Chaîne hi-fi à la poub / Stereot roskiin
Tom 3 ans / Tom 3 vee

Sous le soleil de Paris / Pariisin auringon alla

(Otsikko viittaa Jennin blogiin, täällä siis oikeasti sataa taas...)

Jenni Provencen auringon alla heitti oivan jutun ranskalaisesta arjesta, ja vilkkaasta kommentoinnista irtosi monenmoista ajateltavaa ja hykerryttäviä huomioita. Vertailtiin muun muassa asuntojen kokoja, keittiöpyyhekäytäntöjä sekä lasten välipalatottumuksia, ruokailuja ja ravintolakäyttäytymistä sivuten.

Itse jo yli puolet elämästäni ulkomailla viettäneenä jotkut suomalaisia ihmetyttävät asiat ovat tulleet itsestäänselvyyksiksi, ja tekee hyvää lukea miten "aito" suomalainen reagoi täkäläisiin tapoihin ja tottumuksiin.

Tällaiset havahduttavat huomaamaan miten auttamattomasti olen ranskalaistunut. Asiaa kuvaa erinomaisesti esimerkiksi se miten tilanteen mukaan toitotan milloin minkäkin kulttuurin parempia puolia, kuten myös hyvin "me" ja "ne" -sanojen käyttö miten parhaiten kullakin hetkellä haluan. Olen sujuvasti välillä lainkuuliainen ja järjestystä rakastava pohjoismaalainen, ja seuraavassa mutkassa pyörrän puolustamaan periranskalaisia arvoja ja paheksumaan tiukkapipoisuutta ja joustamattomuutta.

Kommenteista paistoi läpi myös paljon kotimaisten käsityksiä ranskalaisista ja heidän tavoistaan. Yleisesti kuvitellaan Ranskassa tehtävän lyhyempää työpäivää kuin Suomessa, mm 2-tuntisen lounaan takia, vaikka todellisuudessa se on yleensä tunnin ja sillä ehtii nippa nappa pikashoppailemaan tai urheilemaan...

Myös ranskalaisten hygienia tuntuu olevan kovin kyseenalaisessa maineessa, ja joku ilkeä japanilainen onkin tokaissut että "ranskalaiset parfymoivat itsensä, japanilaiset peseytyvät" ! Alkuvuosiltani jäi erityisesti mieleen suuren aikakauslehden tutkimus jossa paikalliset ilmoittivat mm kuinka monta tuubia hammastahnaa käyttävät vuodessa - ja sitä verrattiin myyntilukuihin. Loppukaneettina komeili että joko kansa vaeltaa suurina joukkoina ostamaan tahnansa Belgiasta... tai ovat vain "likaisia valehtelijoita" (sales menteurs). Ehkä liioiteltua, mutta tämä mielikuva iskostui minulle - onneksi ystävät ovat kumonneet monenmoisia harhaluuloja.

Esikoista odotellessa aloin surffailla kotimaisilla keskustelupalstoilla, koska tietyt asenteet adoptiomaassani kummastuttivat ja halusin noudattaa ainakin osittain kotimaisia tapoja. Kohtalokaverille Edithille kerroin hysteerisesti hihitellen miten ranskalaisessa lehdessä mainostettiin terveellistä välipalaa : pätkä vitivalkoista patonkia ja sinne sisälle rivi suklaalevystä !!! Noh, kai se terveellisempää on kuin rasvainen voitaikinainen pain au chocolat.

Etukäteen tietämättömänä tiukkapipoisena kailotin että meillä ei sitten syödä mössöjä kello neljä iltapäivällä, mutta minkäs teet, lapsi huomaa viimeistään koulukaverien kanssa muilla olevan sokerisia mehuja ja suklaakeksejä ym kivaa, eli juustovoileipä ei tule kuuloonkaan. Lanttupalasta laukussa rapsahtaisi vähintäänkin kutsu johtajan kansliaan.

Puhuttelevin oli kommentti jossa pohdittiin suomalaisen (yliampuvan) hygienian ja allergioiden määrän syy-seuraus -suhdetta. Miksi todella Suomessa on niin paljon allergioita ja paljon saastuneemmassa Ranskassa ei juuri lainkaan ?

