Sept choses sur moi / Seitsemän (turhaa ?) faktaa minusta
Nothing to declare ?!

Money money money alias rikasta mielikuvitusta [un imaginaire riche]

Image:Cathedrale cite.JPG Bild:Hamburger Rathaus von St-Petri.jpg
Photos Lausanne & Hamburg, ©Wikipedia

Raha kiinnostaa kaikkia. Siitä kuumimpana todistuksena Blogilistan hiteissä tällä hetkellä on tuliterä miljonäärin tyttären väsäys, joka herättää mielenkiintoa ja tunteita laidasta laitaan. Pikku-parishilton tilittää arkisia ajatuksiaan ja vastoinkäymisiään, viisveisaten kommenttilootassa vilisevistä kyseenalaistuksista - tai päinvastoin ehkä juuri ammentamalla niistä motivaatiota.

Monikin on ihmetellyt onko kyseessä oikeasti perijätär vai mielikuvituksen tuote. Oikeasti tällä ei ole juurikaan väliä - blogistanissa kutkuttavaa onkin se ettei tiedä missä kulkee toden ja tarun raja. Kun tämän on sisäistänyt, voi nauttia seesteisesti ja kimpaantumatta lukuelämyksiä ja niitten kommentointeja, ihmisten käsityksiä ja erilaisten näkökulmien perusteluja, muutaman yliampumisen höystämänä.

Niin kauan kuin naseva kirjoitustyyli puree, lukijoita riittää ja pieni ärsytyskin piristää kummasti. Feikki olisi sinänsä melkein kiinnostavampi, koska se todistaisi kirjoittajan samaistuvan uskottavasti ; kirjailija-ainesta !

Lainakuvat viittaavat joko todelliseen anonyymiteetin haluun tai vaan viitseliäisyyden puutteeseen. Olisi paljon uskottavampaa jos olisi edes jotain pieniä yksityiskohtia ; ei ketään paljasteta moisista. Feikkiin olisi helppoa napata matonkulma sisustusliikkeestä, vaatekaappikuva muotiputiikista, viinilasit ravintolassa... pieniä yksityiskohtia sirotellen saisi helpolla vakuuttavan maailman. Sen puuttuminen puoltaakin melkein homman aitoutta. Mutta todellakin, väliäkö sillä.

Itselleni on myös välillä hyväntahtoisesti heitelty kommentteja lienenkö lainkaan Pariisissa, onko meillä taloa puutarhoineen ja onko kalusteet mahdollisesti vain sisustusliikkeen showroom-kamaa. Tästä mielikuvitukseni lähtikin liikkeelle, ja sieluni silmillä näin jo lanseeraamani kakkosblogin jossain hulppeassa miljöössä. Ehkä juuri törkeän rikkaana perijättärenä ?!  =D

Ilkka Remes paljasti jossain haastattelussaan, että osa kirjoissa kuvaamistaan paikoista on oikeasti tuttuja ja osa vain taustatyönä netistä tai muualta tutkittuja. Tunnen hyvin eräässä kirjassa vilahtavan Lausannen, mutten mitenkään pystynyt arvaamaan kumpaan kategoriaan paikan kuvaus kuului. Mikä todistaa kaiken olevan mahdollista. Teininä kirjoitin romssua seikkailevasta mimmistä joka muutti Hampuriin, ja taustatutkimukseni rajoittui Koululaisen Uuden Tietosanakirjan muutamaan kappaleeseen ja kahteen pieneen valokuvaan kaupungista. Ajat ovat muuttuneet...

          * * *

L'argent suscite éternellement un vif intérêt auprès des populations les plus diverses - un sujet sûr tant pour la presse écrite que pour les blogs. En preuve, un nouvel arrivant en tête de la liste des blogs finlandais les plus "chauds" dans le ranking officiel de Blogilista : une jeune héritière dévoile son quotidien sous le regard suspicieux de ses co-bloggeurs qui pensent avoir débusqué un imposteur.

La petite parishilton décrit sa vie de fille riche, ses rapports avec l'argent et les amitiés dans l'ombre de sa richesse. Dans les commentaires, pas mal d'ironie et de dérision, on la questionne sur ses motivations pour écrire un blog, on l'encourage à écrire contre vents et marées, on la critique, on la soupçonne, elle récolte de tout - et surtout un max de lecteurs !

