niitä myy 111 miljoonaa, tulee rahaa paljon.
Huomautuksena sanottakoon, että a) en ole kauppatieteilijä vaan humanisti-yhteiskuntatieteilijä koulutukseltani ja b) vastustan kiivaasti moista toimintaa.
Rédigé par : K.L. | 19.01.2006 à 10:13
Samat sanat ! Koneitten elinajat ostataan todellakin laskea nappiin, mutta mitenkäs muuten ne ansaitsis leipänsä kun kaikilla on jo koneet ja jos ne kestää 20v kuten ammoin, valmistajat menee konkkaan.
Muuten tiemmä on keksitty jo rikkumattomat sukkahousutkin, muttei markkinointisyistä voida laskea myyntiin...
*Kuningatarkuluttaja*
Rédigé par : Maurelita | 19.01.2006 à 11:51
Kuluttaja on ehkä kuninga(s/tar), mutta raha on keisari.
Rédigé par : K.L. | 19.01.2006 à 13:21