Bikers & bikes
Shopping de shoes / Kenkäfriikin tarinoita Pariisista

La rentrée / Koulut alkoivat meilläkin

 

Ranskan opetusministeri Xavier Darcos heitti syksyn uutuutena mahdollisuuden lakkauttaa lauantaiaamuiset oppitunnit[fr] koko maassa. Hienoa - jos onnistaa niin lakiesitys menee läpi ennen kuin pojat siirtyvät työelämään !

Onneksi lastentarhaa muistuttavassa maternelle-koulussa ei moista vielä ole, mutta vapaa keskiviikko ja tunnit lauantaisin tuottavat kroonista päänsärkyä kaikille tuntemilleni työssäkäyville vanhemmille.

Ohessa linkki kaavioon jossa selitetään hyvin Ranskan koululaitos luokkajakoineen sekä minkä ikäisenä ollaan milläkin luokalla. Sivu on ranskankielinen mutta ymmärrettävissä myös ranskaa taitamattomille selkeytensä ansiosta.

Suurin osa ranskalaisista koululaisista aloitti kouluvuoden nyt tiistaina, mutta poikkeuksia riittää enemmänkin kuin sääntöä vahvistamaan. Nelipäiväistä viikkoa noudattavat opinahjot aloittivat jo parisen viikkoa sitten ; toisilla on koulua joka toinen lauantai... ja yksityisissä kouluissa noudatetaan omia sääntöjä, kuka mitenkin.

Stazzy kyselikin kommenttilaatikossa miten selviämme oudoista aikatauluista, ja kuten monet muut olemme palkanneet opiskelijatytön joka vie lapset aamuisin kouluun klo 9 ja hakee 16h30. Samalla hoituu lasten paimentaminen keskiviikkoisin ja saattaminen Suomi-kouluun ke iltapäivänä.

Muut kouluaiheiset postaukseni ja ihmettelyni löytyvät Koulu-kategoriasta ; ja jatkoa on luvassa koulusysteemien vertailuissa kun pääsin vautiin. Jos lukijoissa sattuu olemaan henkilöitä joita kiinnostaisi vaihtaa mielipiteitä ja vertailla opetustapoja ranskalaisen yläkoulun (collège) johtajan kanssa tuttavapiirissäni, ottakaa yhteyttä kommenttilaatikossa. Hän haluaisi tietää lisää kotimaisista menetelmistä, koska on vastuussa yksityisestä koulusta ja saa päättää opetustavoista.

Kuvituksena yllä mm paperisotaa à la française : kummankin pojan luokanopelle on palautettava tusina lippua joissa erikseen ja kahtena kappaleena kerrotaan syökö lapsi lihaa/porsaanlihaa, mainitaan kuka saa hakea lapsen koulusta ja etenkin kuka ei saa, annetaan lupa koulukuvaukseen ja -retkiin joita kyllä kysytään joka kerta erikseen sitten vielä, kerrotaan viimeisimmän jäykkäkouristusrokotuksen pvm, kouluvakuutuksen numero ja todistus ja... [lisäys] voiko hätätapauksessa kyydittää lapsen sairaalaan !

Le ministre de l'Education a lancé l'idée de mettre un terme aux cours le samedi dans tout l'héxagone. Excellent - avec un peu de chance le projet de loi sera promulgué avant que les garçons ne quittent le banc de l'école !

Heureusement qu'à la maternelle nous ne subissons pas encore cette curiosité préhistorique française, mais dans mon entourage le mercredi libre et le samedi travaillé sont un casse-tête permanent pour les parents qui travaillent. Entre ceux qui travaillent un samedi sur deux, tous les samedi, quelques samedi libres signalés par une énième feuille volante comme ça a l'air d'être le cas dans notre secteur...

Pur produit du système éducatif finlandais et fière de l'être, j'ai toujours autant de mal à m'y retrouver rien que dans les appellations de différentes classes. J'étais donc ravie de découvrir le schéma explicatif du système scolaire français avec surtout qui va où à quel âge. Entre le compte à rebours en partant de sixième, les acronymes CP et autres (cours primaire ? cours préparatoire ?? classe préparatoire ???), voici enfin la réponse à mes interrogations.

Mes autres posts sur le sujet se trouvent dans la catégorie école avec des billets bilingues depuis le 1er anniversaire du blog !

La première photo illustre la paperasse à remplir pour les enfants : autorisations pour photo de classe, sorties, pour manger du porc, dates des vaccins, permission de sauver l'enfant en cas d'accident grave...

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

Lappuralli alkoi täällä Belgiassakin ranskalaisessa koulussa.
Noiden varsinaisten koululappujen lisäksi olivat tunkeneet pinoon mukaan "mainoksia" vanhempainyhdistyksistä, katolisista kerhoista ja raamattupiireistä jne. jne.
Kyllä kopiokone taas laulaa kun tänä iltana paniikissa kuvaamme rokotuslappuja sun muuta...

Taallakin tayteltiin iso nivaska noita lappusia eilen, hirveaa byrokratiaa kylla koko homma ainakin nain ulkopuolisen silmiin. Saako lapsi osallistua hyvantekavaisyysjuoksuun tai koulukuvaan tai koulun juhliin, mita ihmetta?

