RSS-syötteen salat / Les secrets du RSS
23.02.2008
Ai muka mikä ihmeen RSS ?! Rich Site Summary, Really Simple Syndication ; syndikaatio tai tilaus tai subscription...
Näiden barbaarien lyhennysten takana piileskelee todellisuudessa kummallisen näköisiä sivuja (etenkin kolmas), jotka on tarkoitettu luettavaksi ainoastaan RSS-lukijoille eikä tavallisille ihmisille. Tietyt nokkelasti koodatut sivut kertovatkin sen humoristisella tokaisulla "jollet ole robotti, sinulla ei ole mitään tekemistä täällä, hus pois".
Nämä koodisivut sisältävät otsikot, alaotsikot ja sekä kohteesta riippuen vaihtelevan määrän tekstiä, ehkä myös kuvia. RSS-lukijassaan käyttäjä voi siten "tilata" sivut joita haluaa seurata : blogeja, sanomalehtiä, melkein mitä tahansa usein päivittyviä nettisivuja. RSS-lukijassa näkee yhdellä silmäyksellä kymmenien eri uutislähteiden otsikot, voi silmäillä alaotsikot. Täten ei tarvitse enää kahlailla erikseen joka paikassa vaan näkee heti kaikki päivittyneet lähteet. On siis mahdollista optimoida tiedon hakemiseen käytetty aika ja silmäillä vain uusi sisältö. Päivittymättömät sivut eivät vaadi turhaa kurkistelua, ja voi seurata moninkertaista määrää uutisia ja lukea kokonaiset artikkelit vain kaikkein kiinnostavimmista otsikoista.
Blogilistan haamupäivitykset voisi mitä luultavimmin pyyhkiä pois blogistanin murheenkryyneistä, jos jokaista blogia seurattaisiin sisällön rss-syötteen perusteella eikä etusivun päivittymisen mukaan. Monissa blogeissa sivupalkeissa on widget-jippoja, säätiedotuksia, musiikinkuuntelulistoja ja muita itsestään muuttuvia palikoita joiden ailahtelu ei kuitenkaan tarkoita sisällön rikastuneen piiruakaan. Tästä seuraa monia pettymyksiä, kun suosikeitaan seuraavat blogistanilaiset klikkaavat mukamas päivittyneen blogin otsikkoa.
Työkseen paljon tietoa tarvitsevat ihmiset pystyvät säästämään huomattavasti aikaa ja vaivaa RSS-lukijan ansiosta. Jos vielä joku etsii valmiiksi alan tärkeimmät uutislähteet, maksulliset palvelut kuten esim Factiva lehdistön seurantaan sekä muut vastaavat tietopankit ja markkina-analyysitarjonnat, ja kenties myös hakemistot joista niitä voi itse poimia lisää henkilökohtaisten tarpeitten mukaan, kiireinen käyttäjä tikahtuu onnesta. Niin ainakin kuvittelemme - sillä tuo joku joka petaa tarjonnan valmiiksi muille olen minä.
Monen kuukauden kokeilun ja hienosäädön tuloksena RSS-syötevalikkomme alkaa olla valmiina lanseeraukseen, ja viimeisenä silauksena seurasin päivän koulutuksen maan johtavassa nettianalyysifirmassa. Nyt tiedän miten kehittää syöte jollei sitä ole älytty jossain paikassa tarjota (Ponyfish RSS Feed Builder), miten yhdistää samaan tilaukseen esim useat saman kilpailevan yhtiön syötteet (nimeä mainitsematta jotkut ovat koodanneet tusinan eri syötettä mutta jotka pitäisi tilata erikseen ja yksi kerrallaan...) ja paljon muita nippelitiedon aarteita. Voisin melkein tuulettaa konttorilla olevani RSS-guru !
Jälkikaneettina mainittakoon muutama linkki joilla pääsee kokeilemaan teknologian toimivuutta. Oma suosikkini Netvibes, hyvin samankaltainen PageFlakes, Newsgator, Bloglines ja uudempina tuttavuuksina Pluck sekä hienosäätöjä tarjoava Newzie ; omalle koneelle asennettavat softat FeedDemon ja RSS Bandit taas pystyvät lukemaan aiemmin päivitettyä sisältöä ilman nettiyhteyttä. Kaikki mainitsemani ovat nykyisin maksuttomia palveluita.
(Lisäksi tulikettu tunnustaa maata tietenkin, mutta myös iGoogle sekä My Yahoo tarjoavat mahdollisuuden syötteiden seurantaan. Yahoo Mail uudessa versiossaan lukee syötteitä sujuvasti spostin ohessa, suppeammassa muodossa mutta helposti löydettävissä.)
Mutta odottakaas kun ehdin kommentoimaan toista koulutuspäivääni verkkoyhteisöjen tiimoilta ; social networks rulettaa !
* * *
Une traduction plus détaillée est en cours, merci de votre patience.
Je tenais toutefois déjà à partager quelques annuaires de flux RSS que j'ai découvert grâce à une formation en la matière chez Benchmark Group et en surfant de mon propre chef dans la foulée :
LaMooche
Bloglines
Actuello.com : Annuaire RSS
fluxrss.fr
... ainsi que quelques lecteurs de fils RSS : mon préféré Netvibes, le très similaire PageFlakes, Newsgator, Bloglines et une connaissance plus récente Pluck ainsi que Newzie qui permet de filtrer selon différents critères ; en plus de ces outils en ligne il existe aussi des applications à installer avec lesquelles ont peut consulter les flux hors connexion telles que FeedDemon et RSS Bandit.