Les photos anonymes piquées sur le web peuvent relever d'un réel désir d'anonymat, mais tout aussi bien trahir une fainéantise pour illustrer une fausse histoire - ou encore être un savamment calculé pour plus de crédibilité. Peu importe, le style d'écriture fluide et intelligent est agréable à lire, et les récits restent intéressants. Donc, pourquoi ne pas se laisser aller à un plaisir de surf pur et dur, sans se soucier de l'authenticité des propos. Après tout, n'est-ce pas tout l'intérêt du web en général et des blogs en particulier, de ne pas savoir où va la limite entre l'imaginaire et la réalité.

Suite à quelques posts sur notre maison ou la déco intérieure, n'ai-je pas aussi récolté quelques commentaires bienveillants qui s'interrogeaient si je ne piochais pas tout simplement des photos dans des magazines pour affabuler une histoire de Finlandaise à Paris, alors qu'en réalité j'étais assise devant mon écran au fin fond du Larzac finlandais ? Ceci titilla mon imagination et je me voyais déjà fabriquer un univers fabuleux - pourquoi pas en tant que riche héritière ?! =D

Un écrivain de thrillers très populaire en Finlande, Ilkka Remes dévoila dans une interview que certaines de ses descriptions de villes étaient documentées grâce aux web alors qu'il n'y avait jamais mis les pieds, d'autres étant réellement familiers pour lui. J'eus beau scruter notamment le passage sur Lausanne où j'ai vécu pendant deux ans - impossible de savoir dans quelle catégorie la description appartenait ! Ceci illustre parfaitement les possibilités qu'offre le web pour s'approprier une vie imaginaire tout à fait crédible.

Adolescente, j'avais commencé à écrire un roman où une jeune Finlandaise partait habiter à Hambourg, une ville que je ne connais point et pour seule documentation j'avais un encyclopédie avec une description en quelques phrases et deux photos de la ville. Les temps ont changé...

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

Nykyaan valehteleminen on siis helpompaa. Taustatietoa saa mista tahansa, joskus vaaraakin.
Aujourd'hui il est plus facile de mentir. Mais c'est peut-être aussi plus facile de vérifier si quelqu'un ment.

Netissä parasta ja samalla pahinta on se tiedon valtava määrä, mistä ei tiedä mikä on totta ja mikä tarua.

Paras esimerkki on Wikipedia, jossa Ségo-Sarko tv-väittelyn aikana Sarko lipsautti EPR:n olevan 4. polven voimaloita ja kannattajansa ryntäsivät "korjaamaan" wikiä peittääkseen mokan. Onneksi löytyy vielä vanha kunnon Petit Larousse hyllystä.

Pitää päästä kommentoimaan tuota Prinsessaelämää-blogia, josta mainitsit. Siellä blogin kommenttiloodassa on niin hillitön lyttäys päällä, että ihan hirvittää, sinne en uskalla mennä sanomaan mitään.

Musta meinaan tuntuu, että se on ihan totta, aito blogi. Epäilen jopa tunnistavani kirjoittajan, tai siis olen tuntenut toisen vanhemmista, mutta lapsia en ole tavannut. Tähän mennessä kaikki annetut tiedot ja kuvaukset perheestä ainakin stemmaavat täysin, mutta jatkossa voi tietysti tulla vielä jotain tietoja, jotka eivät käy kuvaan (esim. lasten lukumäärä ja sukupuoli tms.).

Muutenkin kirjoittajan kuvailemat asiat kuulostavat tutuilta, tunnen joitakin varakkaiden vanhempien tenavia, joilla on samansuuntaisia jupinoita.

Itse asiassa tämä ei varmaan ollut lainkaan sun postauksen pointti, mutta kun tuli mieleen, niin täräytin tänne.

Mielenkiintoisinta tuossa blogissa on ehkä kuitenkin se kommenttien aggressiivinen sävy, sama mitä joskus Turistilassa ja Huorapäiväkirjoissa on ollut nähtävissä. Jotkut lukijat luulevat näkevänsä ilmeisesti koko ihmisen, elämäntilanteen ja taustat muutamssa postauksessa ja ryhtyvät sitten säälimättä niitä ruotimaan, antamana neuvoja Oikeaan Elämään tai muuta yhtä viksua.

