Balade à bicloune dans Paris / Fillarointia Pariisissa
Devoirs assistés / Avustettuja läksyjä ?

Liberté égalité fiscalité / Verokarhun tasapainoilua

Aplodeeraan tuoreimman Elle-lehden pääkirjoitusta, jossa Michèle Fitoussi lobbaa Saksasta juurensa juontava tasa-arvoa puoltavaa verouudistusta. Minulle tuikituntematon taloustieteilijä Antje Hermenau kerää pinnat ehdottamalla naisten tuloveron alentamista ja vastaavasti miesten osuuden pientä korotusta. Koska sukupuolten väliset palkkaerot pysyvät kaikista vippaskonsteista huolimatta 20 % tuntumissa, ehkä tämä onnistuisi ?!

Maalaisjärjen sanelemaa utopiaa ? Olisikohan uunituoreella hallituksellamme rahkeita ajaa läpi moinen mullistus ? Edes muutaman vuoden koeajalla se olisi hieno edistysaskel !

Ehkä Tassu, Kotona maailmalla tai Mau osaisivat sanoa mitä tästä ajatellaan paikan päällä ?

Vite, je signe par où ? Missä voin allekirjoittaa vetoomuksen ?!

Défense art.jpeg Sculpture

La suggestion de Michèle Fitoussi dans l'édito du dernier Elle éveilla ma curiosité et imposa une rapide enquête sur le sujet.

Cette reforme fiscale pour diminuer les écarts de rémunération homme-femme proposée par l'économiste allemande Antje Hermenau (illustre inconnue pour moi) consiste à baisser légèrement l'impôt sur revenu des femmes pour compenser l'écart de salaires avec les hommes, ce dernier pouvant aller de 10 à 20 % voire 30 % en Allemagne !

L'idée innovante - on a envie de dire révolutionnaire - est aussitôt rejetée par le Figaro mais qui ne tente rien n'a rien. A défaut d'une solution qui marche, pourquoi pas.

Qu'en pensez-vous ? D'autres idées lumineuses ?! Je signe la pétition où ?!!!

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

olen ollut maailmalla kotoa saksasta viimeiset 21 paivaa, joten en ole ehtinyt seurata ehdotusta. suoralta kadelta kuitenkin: saksassa naisten tyossakaynnin ongelma on se, etta pariskunnalla on yhteinen verotus. tulojen kasvaessa verottaja vie pois niin paljon, ettei etenkaan hyvatuloisen miehen vaimon kaytannossa kannata kayda toissa. etenkin jos on lapsia, joiden paivahoitokulut tulisivat paalle. talla pidetaan sitten hausfrau-systeemia ylla. ja muutenkin parisuhde/perheinstituutiota. lansisaksalainen ystavani ilmoitti minulle, etta vaikka taloudellisesti se kannattaisi, han ei ole menossa naimisiin hyvin ansaitsevan miehensa kanssa, ja koittaa taistella tata naisen miehen lisakkeeksi latistavaa systeemia vastaan. kuten monet muutkin instituutiot, hausfrau-perinne on peraisin lansi-saksasta. ita-saksaan kotirouvuus ei ole juurtunut.
en tieda, tuo mainitsemasi ehdotus pelottaa: se saattaa pikemminkin pitaa pysyvasti naisten palkkoja ja sita kautta arvoa miesta pienempana.

Hm, ainakin vielä täällä on systeemi jossa aviopuolisoiden tulot lasketaan yhteen ja siitä määräytyy progressio - kun taas avopuolisot ovat = 2 sinkkua. Eniten täällä nyt on puhuttanut meneillään oleva hurja päivähoitouudistus jossa pyrittäisiin takaamaan edes joka kolmannelle lapselle jonkinlainen tarhapaikka tms. Alueelliset erot ovat tuntuvia: idässä tarhoja riittää, lännen isoissa kaupungeissa voi olla mahdotonta löytää kokopäivähoitoa.
TÄmä yhteisverotussysteemi kyllä mahdollistaa sen että toinen puoliso voi olla kotona, oli lapsia tai ei. Ja jos ei halua ns. yhteisiä rahoja puolisonsa kanssa, sitten voi olla avoliitossa.
TÄllä systeemillä on tietenkin vastustajia. ja uudistuksista puhutaan paljon. EN vain usko että lähivuosina on odotettavissa minkäänlaista muutosta asiaan - päätöksenteko kun ei ole ihan ongelmatonta ;)

Danke schön kommenteistanne ! Olenkin kuullut että päivähoito on siellä vähän retuperällä - pahemmin kuin Ranskassa.

Täälläkin on yhteisverotus aviopareille muttei avopareille ; PACS-siviililiitossa oleville (kuten Ségo & François - jotka tosin eroavat !) jotain siitä väliltä luullakseni.

Minusta tämä olisi voinut olla hyvä keino - toisaalta pienipalkkaiset miehet saavat köniin moisessa systeemissä. Mutta eikö naiset saa köniin koko työelämänsä ajan äitiyslomien ja lasten sairastelusta johtuvien poissaolojen takia ?! Piilevä feministini meuhkaa vaihteeksi...

Figaro kyllä tyrmäsi tämän aivan liian utopistisena juttuna, eikä kai toteudu ikinä missään. Ehdotus hyvä kymmenen.

No oli pakko jurputtaa omaankin blogiin taas...

Jottain tars tehrä; mua sieppaa aivan hirvittävästi tämä tilanne että naisVALTAISET alat == matalapalkka-alat ja se muka ei ole ongelma / jos onkin, sille ei voi tehdä mitään / ja loppujen lopuksi naisten omaa syytä, mitäs hakeutuvat sellaisille aloille. Argh!

Hmm.. en kyllä osaa kommentoida tähän asiaan oikein yhtään mitään. En ole mitenkään varauksettoman innostunut tuosta järjestelystä, koska siinä verotus määräytyy sukupuolen eikä tulojen mukaan - sekö on sitä tasa-arvoa? Olisin huolissani pienipalkkaisten miesten asemasta tuollaisessa systeemissä, sillä vaikka ihan jokaiselta pallilta siltä ei aina näytäkään, heitäkin on paljon (niin Saksassa kuin Suomessakin).

Saksan naisten tulotasosta en tiedä tarpeeksi voidakseni kommentoida, mutta Suomessa omien, luonnollisesti vähäisten, kokemusteni mukaan nainen saa samasta työstä sen mitä mieskin. Tämä vouhottaminen palkkaeroista tuntuu hirveän vanhanaikaiselta, mutta tiedän mielipiteeni perustuvan niin hataralle pohjalle, että voin hyvin olla väärässäkin.

Vérifiez votre commentaire

Aperçu de votre commentaire

Ceci est un essai. Votre commentaire n'a pas encore été déposé.

En cours...
Votre commentaire n'a pas été déposé. Type d'erreur:
Votre commentaire a été enregistré. Les commentaires sont modérés et ils n'apparaîtront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés. Poster un autre commentaire

Le code de confirmation que vous avez saisi ne correspond pas. Merci de recommencer.

Pour poster votre commentaire l'étape finale consiste à saisir exactement les lettres et chiffres que vous voyez sur l'image ci-dessous. Ceci permet de lutter contre les spams automatisés.

Difficile à lire? Voir un autre code.

En cours...

Poster un commentaire

Les commentaires sont modérés. Ils n'apparaitront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés.

Vos informations

(Le nom et l'adresse email sont obligatoires. L'adresse email ne sera pas affichée avec le commentaire.)