Maths électorales à la française / Vaaleista ja ranskalaismatikasta
Balade à bicloune dans Paris / Fillarointia Pariisissa

Incivismes et énervements / Liikennekulttuurinipotusta

Melkein joka-aamuinen raivostukseni juontaa varmaankin juurensa taas näistä kuuluisista kulttuurieroista...

Miten joku kehtaa parkkeerata autonsa keskelle ajoväylää tukkien koko kaistan pahimpana ruuhka-aikana, vain hakeakseen tupakka-askinsa kulman tupakkakaupasta ?! Parkkipaikkoja kun ei ole tyrkyllä, voi surutta laittaa päälle hätävilkut ja heilauttaa kättään kiitokseksi kanssaihmisten kärsivällisyydestä palatessaan viiden minuutin päästä autoon. Tarviiko mainita että ko kadulla on ainoastaan yksi kaista kumpaankin suuntaan, ja rutjasti liikennettä, busseja ja muuta menopeliä.

Samoin parkkeeraus jalkakäytäville on pariisilaisautoilijan suosikkilajeja. Mitä kapeampi katu, sitä parempi : "lastenrattailla hurjastelevat menkööt ajoväylälle, muutenkin jo niin perhanasti kersoja etteivät mahdu tarhaan, eipä haittaa jos pari kolme jää auton alle"...

Esikoista kärrätessäni olin sen verran vauhko, että ajoväyläkiekaukset saivat minut näkemään punaista, ja otin tavakseni nostella moisten parkkiterroristien tuulilasinpyyhkijät pystyyn. Vapiskaa ja peljätkää suomalaista raivotarta ! Mielikuvituksessani kyllä revin ne oikeasti irti, puukotin renkaita ja täggäsin autonkylkeen nokkelia loukkauksia.

Oma lukunsa ovat myös ne ratinvääntäjät joiden mielestä polkupyöräilijä on oikea maanvaiva joka pitäisi ohittaa vaikkei kunnolla mahtuisikaan. Turvaviirin hipomisesta saa lisäpisteitä, top-luksusta on jos kurvaa fillaroijan ohi ja kääntyy oikealle niin että tämä kirskuttaa jarruja. Kerran jopa katkaisin jarruvaijerin kun niin epätoivoisesti tarrasin kahvaan ; sillä kerran tunnustan kyllä että sekä minä että auto ajoimme jalkakäytävällä... kröhöm.

Tekee mieli lätkäistä parkkirajoitteisille samantyylisiä sakkolappuja kuin mitä Jenni-Juulia ehdottaa. Ja laittaa oman fillarini taakse iso kilpi ESPECE PROTEGE (uhanalainen suojeltu laji) !

Alla pyöräilykaista Bastille-korttelissa ; huomaavaa että ajattelevat myös hauiksiamme, tulee mukavasti harjoitusta kun kantaa fillarin ja takana istuvan epelin tästä loukusta ulos...


Je rouspète encore contre l'incivisme des Français au volant... et je pourrai embrayer sur l'incivisme consumériste, le manque de volonté de recycler quoi que ce soit... mais je me retiens, rassurez-vous.

Il y a juste des jours je me sens très très finlandaise et où je n'ai pas envie de m'intégrer ! Quand on me fait une queue de poisson pour passez devant mon vélo pour tourner à droite et que je dois freiner comme une cintrée ; quand une voiture bloque le trottoir et je me trouve sur la chaussée avec ma poussette ; quand un fumeur forcené se gare au milieu de la seule voie pour aller au tabac - à l'heure de pointe, sinon même pas drôle - protégé par ses warnings.

Ci-dessus une piste (moyennement) cyclable à la Bastille. Sympa de penser à nos petits bras : ça les muscle drôlement de porter le vélo et le passager dans le siège enfant pour sortir de cette panade.

Je crois que je vais passer une commande chez jesaispasmegarer.com :

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

Miten tutulta tämä kuulostaakaan! Täällä on myös aivan yhtä hyväksyttävää parkkeerata vaikka risteykseen, jos siltä tuntuu. Eikä vain viideksi minuutiksi, ystäväni parkkeerasi autonsa keskelle risteystä, kun menimme lounaalle! Mietin siinä ääneen epäuskoisena, että onkohan tämä nyt ihan ookoo, johon hän vain huolettomana maiskautti suutaan ja huiskaisi kättään.

Risteyksissä ei myöskään riitä pelkät liikennevalot, vaan vilkkaimmissa on 4-5 liikennepoliisia huitomassa ja komentelemassa autoja eteenpäin (3 heistäkin kyllä puhuu yleensä vain kännykkäänsä). Todella välillä ihmettelen omaa vakaata aiettani ostaa auto ja sukeltaa sekaan!!

hmm ... olisiko tuossa Boulevard Richard Lenoir ? ... Asuin itse Bastillessa monet vuodet, tutun näköistä. Tuossa taisin käydä sunnuntaina aamutorillakin aina joskus.