Musta on pelottavaa, miten jyrkkiä kannanottoja joillakin on muiden elämästä ja miten uskomattoman ilkeitä ja pahantahtoisia kommentteja kehdataan ladella. Niin anonyymisti tietysti. Ehkä se raha on sitten niin herkkä aihe, ainakin Suomessa, että silmissä mustenee välittömästi ja kaikki on päästävä sanomaan, mitä mieleen ikinä tulee. Toivottavasti kirjoittaja ei lannistu, aika itsevarmalta tosin tyttö vaikuttaa.

Hei MissJenny, mielenkiintoisia mielipiteitä. Mimmiä olikin jo epäilty samaksi kuin hu0rapvkirjojen pitäjä, yhtä näppärä tyyli ja lentävä lause - ja sitäkin ärsyttävämpi aihe !

Periaatteessa boikotoin kaikkia listahittejä, mutta tyyli oli mielestäni hyvä ja mulle on samaa onko feikki vai ei ; itseänikin epäiltiin humpuukiksi muttei se haitannut menoa, melkein päinvastoin. Ja moni yksityiskohta viittaakin siihen että se voisi olla ihan oikeasti perijätär. Ei varmaankaan odottanut moista ryysistä ja huomiota. Toisaalta hopealusikan nielleenä on tottunut olemaan huomion keskipisteenä.

Uteliaisuudesta seurailen, mutten tiedä viitsinkö palata kommentoimaan. Ei ollut tarkoitus olla lainkaan pahansuopa, vaan hyväntahtoisen ironinen ja utelias. Mutta siellä tosiaan tunteet kuohahtaa hyvin epäsuomalaiseen tapaan.

C'est vrai que l'on ne peut jamais savoir qui se cache derrière un blog. Le tout est d'en avoir conscience et de se laisser aller aux découvertes vraies ou fausses. L'intérêt n'est pas aussi dans ce qu'apporte les uns et les autres et dans les liens qui se tissent, fragiles et ténus mais appréciables. Est-ce toi qui nous envois le froid de ton pays alors que nous sommes en plein été ? (lol)

Ah ce n'est point moi qui ai jeté un sort pour avoir ce maudit temps.... Il faisait bien bon là-haut chez moi, mais maintenant que notre départ approche à grands pas (vendredi !) il se met à pleuvoir aussi là-bas. ARRRRRRRRRRRRGH.

Je n'ai plus qu'à préparer des affaires chaudes et ranger les maillots de bain. =|

Hei taas, en tarkoittanut lainkaan, että sie olisit ollut mitenkään asiaton Prinsessaelämän kommenteissasi vaan lähinnä melkein ne kaikki muut :)) Yleensä en edes viitsi lukea tuommoisista blogeista kommentteja, sillä ne pitkät ketjut menevät helposti tolkuttomaksi inttämiseksi, kunnon keskustelua syntyy harvoin.

Totta juu muuten, se aitous ei välttämättä ole edes oleellista; jos on hyvin kirjoitettu ja mukaansatempaava, niin se riittää. Joskus tosin huomaa, että tarina on keksitty eikä se mielenkiintoisen alun jälkeen oikein enää kanna, joten lukeminen jää sikseen. Luulisin, että on paljon vaikeampaa kirjoittaa ihan kokonaan keksittyä blogia kuin edes osapuilleen totta.

Hauskaa matkaa Pohjolaan ! Jos Suomeen siis lahdette !
Ja jos ei niin mukavaa lomaa kuitenkin !

un jeune sans papier crée le dictionnaire des sites français (une sorte d'annuaire avec lequel il veut avoir 1 million d'euro) et devenir millionnaire voici son site : http://www.jeseraimillionnaire.com

Eh bien bon courage pour l'entreprise, en ce qui me concerne hélas je ne souhaite pas payer 100e pour le référencement de mon site.

P.S. Quelques fautes d'orthographe viennent un peu gâcher le site... ;-)

L'utilisation des commentaires est désactivée pour cette note.