Juu mun elämästä ei tulis yhtään mitään ilman pageflakesia. Ja parasta on että olit millä koneella missä päin maailmaa tahansa kotisivu ja kaikki tärkeät seurattavat on aina mukana. :)
Rédigé par : Marianne | 23.02.2008 à 18:53
Hihii, tiedätsä miten löysin pageflakesin ? No kun mun traffic-sivuilla joku näkyi tulevan sitä kautta... nyt paljastui kuka ! =D
Rédigé par : Maurelita | 23.02.2008 à 20:05
Mulla oli aiemmin tapana käyttää Firefoxia, mutta Leopardin asennettuani olen siirtynyt pääasiassa Safarin käyttäjäksi, kun tässä on oikoluku. No, tässä vain on sellainen ongelma, etten saakaan entiseen tapaan (=Firefox-aikaan) valittua syötteitä Google Readeriini. Safari näet haluaa "toimia itse syötteenlukijana". Enkä minä tykkää siitä, kun olen tottunut Google Readeriini! Nyt onneksi PA antoi vinkkiä, miten ongelman ehkä voisi kiertää.
Odotan innolla tarinaasi sosmediasta, kun mun pitäisi itsekin siitä asiasta pitää markkinoinnin opettajien tapaamisessa lyhyt infoisku. Olis hienoa heittä jotain ranskalaista joukkoon, kun nämä kotoiset lähestymistavat alkaa olla niin moneen kertaan kaluttuja!
Rédigé par : Sun äitis | 24.02.2008 à 21:16
Que c'est compliqué...! Ehkä kaikkein eniten keskittymistä vaativa blogikirjoitus ikinä. :)
En muuten tiennyt, että RSS:iä varten pitää olla joku erillinen lukija; minun tuliketussani ainakin näkyy netin osoiterivin päädyssä oranssi logo, jota klikkaamalla saa kyseisen sivun otsikot näkymään omassa palkissaan osoiterivin alla. Tällä tavalla luen blogejakin nykyään, Blogilistalla käyn enää vain harvoin. Vai tarkoittaako tämä juuri samaa asiaa, josta kirjoitit...? Kävin myös katsomassa Netvibesiä, mutta sen sisältö ja käyttö eivät auenneet sitten laisinkaan. Taidan olla aivan liian humanisti näin syvälliseen netinkäyttöön...
Rédigé par : fifi | 24.02.2008 à 21:22
Yhteisöverkostoja käsitellyt koulutus olikin hienoinen pettymys, tiesin asiasta melkein yhtä paljon kuin konsultti mutta myös koska rss-kurssi oli ylittänyt odotukseni ja rima oli liian korkealla.
Mutta kuten SÄ jo havitteli, luvassa on tuiki-ranskalaisen hoidon tutkiskelua, sillä pomon hierottua tutunkauppaa (Ranskassa kun ollaan...) lafkaan tulee ehkä koeajoon paikallinen sosnet-solution.
Voisin tässä jo paljastaa kyseisen softan : http://www.bluekiwi-software.com/?lang=en jonka suurena uutuutena ymmärtääkseni on mm jonkinlainen yhteisten postausten mahdollistaminen eli lähestytään melkein wiki-käsitettä. Tästä lisää myöhemmin, demo on torstaina ja kunhan saan jotain selkokielistä tekstiä tuotettua suomeksi...
Mutta takaisin RSS-syötteisiin, tuliketun suuri etu on syötteiden käyttö "luontaisesti", ilman mitään ulkoista sählinkiä tai softan asennusta jne. Eli mitä yksinkertaisempaa se on, sitä paremmin uppoaa. Selityksissä on se paha vika että varmaankin 80% lukijoista karsiutui ensiriveillä, koska olin liian perinpohjainen. Merci quand même d'avoir lu jusqu'au bout.
Netvibesiin pitää kirjautua ja tuunata koko hoito, mutta voit laittaa sinne esim minun valmiiksi tekemäni sivun (ota linkki ranskankielisestä tekstistä, enemmän sisältöä) :
http://www.maurelita.com/2007/08/plan-de-mtro-we.html
Rédigé par : Maurelita | 25.02.2008 à 16:44
No nyt alkoi Netvibes pelittää! Itse asiassa sivu on varsin kätevä, parilla klikkauksella näkee mm. sekä suomalaisten että ranskalaisten lehtien otsikot, säätiedot, lempiblogien päivitykset... Kiitos vinkistä! Sain jopa tuunattua sivun vaaleanpunaiseksi. :)
Rédigé par : Fifi | 25.02.2008 à 22:25
Piti sulle linkata mun tänhetkinen pageflakes setup jo aiemmin mutta pää on taas täynnä reikiä. Tältä joka tapauksessa näyttää mun kotisivu: http://mnoo.com/pictures/pageflakeshome.jpg
Ainiin ja yks toinen juttu. Voisit ehkä sun blogissa mainita, kun luulen että sulla on aika paljon ulkosuomalaisia lukijoita, että tvkaista.fi on ihan paras juttu! Saa katella suomalaista telkkaria millon haluaa eikä edes maksa mitenkään maltaita. :)
Rédigé par : Marianne | 29.02.2008 à 01:41