Liberté égalité fiscalité / Verokarhun tasapainoilua
21.06.2007
Aplodeeraan tuoreimman Elle-lehden pääkirjoitusta, jossa Michèle Fitoussi lobbaa Saksasta juurensa juontava tasa-arvoa puoltavaa verouudistusta. Minulle tuikituntematon taloustieteilijä Antje Hermenau kerää pinnat ehdottamalla naisten tuloveron alentamista ja vastaavasti miesten osuuden pientä korotusta. Koska sukupuolten väliset palkkaerot pysyvät kaikista vippaskonsteista huolimatta 20 % tuntumissa, ehkä tämä onnistuisi ?!
Maalaisjärjen sanelemaa utopiaa ? Olisikohan uunituoreella hallituksellamme rahkeita ajaa läpi moinen mullistus ? Edes muutaman vuoden koeajalla se olisi hieno edistysaskel !
Ehkä Tassu, Kotona maailmalla tai Mau osaisivat sanoa mitä tästä ajatellaan paikan päällä ?
Vite, je signe par où ? Missä voin allekirjoittaa vetoomuksen ?!
La suggestion de Michèle Fitoussi dans l'édito du dernier Elle éveilla ma curiosité et imposa une rapide enquête sur le sujet.
olen ollut maailmalla kotoa saksasta viimeiset 21 paivaa, joten en ole ehtinyt seurata ehdotusta. suoralta kadelta kuitenkin: saksassa naisten tyossakaynnin ongelma on se, etta pariskunnalla on yhteinen verotus. tulojen kasvaessa verottaja vie pois niin paljon, ettei etenkaan hyvatuloisen miehen vaimon kaytannossa kannata kayda toissa. etenkin jos on lapsia, joiden paivahoitokulut tulisivat paalle. talla pidetaan sitten hausfrau-systeemia ylla. ja muutenkin parisuhde/perheinstituutiota. lansisaksalainen ystavani ilmoitti minulle, etta vaikka taloudellisesti se kannattaisi, han ei ole menossa naimisiin hyvin ansaitsevan miehensa kanssa, ja koittaa taistella tata naisen miehen lisakkeeksi latistavaa systeemia vastaan. kuten monet muutkin instituutiot, hausfrau-perinne on peraisin lansi-saksasta. ita-saksaan kotirouvuus ei ole juurtunut.
en tieda, tuo mainitsemasi ehdotus pelottaa: se saattaa pikemminkin pitaa pysyvasti naisten palkkoja ja sita kautta arvoa miesta pienempana.
Rédigé par : kotona maailmalla | 21.06.2007 à 10:29
Hm, ainakin vielä täällä on systeemi jossa aviopuolisoiden tulot lasketaan yhteen ja siitä määräytyy progressio - kun taas avopuolisot ovat = 2 sinkkua. Eniten täällä nyt on puhuttanut meneillään oleva hurja päivähoitouudistus jossa pyrittäisiin takaamaan edes joka kolmannelle lapselle jonkinlainen tarhapaikka tms. Alueelliset erot ovat tuntuvia: idässä tarhoja riittää, lännen isoissa kaupungeissa voi olla mahdotonta löytää kokopäivähoitoa.
TÄmä yhteisverotussysteemi kyllä mahdollistaa sen että toinen puoliso voi olla kotona, oli lapsia tai ei. Ja jos ei halua ns. yhteisiä rahoja puolisonsa kanssa, sitten voi olla avoliitossa.
TÄllä systeemillä on tietenkin vastustajia. ja uudistuksista puhutaan paljon. EN vain usko että lähivuosina on odotettavissa minkäänlaista muutosta asiaan - päätöksenteko kun ei ole ihan ongelmatonta ;)
Rédigé par : mau | 21.06.2007 à 13:33
Danke schön kommenteistanne ! Olenkin kuullut että päivähoito on siellä vähän retuperällä - pahemmin kuin Ranskassa.
Täälläkin on yhteisverotus aviopareille muttei avopareille ; PACS-siviililiitossa oleville (kuten Ségo & François - jotka tosin eroavat !) jotain siitä väliltä luullakseni.
Minusta tämä olisi voinut olla hyvä keino - toisaalta pienipalkkaiset miehet saavat köniin moisessa systeemissä. Mutta eikö naiset saa köniin koko työelämänsä ajan äitiyslomien ja lasten sairastelusta johtuvien poissaolojen takia ?! Piilevä feministini meuhkaa vaihteeksi...
Figaro kyllä tyrmäsi tämän aivan liian utopistisena juttuna, eikä kai toteudu ikinä missään. Ehdotus hyvä kymmenen.
Rédigé par : Maurelita Pligaa | 21.06.2007 à 22:08
No oli pakko jurputtaa omaankin blogiin taas...
Jottain tars tehrä; mua sieppaa aivan hirvittävästi tämä tilanne että naisVALTAISET alat == matalapalkka-alat ja se muka ei ole ongelma / jos onkin, sille ei voi tehdä mitään / ja loppujen lopuksi naisten omaa syytä, mitäs hakeutuvat sellaisille aloille. Argh!
Rédigé par : mau | 22.06.2007 à 00:51
Hmm.. en kyllä osaa kommentoida tähän asiaan oikein yhtään mitään. En ole mitenkään varauksettoman innostunut tuosta järjestelystä, koska siinä verotus määräytyy sukupuolen eikä tulojen mukaan - sekö on sitä tasa-arvoa? Olisin huolissani pienipalkkaisten miesten asemasta tuollaisessa systeemissä, sillä vaikka ihan jokaiselta pallilta siltä ei aina näytäkään, heitäkin on paljon (niin Saksassa kuin Suomessakin).
Saksan naisten tulotasosta en tiedä tarpeeksi voidakseni kommentoida, mutta Suomessa omien, luonnollisesti vähäisten, kokemusteni mukaan nainen saa samasta työstä sen mitä mieskin. Tämä vouhottaminen palkkaeroista tuntuu hirveän vanhanaikaiselta, mutta tiedän mielipiteeni perustuvan niin hataralle pohjalle, että voin hyvin olla väärässäkin.
Rédigé par : Tassu | 23.06.2007 à 08:52