... à La Rochelle !
Camping

Pligaabaskets du jeudi saint / Pyhän torstain pligaatennarit

envillePligaajengi viettää pitkää viikonloppua La Rochellessa taas vaihteeksi. Helatorstain lisäksi otimme kolme lomapäivää ja palaamme Pariisiin vasta tiistaina.

Sääkeiju ei vieläkään suosi meitä ; eilen moottoritiellä sataa tihutti melkein koko matkan ja perillä taivas on vähintäänkin yhtä uhkaava kuin lähtöpisteessä.

Päiväunien jälkeen uskaltauduimme kuitenkin ostoksille kaupungilla, ja pyhäpäivästä huolimatta suuri osa liikkeistä oli auki. Pligaat saivat kumpikin uudet tennarit, joilla sitten leveiltiin koko päivä ja melkein nukuttiinkin ne jalassa...

Pohdiskelimme illalla aperitiivin äärellä mikä olikaan helatorstain merkitys, ja miehen äiti manasi aukkoa yleissivistyksessään. Hänen vanhempansa olivat opettajia Lounais-Ranskassa pikkukylässä, ja silloin opettajakunta oli erittäin kirkonvastaista eikä laittanut lapsiaan pyhäkouluun, joka on yhä tänäkin päivänä ainoa paikka jossa opetetaan uskontoa Ranskassa. Vaikken itse juuri muistakaan paljoa uskonnontunneilta, voin silti ylpeillä miten avoin Suomi on käsitellessään myös muita uskontokuntia koulussa. Valtionkirkon asema Suomessa yllättää aina ulkomaalaiset, jotka pitävät meitä edistyksellisinä ja liberaaleina.

Yöpöytälukemisissani on jo aikoja ollut Kustaa Vilkuna Vuotusine Ajantietoineen, jota luen sitä mukaa kun juhlapyhiä ilmaantuu. Helatorstaista oli pitkät pätkät, ja "pyhän torstain" (helkatorstai = helghathorsdagh) mainittiin olevan vanhan kansan mielestä vuoden pyhin päivä, jolloin kaikki työnteko tykkäsi.

Poltettiin helavalkeita "joiden ääressä väki, varsinkin Hattulan pitäjässä Hämeessä huvitteleiksen hyvällä oluella, soittaen ja hypellen".

Helatorstai- eli "kanttaiviikon" maanantai, tiistai ja keskiviikko taas ennustivat tulevan kesän säätä : siitä muodostui ko viikon vastakohta, ja voitiin jopa päätellä maanantain ennustavan kesäkuun säätä, tiistain heinäkuun ja keskiviikon elokuun ilmoja. Ainakin tämän perusteella on luvassa upea kesä : meillä sateli ja oli poikkeuksellisen kylmää - laitoimme jopa lämmityksen uudelleen päälle !

La bande à pligaa passe son WE d'Ascension à nouveau à La Rochelle. La fée météo est encore fâchée avec nous : il pleuviotait pendant tout le trajet, et à destination le ciel ne paraissait guère plus bleu. Après la sieste, nous avons fait un peu de shopping et les pligaa ont eu de belles baskets : quelle frime toute la soirée ! Nous avions toutes les peines du monde à les déchausser pour dormir...

Lors de l'apéro hier soir, nous nous interrogions sur l'origine du jour férié. Sur ma table de chevet, j'ai déjà depuis longtemps un livre sur les traditions finlandaises que je lis au fur et à mesure.


Le "vieux peuple" finlandais considérait l'Ascension comme le jour le plus saint de l'année où il fallait cesser toute activité. Les jours précédent le jeudi servaient à prédire la météo de l'été : on pouvait s'attendre au contraire de ce que l'on avait cette semaine - avec une précision impressionnante : le lundi précédent l'Ascension correspondait à juin, le mardi à juillet et le mercredi à août.


Donc, comme il a fait un temps pourrav, on peut espérer un été canon !

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

näyttää olleen hauskaa vaikka sää ei suosinutkaan.
Nyt kovaa vauhtia yritetään saada suomen uskontotunteja poistettua. En ymmärrä syytä. Kuulemma lapsia aivopestään kristilliseen ajatusmalliin. Eipäs se uskonnonopetus ole tunnustuksellista ja muutenkin enemmän käsitellään muita uskontoja ja kirkkohistoriaa kuin luterilaisuutta tai kristinuskoa yleensä. Pian kaikki varmaan täälläkin käy vaan oman kirkon pyhäkouluissa ja oppii vaan omasta uskonnosta. Ken tietää. Ovet auki eurooppaan on tietty hienojuttu, mutta vanhakantaisena ihmisenä haluaisin minä ainakin pitää kiinni niistä jutuista mitkä suomessa ovat hyvin.

Muakin potutti istua ussan tunneilla, mutta nyt olen kiitollinen kun yleissivistyksessäni on jonkinmoista tietoa raamatusta ja eritoten muista uskonnoista. Ehkä aineen nimi pitäisi muuttaa monikkoon, tai liittää se historian tunteihin, mutta se on kyllä ehdottoman hyvä pohja mm uskonnollisten konfliktien ym ymmärtämiseen.

Nimim. Patavanhoillinen kapinallinen =D

Mageet tennarit! Typykkä toivoi aamulla pääsevänsä Mäkkäriin lounaalle. Kun vastaus oli kielteinen, niin seuraava toive oli, että josko mentäis kenkäostoksille. Ei sinnekään ;). Mutta sentään japanilaiseen mentiin lounalle, jossa typy tilasi itse sushia itselleen! Ja pikkukundit söivät onnesta soikeena yakitori-vartaita riisin lennellessä vähän muuallekin kuin suihin... ja syönnin päätteeksi ajeltiin monta kierrosta Champ de Marsin karusellissa!

Hauskaa viikonloppua!

Noin hienoilla tennareilla kelpaakin leveillä =D Ihana kuva, kun olet itsekin siinä =DDD

=D

Niin ja vielä käytännöllisetkin : punaisissa on vetoketju sivulla jota ei kuvasta oikein näy - ei tarvi räplätä nauhojen kanssa. *piilomainos : Orchestra-merkkiset*

Mageet tennarit - magee mamma :D Mulla oli ennen juuri tuollainen leikkaus hiuksissa kun ne oli pitkät. Ah kuinka onkaan ikävä pitkää tukkaa :( Tuo tiipii-telttaviritys näyttää jännältä, siellähän voisi melkein aikuinenkin nukkua tunnelin kohdalla :D

Vérifiez votre commentaire

Aperçu de votre commentaire

Ceci est un essai. Votre commentaire n'a pas encore été déposé.

En cours...
Votre commentaire n'a pas été déposé. Type d'erreur:
Votre commentaire a été enregistré. Les commentaires sont modérés et ils n'apparaîtront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés. Poster un autre commentaire

Le code de confirmation que vous avez saisi ne correspond pas. Merci de recommencer.

Pour poster votre commentaire l'étape finale consiste à saisir exactement les lettres et chiffres que vous voyez sur l'image ci-dessous. Ceci permet de lutter contre les spams automatisés.

Difficile à lire? Voir un autre code.

En cours...

Poster un commentaire

Les commentaires sont modérés. Ils n'apparaitront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés.

Vos informations

(Le nom et l'adresse email sont obligatoires. L'adresse email ne sera pas affichée avec le commentaire.)