Järkyttävin noista lappusista on kuitenkin se jossa kysytään saako koulu pelastaa lapsen hengen jos tarvis : voiko hätätapauksessa kyydittää lapsen sairaalaan tai soittaa lääkärin paikalle ja saako tehdä tarvittavat toimenpiteet ensiapuna.

Heippa Hangzhousta! Nyt kun olen itse ollut tämän syksyn opettamassa sijaisena olen ollut hämmästynyt kuinka erilaisia tapoja ja määräyksiä eri maissa on. Täällä (kans.väl.koulu) kiinnitetään huomiota turvallisuusasioissa huomiota ensin kysymällä mielipidettä kaikilta ja sitten toimitaan. Ymmärrän että ensin kannattaakin tutkia ennenkuin hutkitaan mutta itse samaisen koulun oppilaiden vanhempana osa asioista tuntuu aika erikoisilta, eikä tämä johdu siitä että lapsilleni olisi uusi ja aivan outo asia tämä kans.väl.koulu. Lapseni ovat 14 ja 12 ja ovat olleet suomalaisessa koulussa ainoastaan vuoden ja senkin vain siitä syystä että kans.väl. koulu Oulussa väliaikaisesti remontin takia muutti kotimme sijainnin kannalta liian kauas. Tuntuu aika kaukaiselta ja yltiöpäisen kultareunaisilta omat koulumuistot, vaikkei nekään aina niin auvoisia varmasti olleet. Minulla on muuten kaksi ranskalaista oppilasta jotka puhuvat minulle koko ajan ranskaa enkä ymmärrä sanaakaan ja tulemme juttuun mainiosti! Huiskautus täältä sinulle! Au revoir! Zaijian!

Heippa takasin sinne pallon toiselle puolelle !

Tämä on blogistanin ihanuutta : voi vertailla miten missäkin ja kenellä on oudoimpia kokemuksia. Mikä on normaalia ; enemmistö tai kenties tottumus ?

Olin tulossa vastavierailulle mutten päässyt. Laitoin spostia salasanasta jos saan luvan...

Teillähän monenmoisia kysellään! Meillä kysyttiin vain, kuka saa hakea koulusta, saako kuvata, osallistua retkelle ja haluaako postia vanhempainyhdistykseltä. Siansyönnistä, rokotuksista, hengen pelastuksesta tms. ei kysytty. Yksipuolisesti ilmoitettiin, että tarpeen vaatiessa viedään sairaalaan piste. Ehkä meidän koulussa siansyömättömiä on niin vähän, että heltä varmaan voi kysyä henkilökohtaisesti? Mene ja tiedä...

Meidän piti täyttäâ erikseen yhteystiedot ja hätätapausjutut kouluruokalaankin klo 11:30-13:30 ajalle ! Ehkä joskus olisi toivoa että laittais moiset tietokoneelle eikä tarvisi rustata ranne väärällä tusinaa lippusta ja lappusta melkein samoilla tiedoilla...

Eikö teillä kunnioiteta vegejä tai possunboikotoijia ? Hyi hienostokorttelia ! ;-)

Ja mua kututtaa kun olen kopioinut rokotustiedot jo silloin kun panimme hakupaperit ko. kouluun ja nyt kun koulu alkoi TAAS pyydetään kopioita samoista saakelin rokotuksista...

Hei, kiva kun eksyit blogiini, ainakin joku siis on löytänyt sen blogilistaltakin! :) Taitaapa muuten Saksassakin olla yksi osavaltio, jossa lauantaikoulua "harrastetaan" ja sitähän nyt yritetään Suomeenkin ehdottaa yhdeksi vaihtoehdoksi kesäloman pidentämiseksi tms... Toivottavasti heittävät idean samantien roskakoriin! Viikonloput ovat kuitenkin tärkeä lepo sekä opettajille että oppilaille että usein yhteistä vapaa-aikaa vanhempien kanssa.

Jep, meiltä pyydettiin luvat kouluretkille ja sitten kuitenkin koko kouluvuoden tulee lupalappuja allekirjoitettavaksi joka ikiselle retkelle...

Ja kiitos vastavierailusta AR ! Lauantaikoulu on maailman takapajuisin juttu ; miten EDISTYKSELLINEN Suomi jonka koulumenetelmiä kadehditaan täâllä voi harkitakaan moista ? Voi ei.

Ach, okei. Sitten voi olla hieman huono mesta lahtea budjettimatkailemaan sinne ;) Mutta jos tulee vastaan jokin halpa hostellityyppinen ratkaisu, niin ilmoitahan toki! :)

Vérifiez votre commentaire

Aperçu de votre commentaire

Ceci est un essai. Votre commentaire n'a pas encore été déposé.

En cours...
Votre commentaire n'a pas été déposé. Type d'erreur:
Votre commentaire a été enregistré. Les commentaires sont modérés et ils n'apparaîtront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés. Poster un autre commentaire

Le code de confirmation que vous avez saisi ne correspond pas. Merci de recommencer.

Pour poster votre commentaire l'étape finale consiste à saisir exactement les lettres et chiffres que vous voyez sur l'image ci-dessous. Ceci permet de lutter contre les spams automatisés.

Difficile à lire? Voir un autre code.

En cours...

Poster un commentaire

Les commentaires sont modérés. Ils n'apparaitront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés.

Vos informations

(Le nom et l'adresse email sont obligatoires. L'adresse email ne sera pas affichée avec le commentaire.)