(Le titre est un clin d'oeil au blog "Sous le ciel de Provence" de Jenni, une Finlandaise dans le Midi à l'origine de la discussion qui m'a inspirée le post ci-dessous... je ne prétends en aucun cas qu'il ferait particulièrement beau en ce moment à Paris !)


Une co-bloggeuse finlandaise du sud de la France a écrit un article fort intéressant sur le quotidien en France et les points de discorde qui l'interpellent en tant que Finlandaise, avec des observations pointues et interrogations pertinentes. Des comparaisons qui ont provoqué une avalanche de commentaires passionnés et passionnants, allant d'expats aux Finlandais de Finlande en passant par tout ce qui se trouve entre les deux eaux.


Rien n'est épargné : l'aversion des Français pour se laver les mains, les pratiques de torchons et d'éponges vs essuie-tout, le partage de la note au restaurant et les tournées aux bars, les goûters des enfants au Nutella et autre cochonneries...


Tout ceci me rappelle à quel point je suis intégrée et parisienne. Même si je pratique couramment le côté civique et obéissant des Nordique, l'instant d'après je me transforme en défenseur de valeurs françaises, de l'orthographe et des accents ou autres clés de voûte de mon pays d'adoption. Je cultive également les "nous" et "eux" selon le contexte : "nous en Finlande on a un système éducatif excellent" ; "les Finlandais et leurs habitudes alimentaires"...


Dans les commentaires, tant chez Jenni que chez moi, on peut constater les préjugés des Nordiques vis-à-vis des latins : l'heure de déjeuner dure 2h mais la journée au bureau est bien plus courte qu'en Finlande, les Français ne savent pas faire la différence entre un torchon et une serviette pour s'essuyer les mains, ils utilisent des éponges ce qui est réputé pas très hygiénique.


De mes premières années en France j'ai gardé le souvenir d'une étude de Nouvel Obs sur la propreté des Français : les personnes interrogées déclaraient utiliser plusieurs tubes de dentifrice par an, alors que les statistiques de ventes contredisaient cela. En conclusion, le magazine avançait l'hypothèse d'achats groupés en Belgique... et traitait les Français de sales menteurs ! Très caricatural, mais le cerveau humain retient des infos fortement imagées.


Un goûter "sain et équilibré" venté par un magazine français consistait à mettre des morceaux de chocolat à l'intérieur de la baguette. Certes mieux qu'un pain au chocolat gras mais bon...


Me croyant au-dessus de tout cela, j'avais déclaré que les miens mangeraient comme de petits Finlandais, mais c'était sans compter avec l'influence des camarades.


Le point qui m'interpellait le plus dans les commentaires, était la cause à effet entre hygiène poussée à l'extrême et le taux élevé d'allergiques en Finlande. Comment en effet se fait-il que la Finlande où l'air est pur compte bien plus d'allergiques que la France avec son air pollué ?

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

Usko tai älä, mutta minusta suklaarivi patongin sisällä on alkanut tuntua tosi normaalilta välipalalta vaikkei meillä sitä harrastetakaan. Mutta kun sitä näkee 4x viikossa koulun portilla, niin väkiselläkin silmät tottuu ;). Meillä harrastetaan silti edelleenkin keksejä välipalana, joita vannoin aikoinaan, että lapseni eivät syö...

Toinen, mikä tuntui ajalta ennen lapsia ihmeelliseltä, että isotkin lapset joilla on taatusti jo pysyviäkin hampaita suu täynnä imevät hedelmäsoseita nelikuisten malliin. Mutta kappaskummaa ja kepposta, meillä trio imaisee joka ikinen päivä klo 16.30 soseet ja hyvin maittaa.

Joo niin ne vakaumukset karisee arjen rankassa rytinässä...

Hih.

Hei!

Hyviä ja mielenkiintoisia huomioita, joita itsekin välillä hämmästelen.

Tuo ranskalaisten hygieniantajun puute on sitkeästi elävä uskomus, jota tapaa ympäri maailman. Amerikkalaiset varsinkin tuntuvat uskovan, että ranskalaiset ovat kovin sottaista sakkia. Minun kokemukseni mukaan ranskalaiset peseytyvät siinä missä muutkin, uskomus on varmaan saanut alkunsa joskus toisen maailmansodan aikoihin, jolloin olot olivat muutenkin puutteelliset.

