Coulommiers rocks
Loman tarpeessa / Besoin de vacances

RSS-syötteen salat / Les secrets du RSS

Rss_iconAi muka mikä ihmeen RSS ?! Rich Site Summary, Really Simple Syndication ; syndikaatio tai tilaus tai subscription...

Näiden barbaarien lyhennysten takana piileskelee todellisuudessa kummallisen näköisiä sivuja (etenkin kolmas), jotka on tarkoitettu luettavaksi ainoastaan RSS-lukijoille eikä tavallisille ihmisille. Tietyt nokkelasti koodatut sivut kertovatkin sen humoristisella tokaisulla "jollet ole robotti, sinulla ei ole mitään tekemistä täällä, hus pois".

Nämä koodisivut sisältävät otsikot, alaotsikot ja sekä kohteesta riippuen vaihtelevan määrän tekstiä, ehkä myös kuvia. RSS-lukijassaan käyttäjä voi siten "tilata" sivut joita haluaa seurata : blogeja, sanomalehtiä, melkein mitä tahansa usein päivittyviä nettisivuja. RSS-lukijassa näkee yhdellä silmäyksellä kymmenien eri uutislähteiden otsikot, voi silmäillä alaotsikot. Täten ei tarvitse enää kahlailla erikseen joka paikassa vaan näkee heti kaikki päivittyneet lähteet. On siis mahdollista optimoida tiedon hakemiseen käytetty aika ja silmäillä vain uusi sisältö. Päivittymättömät sivut eivät vaadi turhaa kurkistelua, ja voi seurata moninkertaista määrää uutisia ja lukea kokonaiset artikkelit vain kaikkein kiinnostavimmista otsikoista.

Blogilista1Blogilistan haamupäivitykset voisi mitä luultavimmin pyyhkiä pois blogistanin murheenkryyneistä, jos jokaista blogia seurattaisiin sisällön rss-syötteen perusteella eikä etusivun päivittymisen mukaan. Monissa blogeissa sivupalkeissa on widget-jippoja, säätiedotuksia, musiikinkuuntelulistoja ja muita itsestään muuttuvia palikoita joiden ailahtelu ei kuitenkaan tarkoita sisällön rikastuneen piiruakaan. Tästä seuraa monia pettymyksiä, kun suosikeitaan seuraavat blogistanilaiset klikkaavat mukamas päivittyneen blogin otsikkoa.

Työkseen paljon tietoa tarvitsevat ihmiset pystyvät säästämään huomattavasti aikaa ja vaivaa RSS-lukijan ansiosta. Jos vielä joku etsii valmiiksi alan tärkeimmät uutislähteet, maksulliset palvelut kuten esim Factiva lehdistön seurantaan sekä muut vastaavat tietopankit ja markkina-analyysitarjonnat, ja kenties myös hakemistot joista niitä voi itse poimia lisää henkilökohtaisten tarpeitten mukaan, kiireinen käyttäjä tikahtuu onnesta. Niin ainakin kuvittelemme - sillä tuo joku joka petaa tarjonnan valmiiksi muille olen minä.

Benchmark2Monen kuukauden kokeilun ja hienosäädön tuloksena RSS-syötevalikkomme alkaa olla valmiina lanseeraukseen, ja viimeisenä silauksena seurasin päivän koulutuksen maan johtavassa nettianalyysifirmassa. Nyt tiedän miten kehittää syöte jollei sitä ole älytty jossain paikassa tarjota (Ponyfish RSS Feed Builder), miten yhdistää samaan tilaukseen esim useat saman kilpailevan yhtiön syötteet (nimeä mainitsematta jotkut ovat koodanneet tusinan eri syötettä mutta jotka pitäisi tilata erikseen ja yksi kerrallaan...) ja paljon muita nippelitiedon aarteita. Voisin melkein tuulettaa konttorilla olevani RSS-guru !

Rss_toolsJälkikaneettina mainittakoon muutama linkki joilla pääsee kokeilemaan teknologian toimivuutta. Oma suosikkini Netvibes, hyvin samankaltainen PageFlakes, Newsgator, Bloglines ja uudempina tuttavuuksina Pluck sekä hienosäätöjä tarjoava Newzie ; omalle koneelle asennettavat softat FeedDemon ja RSS Bandit taas pystyvät lukemaan aiemmin päivitettyä sisältöä ilman nettiyhteyttä. Kaikki mainitsemani ovat nykyisin maksuttomia palveluita. 

(Lisäksi tulikettu tunnustaa maata tietenkin, mutta myös iGoogle sekä My Yahoo tarjoavat mahdollisuuden syötteiden seurantaan. Yahoo Mail uudessa versiossaan lukee syötteitä sujuvasti spostin ohessa, suppeammassa muodossa mutta helposti löydettävissä.)

Mutta odottakaas kun ehdin kommentoimaan toista koulutuspäivääni verkkoyhteisöjen tiimoilta ; social networks rulettaa !

     *   *   *

Benchmark1Une traduction plus détaillée est en cours, merci de votre patience.

Je tenais toutefois déjà à partager quelques annuaires de flux RSS que j'ai découvert grâce à une formation en la matière chez Benchmark Group et en surfant de mon propre chef dans la foulée :

LaMooche
Bloglines
Actuello.com : Annuaire RSS
fluxrss.fr

... ainsi que quelques lecteurs de fils RSS : mon préféré Netvibes, le très similaire PageFlakes, Newsgator, Bloglines et une connaissance plus récente Pluck ainsi que Newzie qui permet de filtrer selon différents critères ; en plus de ces outils en ligne il existe aussi des applications à installer avec lesquelles ont peut consulter les flux hors connexion telles que FeedDemon et RSS Bandit.

