Chemin tout tracé de shoppeuse / Shoppailu-uoma [myöhäinen Valokuvatorstai]
Aujourd'hui / Tänään

Petits écoliers / Pikkuisia koululaisia

Molemmat pojat ovat aloittaneet koulutiensä, ranskalaisessa kolmivuotisessa "maternelle"- esikoulussa.

Jules jo vanhana konkarina aloitti maanantaina moynne section -luokalla eli keskimmäisellä, ja käy koulua tänä vuonna koko pitkän päivän klo 9-16:30. Tom 2v 3kk ottaa varaslähdön menee pikkuruisten luokalle vain aamupäivisin, ja käy sen uudestaan ensi vuonna kokopäiväisenä - etuajassa aloittamista kun ei hyvitetä mitenkään.

Olinkin jo ehtinyt blogittamaan miten ranskalainen koululaitos mietityttää suomalaista, ja epäilyni palkittiin maanantaina kun Jules löysi itsensä uudesta luokasta, uuden open kanssa - ainoastaan yksi 25 viimevuotisesta kaverista oli luokalla ! Puhelimitse konsultoitu mieheni sanoi heti kyseessä olevan varmaankin jonkun "etnisen tasoituksen" luokkien välillä. Koulun johtaja vakuutti kuitenkin koko luokan olevan hajotettu, mutta matemaattiset lahjani eivät riitä ymmärtämään miten se on mahdollista kun yhteensä maternellessa on 10 luokkaa, kolmella tasolla ; noin puolesta luokista on "keskikokoisia", koska useat luokat ovat yhdistelmäluokkia. Hmmm.

En vain ymmärrä miksi noin pieni erotetaan kavereistaan, eikä asiasta vaivauduta edes tiedottamaan. Olimme koko kesän mainostaneet miten kiva on mennä takasin kouluun ja nähdä luokkakaverit. Floppi. Onneksi poika itse ei ollut moksiskaan, vaan tuntui tykkäävän uudesta opesta.

Perjantaina koko viikon kinuamisen jälkeen oli vihdoin pikkuveljen vuoro, ja Tom meni kouluun rutiinilla, saatettuaan isoveljeä jo koko viime vuoden. Koko perheen voimin veimme ensin Julesin omaan luokkaansa (kerroin uuden open näyttävän vähän Kirstin Scott Thomasilta ja mies oli utelias...), sitten Tom isoveljen viimevuotiseen luokkaan Sophien ryhmään. Siellä oli se kuuluisa automattokin...

Leikimme vähän aikaa palapeleillä ja automatolla, ja hyvästelimme sitten muksun. Pikkupligaa protestoi ainoastaan kun kuuli hoitotädin hakevan sen puoleltapäivin ja vaati minua, mutta vilkutti iloisesti kun lähdimme. Karinan hakiessa sen, uhkaus toteutettiin ja pligaa pisti itkuksi, hokien maman maman ja etsien minua käytävältä.

Välitunnillakin oli päässyt pieni itku : Tom oli yksin pihan nurkassa, mutta joku hyväsydäminen tyttö oli hakenut open ja sitten taas ilme kirkastui. Jules väitti myös olleensa surullinen kun ei nähnyt pikkuveljeä - mutta epäilen että taisi vaan unohtaa pikkuveljen välkkäritohinassa...

Muuten Tom hoiti kaiken hienosti, kävi vessassa ihan reippaasti ja leikki antaumuksella - ja molemmat odottavat innolla maanantaita. Pourvu que ça dure (kunpa se jatkuisi näin) !

Les pligaa sont maintenant tous les deux scolarisés à la maternelle !

Jules est entré en moyenne section et restera cette année toute la journée, et le petit Tom 2 ans et trois mois commence chez les tout petits, uniquement le matin.

J'avais déjà émis quelques réserves quant au système scolaire français comparé à celui que j'ai connu en Finlande, et mes doutes se sont avérés lundi.

Après avoir vanté tout l'été les mérites de l'école et des camarades de classe que Jules allait retrouver, quelle était notre surprise en découvrant que sur les 25 copains, seul un était dans la nouvelle classe de Jules !

Mon mari - consulté par téléphone d'urgence - y voyait un équilibrage socio-culturel dont notre grand pligaa aurait fait les frais. Selon la directrice, toute la classe aurait été dispatché, mais comment repartir 25 élèves de moyenne section entre les 10 classe de maternelle dont à peu près la moitié accueillent des moyens (une partie des classes étant panachées de plusieurs niveaux).

Heureusement que le principal concerné n'y voyait pas d'inconvénient, et trouvait sa nouvelle maîtresse chouette.

Vendredi, ce fut le tour de Tom d'entrer chez les tout petits - après s'être entraîné en accompagnant son frère tous les matins l'année dernière. Il était ravi de se trouver dans l'ancienne salle de classe de Jules, avec sa maîtresse Sophie et le fameux tapis de voiture...

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

Onnea matkaan koulutielle molemmille Pligatsuille =). Ei oppi ojaan kaada, vaikka muita aiemmin aloittaakin!

Meillä tuolla koulussa kans hajotetaan luokat joka vuosi. Oli siis tiedossa. Harmitti silti kun molemmille pojille kävi niin, että paras kaveri joutui toiselle luokalle. Onneksi silti joitakin ihan kivojakin jäi - mutta toisaalta jäi myös poika jonka kanssa tuli paljon selkkauksia viime vuonnakin...

Vérifiez votre commentaire

Aperçu de votre commentaire

Ceci est un essai. Votre commentaire n'a pas encore été déposé.

En cours...
Votre commentaire n'a pas été déposé. Type d'erreur:
Votre commentaire a été enregistré. Les commentaires sont modérés et ils n'apparaîtront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés. Poster un autre commentaire

Le code de confirmation que vous avez saisi ne correspond pas. Merci de recommencer.

Pour poster votre commentaire l'étape finale consiste à saisir exactement les lettres et chiffres que vous voyez sur l'image ci-dessous. Ceci permet de lutter contre les spams automatisés.

Difficile à lire? Voir un autre code.

En cours...

Poster un commentaire

Les commentaires sont modérés. Ils n'apparaitront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés.

Vos informations

(Le nom et l'adresse email sont obligatoires. L'adresse email ne sera pas affichée avec le commentaire.)