Kestävä viikko / Semaine durable
Vilpolan laatoitus / Carrelage pergola

Hammashiiriä, peikkoja ja keijuja / Des fées, trolls et souris dentaires

DentifricesKulttuurieroja löytyy jopa niinkin jokapäiväisessä asiassa kuin hampaitten pesu.

Ranskassa (kauhukseni) mennään aamiaiselle hampaita pesemättä, ja pestään hampaat vasta aamiaisen jälkeen. On tietenkin kiitettävää pestä ruokailun jälkeen, mutta eikö kukaan ole kertonut heille että koko yön suussa meuhkanneet bakteerit riemastuvat kohdatessaan makean aamiaisen ja tästä kehkeytyy oikea karies-pommi ?!

En voisi kuvitellakaan syöväni pesemättä ensin hampaita, hammasharja onkin suunnilleen ensimmäinen esine jonka tapaan aamulla herätessäni.

Tämä juontaa varmaankin juurensa kouluaikaisesta aivopesusta, jumppasalissa näytetyistä kauhufilmeistä hammashygieniaa laiminlyönneitten suista, koko luokan fluoraus-rituaalista, punatableteista, kouluhammaslääkärikäynneistä...

Mutta onnistunko käännyttämään pojat kotimaiseen hammashygieniaan ? Maitohampaat meillä hakevat tyynyn alta periranskalaiset pikkuiset hiiret, eikä hammaskeijut. Mutta hammasmukeissa jököttävät vankasti muumi-hammastahnat. Jostain se on aloitettava.

       *   *   *

Hammaspeikko
Photo : SamSam

Les différences culturelles peuvent se nicher dans des choses aussi quotidiennes que le brossage de dents.

EDIT : après concertation de mes compatriotes, il semblerait que la majorité de Finlandais également se brossent les dents plutôt après le petit déjeuner et non avant - sauf une co-bloggeuse petite-fille d'une dentiste !

J'ai l'impression que la norme en France est de se ruer au petit déjeuner et de se brosser les dents seulement après. Certes, il est louable de se nettoyer les dents après manger, mais ne rabâche-t-on pas dans les écoles françaises que les bactéries de la nuit qui rencontrent des substances sucrées se transforment en usine à caries ?!

Personnellement, je ne peux rien faire le matin avant de m'être brossée les dents. Ceci est certainement dû à la sensibilisation à l'hygiène dentaire à l'école en Finlande. Les séances de film dans la salle de gym sur les risques encourus en cas de négligences, les expéditions hebdomadaires avec toute la classe pour un rinçage au fluor pendant quelques minutes, les visites régulières chez le dentiste de l'école...

Vais-je réussir à convertir les enfants à l'hygiène finlandais ? Nous sommes bien abonnés au dentifrice Moomin mais c'est bien une petite souris qui cherche les dents de lait, et non une fée dentaire - et il n'existe pas de monstre troll de dents qui arrive si l'on ne se brosse pas les dents !

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

Apua! Et voi uskoa, etta joku koulun hammashygieniaopetuksella ja fluorihuuhtelulla marinoitu ihminen ei muista, etta hampaat pitaa pesta ennen aamiaista. Mina olen kylla tehnyt aina niin, mutta nyt viime aikoina olen yrittanyt opettaa itselleni tuota ranskalaista tapaa juuri samoin perustein. No, nyt on ainakin helppo unohtaa nuo uudet kujeet.

Jaa? En ole tiennytkään, että on jokin hampaidenpesukulttuuri. Olen koko ikäni pessyt hampaat aamiaisen jälkeen, juuri ennenkuin lähden kotoa. Nyt on kai sitten ruvettava pesemään kahdesti, sillä en voisi kuvitellakaan lähteväni talosta ilman, että viimeiseksi olen pessyt hampaat.

Apua! Että lähes neljäkymmentä vuotta on menty täysin väärin... Olisko tässä kuitenkin jotain muoti-ilmiöitä mukana kun ei meille vaan koskaan tähdennetty että ennen aamupalaa vaan että aina kun on syöty? Anyways, nyt on varmaan myöhäistä oppia uusia konsteja.
(Moi pitkästä aikaa... Jaikusta jotenkin päädyin tänne ja pistänkin nyt feedin talteen seurattaviin kun ei tule enää Blogilistalla käytyä.)
A

APUA TAKASIN ! Minäkö tässä olen harhateillä ? Olenko ainoa joka pesee sekä ennen että jälkeen ?! Jos pitää valita vain yksi, niin mieluummin ennen.

Lapsille en saa lobbattua kahta harjauskertaa eli taidamme jumittua ranskalaiseen tapaan, hyvä kun suostuvat harjaamaan sen yhdenkin kerran. =)

Täytyypä myöntää, että mullakin tulee aamulla hampaat pestyä vasta syömisen jälkeen. Oon kyllä kuullut tuon yön jälkeen pesemisen perustelun ja on mielestäni uskottava, mutta tuntuu että aamupala maistuu niin pahalta hammastahnan maun päälle, että oon käyttänyt kuitenkin tuota järjestystä.

Välillä harjasin herättyäni tahnattomalla harjalla ja sitten aamiaisen jälkeen tahnan kanssa, mutta se taas tuntui liian aikaavievältä (=seliseli).

Olen jotenkin yrittänyt perustella itselleni, että tuo kova aamun karies-pommi ei ehdi olla siellä kauaa kun tulee kuitenkin se harjaus sitten heti perään...

