Gadget techno sur mesure / Teknojippu joka makuun
Blogituttavuuksia

Facebook alias naamakirjanpitoa

FacebookNyt kun Facebook vilisee lehdistössä tiiviiseen tahtiin (ainakin täkäläisissä julkaisuissa), tulee entistä kyseenalaisemmaksi paljastaa henkilötietojaan tuntemattomille. (EDIT : teoriassahan tiedot näkyvät vain ystäville, mutta kuinka luotettavaa se on ?)

Auringonkukkametsä teki oivan blogituksen aiheesta, ja lupailin vastailla omalta kohdaltanikin.

Kotimaisen tietoturvayritysgurun mukaan näin voisi hoitaa paljastukset suurempia riskejä ottamatta ; omat kommenttini sulkeissa:

 • nimi - kyllä (etunimi on, sukunimi on väännös tyttönimestäni)
 • ikä - ei (laitoin sepitetyn iän, sekin kätketty)
 • työpaikka - noh, sitä ei voi välttää tässä tilanteesta riippuen (ei missään nimessä !)
 • harrastukset - osoittain (harrastukseni eli blogitus on varmaankin helppo arvata ; musiikkimakuani en piilottele, linjoilla mm Last FM -sivuilla - ja jos mitenkään voin sponsoroida ranskalaisia rokkarisuosikkejani...)
 • kotiosoite - en kertoisi (Pariisi listattuna, tarpeeksi iso ja epätarkka osoite)
 • siviilisääty - en kertoisi (olen naimisissa, paljastuu blogistakin alta aikayksikön - ei piiloteltavaa)
 • lasten nimet - en kertoisi (lasten etunimet ja iät löytyy blogista jos hieman penkoo)

FbValokuvista FB:ssä olenkin jo vaahdonnut ; miten kukaan voi luovuttaa kaikki oikeudet kuvistaan palvelulle ? Itse päätin laittaa sinne ainoastaan potrettini ; sivupalkissa on Flickr-albumini linkki jossa pätee itse valitsemani CreativeCommons copyright-ehdot.

Naamakirjan ajanvietepuoli ei kiehdo lainkaan, ja poistin aikaasyövät SuperWallit ja kaltaisensa heti alkumetreillä. Sen sijaan Friend Wheel jossa näkee miten tuttavat linkittyvät toisiinsa, Six Degrees of Separation -kokeilu jossa yritetään todistaa voivatko kaikki olla toistensa kuudennen asteen tuttuja sekä muut verkkoyhteisöihin liittyvät ilmiöt ovat hyvinkin antoisia. Tämä kuullostaa heti paljon uskottavammalta, kun yrität neuvotella miksi sinun pitäisi päästä sinne työpaikan palvelimellakin, tutkimaan mitä hyötyä sosiaalisista verkkoyhteisöistä voisi olla firmalle...

          *   *   *

FriendwheelLa polémique autour de Facebook continue dans la presse ; entre l'ampleur du phénomène et risques liés à la perte d'anonymat, sans parler d'abus de données pour escroqueries etc, les différents experts ne tarissent pas.

Ci-après une liste établie par un gourou de sécurité internet finlandais, concernant les informations que l'on pourrait dévoiler sur le site - avec mes propres commentaires entre parenthèses :

 • nom - oui (seul mon vrai prénom y figure)
 • âge - non (fausse date de naissance, de surcroît masquée)
 • employeur - dépend de la situation (hors de question pour moi)
 • loisirs - partiellement (tout le monde se doute de mes centres d'intérêt, mes goûts musicaux sont affichés sur Last FM, et je raconte mes lectures dans mon blog mobile)
 • adresse - non (Paris reste assez flou comme adresse...)
 • statut marital - pas recommandé (visible pour moi)
 • noms et âges des enfants - non (connus de google and co depuis des années grâce à leur journal intime en ligne)

J'avais déjà râlé au sujets des photos dans FB : qui peut bien vouloir céder tous les droits de ses photos au site ?! J'y publie uniquement mon portrait, et mon album Flickr est accessible par un lien, ce qui me permet de conserver les droits d'auteurs que je souhaite via CreativeCommons.

Le côté ludique de Facebook ne me tente guère, et j'ai aussitôt enlevé les gadgets de type SuperWall ou autres partages de blagues vidéo, certes amusants, mais totalement inutiles.

En revanche, Friend Wheel qui permet de voir qui est connecté à qui, l'expérience Six Degrees of Separation qui tente de prouver que tout le monde se connaît au moins au 6e degré, et d'autres phénomènes liés aux réseaux sociaux sont fort intéressants, et peuvent aider notamment à comprendre quel profit une entreprise peut en tirer.

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

Hmm. Mielestäni facebookissa on yksityisyyden kannalta hyvää juuri se että 'vieraat' eivät näe tietojasi. 98% facebook ystävistäni on 'oikeita' ystäviä, eli ihmisiä jotka tietävät nämä jutut minusta muutenkin. Minusta on hyvä juttu että voi itse päättää kuinka paljon jos ollenkaan haluat niin 'ei-ystävien', kuin eri asteisten ystävienkin näkevän profiilistasi.