Tuosta allergiajutusta on tehty täällä Suomessakin tutkimuksia. On todettu, ettei tarvitse mennä kuin muutama kilometri itärajan taa Venäjän puolelle kun allergiat häviävät melkein kokonaan. Eikö vanha viisaus sanokin, että lasten pitää antaa nuolla kengänpohjat vähintään kerran viikossa jotta taudit pysyvät loitolla? Että hiekkaa naamaan vaan.... :-)

Mutta itse suosin välipalana hedelmiä yms, vaikka keksejä ja suklaapatukoita täälläkin tuputetaan. Ja sitä ranskalaisten tapaa vetää suklaata aamulla en tajua sitten yhtään! Pelkkä ajatuskin ällöttää.

Joopa joo, lasten kanssa meillä on viissiin täysi anarkia päällä, ranskalaisperheisiin verrattuna. Asiat tehdään vähän silleen 'au feeling' - järjestyksessä. Jos ei jotakin aina tehdä samaan aikaan, ei se niin suuresti haittaa. Nuo nuorimmaiset eivät ole koskaan onnistuneet pääsemään siihen leikkikoulun nukkumarytmiin, kun eivät sitä ennen olleet missään hoidossa. (Tulevat siis kotiin ruokapaussilla, ja nukkua pitäisi silloin kun toiset kuorsaavat koulussa - harvoin onnistuu). Nukkuvat sitten koulun jälkeen, joskus jatkavat yhtä soittoa seuraavaan aamuun... En ole minäkään erityisen hygieeninen, mutta allergioita ei ole, eikä sairaanakaan kovin usein olla. Lääkkeitä ei meilläkään pahemmin käytetä, jonkinlaisella maalaisjärjellä ja äidinvaistolla on selvitty useimmiten. Tosi on, että ranskalaiset käyttävät niitä KAUHEASTI. Ei meillä ole sitä 'omalääkäriäkään', kun ei koskaan lääkärissä käydä, toisin kuin ranskalaiset,- neuvolakäynnit on riittäneet, muutamaa kiireellisempää juttua lukuunottamatta. Karkkia en osta, paitsi nimi- ja syntymäpäivinä, en keksejäkään - mutta kyllä meillä makeaa ja herkkuja syödään : tehdään itse. Paljon leipää menee, kaikilla mahdollisilla päällysteillä, myös hillon ja suklaamössön kera. Pitääkin tästä lähteä leipäkauppaan.

Nää on juu hyvin mielenkiintoisia! En mäkään mitään uutta aiheeseen tuo, mutta aluksi stressasin sitä, kun töissä meni kaikki niin, että ne mitkä ranskalaisille oli paniikin aihe, mä tein rauhassa ja ne panikoi niistä, mitkä mua ei hätkäyttänyt ollenkaan. Jostain kumman syystä mä olin "tehokkaan viileä" myös jos ilmassa oli katastrofin aineksia. Tästä mun ranskalaisympäristö huomautteli ihaillen. Tosin musta on nyt täällä Suomessa tullut enemmän hälläväliä-tyyppi, kun kaikesta ei tarvitsekaan stressata :) Kaiken pystyy tekemään samalla tuloksella myös huokailematta älyttömästi. Kannatan!

Vérifiez votre commentaire

Aperçu de votre commentaire

Ceci est un essai. Votre commentaire n'a pas encore été déposé.

En cours...
Votre commentaire n'a pas été déposé. Type d'erreur:
Votre commentaire a été enregistré. Les commentaires sont modérés et ils n'apparaîtront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés. Poster un autre commentaire

Le code de confirmation que vous avez saisi ne correspond pas. Merci de recommencer.

Pour poster votre commentaire l'étape finale consiste à saisir exactement les lettres et chiffres que vous voyez sur l'image ci-dessous. Ceci permet de lutter contre les spams automatisés.

Difficile à lire? Voir un autre code.

En cours...

Poster un commentaire

Les commentaires sont modérés. Ils n'apparaitront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés.

Vos informations

(Le nom et l'adresse email sont obligatoires. L'adresse email ne sera pas affichée avec le commentaire.)