Freiner comme une cinglée ... sellaista ainakin täytyy tehdä mielestäni välillä täällä Suomessa, luulevat olevansa kaikki Vatasia ja Häkkisiä, liikenteessä kaikki enemmän tai vähemmän " Saloja ". Mielestäni pariisilainen liikenne sujui paljon mukavammin, kuin tämä kotimainen. ( no ... juu, suomalaiset parkkeeraavat nätimmin ja kieltoja noudatetaan tiukemmin. Mutta se johtuukin siitä, että kaikki täällä kyttäävät toistensa tekemisiä ja ovat valmiita aukomaan päätään pienestäkin rikkeestä. )

Hauskin liikenne oli mielestäni Roomassa. Aivan vallaton !

Tismalleen Richard Lenoir, ja se torikauppiaitten pakkariliuta ei auta lainkaan !

Roomasta on hulvaton muisto : meinasin kerran kadottaa kenkäni ruuhkabussissa kun itse ahtauduin ulos mutta jalka jäi jumiin... =D

Tuttu tunne! Minä vielä ajan työkseni autoa, joten työpäivästä kuluu pahimmillaan useita tunteja hukkaan näiden tientukkijoiden takana. Ravintoloiden ja kauppojen tavarantoimitukset vielä ymmärtää, mutta ei niitä, jotka poikkeavat tabaciin tai kahvilaan kahville/pastikselle/tupakalle/lukemaan lehteä. Vanhan Aixin puolella lähes kaikki kadut ovat yksisuuntaisia, joten siinä sitten odotetaan enemmän tai vähemmän kiltisti jonossa, että monsieur/madame saa asiansa hoidettua. Argh!

Et on dit que ce sont les Français qui ralent le plus!

Preuve que chuis intégrée, hein ?! =o)

Peut-être bien que oui, peut-être bien que non...

Taas kerran hauskaa luettavaa... Tai siis eihan se ole hauskaa kun itselleen just sattuu noin - eteen parkkeeraa joku idiootti tai tukkii tien. Ranskalaisilla on se hyva puoli (?!), etteivat koskaan pyytele anteeksi olemassaoloaan - ja se nakyy just tuollaisissa "mina parkkeeraan keskelle katua ja haen rookia" - tilanteissa...
Oikein osuvasti kirjoitettua!
Bizz, Em

hih dame hpy , plus normand je meurs !

ptet ben que oui ptet ben que non ...

Hätävilkkuparkkeeraukset eivät sittenkään taida olla vain eteläisten valtioiden tapa... Ja pyöräilyä taidetaan arvostaa vain pohjoismaissa..

Tsemppiä sinne! Jos te opetatte Ranskalaisille miten pyöriin pitää suhtautua liikenteessä, niin täällä Istanbulissa miehelläni on yhden miehen kapina kiilaavia ja väärin ajavia autoilijoita kohtaan. Me suomalaiset liikennepoliisit ;)

Hmmm juu, ranskalaismieheni opettaa lähinnä autoilijoita vihaamaan fillareita, sen verran raivokkaasti se kostaa kokemansa kohtelun... =P

Moï Guy, merci de ta visite ! Je dois avouer que même si souvent je peste contre l'incivisme des latins je me sens quand même plus chez moi ici que dans le nord...

Enfin, on aimerait toujours avoir les bons côtés de tout et zapper les points faibles, c'est humain.

J'irai très prochainement en Finlande pour quelques jours avec mes deux petits, donc garde un oeil ouvert pour lire nos aventures ! Ca pourrait donner des idées à tes filles. =)

Vérifiez votre commentaire

Aperçu de votre commentaire

Ceci est un essai. Votre commentaire n'a pas encore été déposé.

En cours...
Votre commentaire n'a pas été déposé. Type d'erreur:
Votre commentaire a été enregistré. Les commentaires sont modérés et ils n'apparaîtront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés. Poster un autre commentaire

Le code de confirmation que vous avez saisi ne correspond pas. Merci de recommencer.

Pour poster votre commentaire l'étape finale consiste à saisir exactement les lettres et chiffres que vous voyez sur l'image ci-dessous. Ceci permet de lutter contre les spams automatisés.

Difficile à lire? Voir un autre code.

En cours...

Poster un commentaire

Les commentaires sont modérés. Ils n'apparaitront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés.

Vos informations

(Le nom et l'adresse email sont obligatoires. L'adresse email ne sera pas affichée avec le commentaire.)