Minä taas pistän usein siviilisäätyni esille juuri siksi, että se pitää kaiken maailman kosiskelijat loitolla. Se, että kertoo olevansa varattu, vähentää kummasti epämääräisten lemmenkutsuviestien määrää.

Minulla on joitakin "ystäviä" työn puolesta jotka näkevät vain rajatun profiilini, sekin on todella kätevä kun en toisaalta kehtaa kieltäytyä ystäväkutsusta...

Tuntemattomien kutsuja tms on tullut ehkä kolme elokuisen kirjautumiseni jälkeen, eli aika olematonta häiriköinti.

Niin ja olen tunnistanut sen oikean Jérôme Kerviel -profiilin, se on se ilman kuvaa ja vain neljä ystävää. Ranskan pörssin kaataja menetti kuulemma 7 kaveria kertaheitolla skandaalin paljastuessa...

Olen itsekin alkanut miettiä, mitä kaikkea Facebookissa uskaltaa itsestään kertoa. Alussa täydensin innostuneena kaikki mahdolliset tiedot, sittemmin olen poistellut sitä sun tätä.

Toisaalta kaikki ystäväni ovat sellaisia, jotka tunnen joko henkilökohtaisesti tai sitten blogimaailmassa, ja joka tapauksessa suurimman osan tiedoistani saa selville blogistani. Facebookissa olevissa kuvissani en taas yleensä esiinny itse; jos palvelua kiinnostaa väärinkäyttää kuvaa Aixin kaupungintalosta tai veljeni koirasta, niin siitä vaan... :) Jotenkin tuntuu, ettei minussa ole mitään niin kiinnostavaa, että kukaan viitsisi käyttää Facebook-tietojani vahingollisesti.

Jotain rajaa sentään: ikinä en laittaisi osoitettani tai puhelinnumeroani kaikkien näkyville! Meiliosoitteenkin taidan mennä poistamaan saman tien, vaikka se varmaan jo onkin kaikkien ystävieni tiedossa.

Huomasinpa muuten juuri tänään, että mulle oli tullut newsletter joltain sellaiselta applikaatiolta, jonka olen poistanut omasta facebook-profiilistani jo ajat sitten. Eli ilmeisesti ne applikaatiot siirtelevät profiilitietoja omille sivustoilleen ja tekevät sinne profiileita, jotka eivät sitten katoa yhdessä sen applikaation kanssa.

Omalta osaltani ratkaisin poistamalla profiilini ts. deaktivoimalla sen. Koko Facebook rupesi tympimään, tuli itsekin tirkisteltyä toisten profiileja ja ystäviä ai-nuokin-tuntee- tyyliin. Mietin sitten, mitä kaikkea itsestäni kertomat, vähäisetkin asiat kertovat muille - enkä halunnut kertoa mitään, vaikken nyt olekaan mielenkiintoinen tai haluttava kohde minkäänlaiselle häirinnälle:) Joku tuossa koko ideassa tökkii pahasti. Oma innostukseni kesti 3 viikkoa ja 4 päivää, sitten riitti.

Haastoin sinut uusia blogituttavuuksia bongaamaan : )

Jee huisa, otanpa kerrankin vähän aikaa kahlailla uusia blogituttavuuksia kurkkimassa ; kun näitä nykyisiäkin on jo iso liuta ja kaikki koukuttavia, koskas sitten nukutaan ?

;-)

Mua eivät tuntemattomat ole toistaiseksi naamakirjassa häirinneet. Mutta toinen ilmiö on vähän ihmetyttänyt: vanhojen tunsin-tuonkin-kai-joskus-tuttujen yhteydenotot! Siis sellaisten, joiden kanssa on ehkä jonkun tutun kautta tuntenut ja käynyt kerran tai pari samoissa kotibileissä 10 vuotta sitten. Ihmisiä, joiden kanssa kadulla moikattiin, mutta ei pysähdytty juttelemaan. Kontakti oli, mutta oikeasti ei koskaan tunnettu. Tuntemattomien yhteydenotot sentään voisi ihan hyvällä omallatunnolla ignoroida, mutta jos noille - jotka sentään joskus on IRL tavannut - jättää vastaamatta, niin olisi kai aika epäkohtelias? Minä olen liian "kiltti" hylätäkseni noiden ihmisten yhteydenotot, mutta itsekseni kihisen ja mietin mitä ihmeen järkeä koko touhussa on!

Juuri noita puolipakollisia tuttuja varten käytän rajattua profiilia ; en näytä esim blogieni osoitteita enkä boozemail tms juttujani.

Kiltti kun kiltti, eihän sitä voi pahoittaa toisen mieltä... (potee samaa !)

l'overdose Facebook approche, l'engouement n'est plus aussi important. un petit post sur le sujet sur mon blog! Je suis entièrement d'accord avec toi, il faut rester prudent!Bonnes vacances!!

Merci ! Je profite à fond de la poésie sous toutes ses formes...

Quant à FB, il faut en extraire ce qui nous sert et ignorer le reste - mort aux superwalls et autres pollueurs.

L'utilisation des commentaires est désactivée pour cette note.