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

Juu mun elämästä ei tulis yhtään mitään ilman pageflakesia. Ja parasta on että olit millä koneella missä päin maailmaa tahansa kotisivu ja kaikki tärkeät seurattavat on aina mukana. :)

Hihii, tiedätsä miten löysin pageflakesin ? No kun mun traffic-sivuilla joku näkyi tulevan sitä kautta... nyt paljastui kuka ! =D

Mulla oli aiemmin tapana käyttää Firefoxia, mutta Leopardin asennettuani olen siirtynyt pääasiassa Safarin käyttäjäksi, kun tässä on oikoluku. No, tässä vain on sellainen ongelma, etten saakaan entiseen tapaan (=Firefox-aikaan) valittua syötteitä Google Readeriini. Safari näet haluaa "toimia itse syötteenlukijana". Enkä minä tykkää siitä, kun olen tottunut Google Readeriini! Nyt onneksi PA antoi vinkkiä, miten ongelman ehkä voisi kiertää.

Odotan innolla tarinaasi sosmediasta, kun mun pitäisi itsekin siitä asiasta pitää markkinoinnin opettajien tapaamisessa lyhyt infoisku. Olis hienoa heittä jotain ranskalaista joukkoon, kun nämä kotoiset lähestymistavat alkaa olla niin moneen kertaan kaluttuja!

Que c'est compliqué...! Ehkä kaikkein eniten keskittymistä vaativa blogikirjoitus ikinä. :)

En muuten tiennyt, että RSS:iä varten pitää olla joku erillinen lukija; minun tuliketussani ainakin näkyy netin osoiterivin päädyssä oranssi logo, jota klikkaamalla saa kyseisen sivun otsikot näkymään omassa palkissaan osoiterivin alla. Tällä tavalla luen blogejakin nykyään, Blogilistalla käyn enää vain harvoin. Vai tarkoittaako tämä juuri samaa asiaa, josta kirjoitit...? Kävin myös katsomassa Netvibesiä, mutta sen sisältö ja käyttö eivät auenneet sitten laisinkaan. Taidan olla aivan liian humanisti näin syvälliseen netinkäyttöön...

Yhteisöverkostoja käsitellyt koulutus olikin hienoinen pettymys, tiesin asiasta melkein yhtä paljon kuin konsultti mutta myös koska rss-kurssi oli ylittänyt odotukseni ja rima oli liian korkealla.

Mutta kuten SÄ jo havitteli, luvassa on tuiki-ranskalaisen hoidon tutkiskelua, sillä pomon hierottua tutunkauppaa (Ranskassa kun ollaan...) lafkaan tulee ehkä koeajoon paikallinen sosnet-solution.

Voisin tässä jo paljastaa kyseisen softan : http://www.bluekiwi-software.com/?lang=en jonka suurena uutuutena ymmärtääkseni on mm jonkinlainen yhteisten postausten mahdollistaminen eli lähestytään melkein wiki-käsitettä. Tästä lisää myöhemmin, demo on torstaina ja kunhan saan jotain selkokielistä tekstiä tuotettua suomeksi...

Mutta takaisin RSS-syötteisiin, tuliketun suuri etu on syötteiden käyttö "luontaisesti", ilman mitään ulkoista sählinkiä tai softan asennusta jne. Eli mitä yksinkertaisempaa se on, sitä paremmin uppoaa. Selityksissä on se paha vika että varmaankin 80% lukijoista karsiutui ensiriveillä, koska olin liian perinpohjainen. Merci quand même d'avoir lu jusqu'au bout.

Netvibesiin pitää kirjautua ja tuunata koko hoito, mutta voit laittaa sinne esim minun valmiiksi tekemäni sivun (ota linkki ranskankielisestä tekstistä, enemmän sisältöä) :

http://www.maurelita.com/2007/08/plan-de-mtro-we.html

No nyt alkoi Netvibes pelittää! Itse asiassa sivu on varsin kätevä, parilla klikkauksella näkee mm. sekä suomalaisten että ranskalaisten lehtien otsikot, säätiedot, lempiblogien päivitykset... Kiitos vinkistä! Sain jopa tuunattua sivun vaaleanpunaiseksi. :)

Piti sulle linkata mun tänhetkinen pageflakes setup jo aiemmin mutta pää on taas täynnä reikiä. Tältä joka tapauksessa näyttää mun kotisivu: http://mnoo.com/pictures/pageflakeshome.jpg

Ainiin ja yks toinen juttu. Voisit ehkä sun blogissa mainita, kun luulen että sulla on aika paljon ulkosuomalaisia lukijoita, että tvkaista.fi on ihan paras juttu! Saa katella suomalaista telkkaria millon haluaa eikä edes maksa mitenkään maltaita. :)

Vérifiez votre commentaire

Aperçu de votre commentaire

Ceci est un essai. Votre commentaire n'a pas encore été déposé.

En cours...
Votre commentaire n'a pas été déposé. Type d'erreur:
Votre commentaire a été enregistré. Les commentaires sont modérés et ils n'apparaîtront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés. Poster un autre commentaire

Le code de confirmation que vous avez saisi ne correspond pas. Merci de recommencer.

Pour poster votre commentaire l'étape finale consiste à saisir exactement les lettres et chiffres que vous voyez sur l'image ci-dessous. Ceci permet de lutter contre les spams automatisés.

Difficile à lire? Voir un autre code.

En cours...

Poster un commentaire

Les commentaires sont modérés. Ils n'apparaitront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés.

Vos informations

(Le nom et l'adresse email sont obligatoires. L'adresse email ne sera pas affichée avec le commentaire.)