Ei minulle kyllâ koskaan ole tuollaista opetettu, ettâ pitâisi ennen aamiaista hampaata pestâ eli kyllâ minâ olen aina tehnyt niinkuin ranskalaiset, ts. pessyt aamiaisen jâlkeen ja niin meillâ tekee koko perhe. Pesen hampaat aamiaisen, lounaan ja illallisen jâlkeen ja minusta sen on riitettâvâ. Jos ei riitâ, niin eikun tekarit vaan kehiin. Muutenhan elâmâ on yhtâ hampaiden pesua. Muutenkin kyllâ minusta hampaiden suhteen Suomessa ollaan vâhân turhankin hysteerisiâ. kaikki sellainen, ettâ ei saa samaan lusikkaan koskeakaan kuin lapsi, ksylitolipurkkaa jauhetaan tauotta, jne. ei iske minuun, pakko myôntââ. Uskon, ettâ hampaiden laatu on târkeâmpi tekijä reikien syntymisessâ kuin jatkuva hysteerinen hammashygienia. Äidillâni ei ole yhtâ ainutta reikäâ hampaissa ja hän on jo yli 65-vuotias ja syô karkkia pâivittâin, pesee hampaat kun muistaa (ei edes joka pâivâ!!!!), rakastaa limsaa, jne. Siskollanikin taitaa olla vain yksi reikâ ja hânellâ sama meininki kuin âidillâni. Olen ehdottomasti meidân perheen tunnollisin hampaiden pesijâ ja minulla on kuitenkin monta reikââ hampaissa jo nyt alle 40-vuotiaana.

Meilläkin kaikki pesevät aamiaisen jälkeen. En voisi kuvitellakaan syöväni aamiaista tai varsinkaan juovani kahvia hammastahnan päälle. Ja kotoa lähtiessä on kivan raikas hengitys, kun pesee hampaat aamiaisen jälkeen.

Iiik peruutan kaiken mitä sanoin kotimaisesta hammashygieniasta - tässä taitaakin olla ihan omatekoinen kulttuuri !

Kulttuurieroista puhuttaessa on todella vaikea analysoida mikä omassa käyttäytymisessä on kotimaista peruskamaa ja mikä omaa outoutta.

Vai ovatko kaikki kommentoijat sen verran kosmopoliitteja ? Supisuomalaisetkin ?! Antaudun suosiolla ; ja silmä tarkkana kun taas kohta alan meuhkaamaan jotain mukamas suomalaisesta kulttuurista !!!

=[]

P.S. Joku hammaslääkäri kerran sanoi että harjaamisessa tärkeintä on se mekaaninen liike - hammastahna on ihan muodon vuoksi, ei hygieenisyyden kannalta edes välttämätöntä.

Minusta hammastahna on hyvänmakuista, ja sen maku ehtii kadota suihkun aikana ja syön hyvällä halulla aamiaisen - ja pesen hampaat uudestaan taas.

Myönnän olevani hammasvouhko, mutta monessa muussa asiassa lipsutaan lepsusti...

Minä pesin aivan viime aikoihin asti hampaat aamiaisen jälkeen, mutta sittemmin olen opetellut pesemään ne aamiaista ennen. Aamiaisen jälkeen huuhtelen ja kurlaan suun fluoripitoisella suuvedellä. Ja hyvät hampaat minulla on.

Huh helpotus, edes joku muukin pesee ensitöikseen hampaat... =)

Muuten tiesittekö että kokiksen jälkeen ei missään nimessä saa harjata hampaita ? Kiille lähtee pois jos moisen sokeripommin jälkeen hinkkaa sitä, ja hammastahna vain pahentaa asiaa. Auttaiskohan xylitol-purkka ?

EHROTTOMASTI aamiaisen jälkeen - mutta perustan tämän tapani vain siihen,että minusta ruoka maistuu kamalalta ainakin tunnin ajan hampaidenpesun jälkeen.

*heiluttaa valkoista lippua antaumisen merkkinä*

Selma, nyt vain rustaamaan editointia ranskankieliseen versioon tiedottamaan että olen kotimaisittainkin kummajainen...

(Lohdullista sillä minusta ei ole mitään kamalampaa kuin olla normaali !)

Vielä jälkijunassa kommentoin minäkin täältä... isoäitini (joka on muuten ammatiltaan hammaslääkäri) on opettanut äitini ja äitini minut ja kaikki sisarukseni pesemään hampaat ehdottomasti _ennen aamiaista_ juuri tuosta mainitsemastasi syystä. Koko elämäni ajan olen kuitenkin ollut kaikkien mielestä kummajainen, enkä ole koskaan tavannut ketään (paitsi sukulaisia), joka pesisi hampaat itseni tavoin ensi töikseen aamulla. Kyseessä ei siis varmaankaan ole mikään perisuomalainen tapa :-) Minullekin on tuo tapa syöpynyt niin syvälle, ettei aamiainen tule kuuloonkaan ilman hampaidenpesua, eikä se tahna siinä kyllä minusta enää maistu!

Aaaaaaah Jospa - hengenheimolainen hampaita myöten !!!

=)

Vérifiez votre commentaire

Aperçu de votre commentaire

Ceci est un essai. Votre commentaire n'a pas encore été déposé.

En cours...
Votre commentaire n'a pas été déposé. Type d'erreur:
Votre commentaire a été enregistré. Les commentaires sont modérés et ils n'apparaîtront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés. Poster un autre commentaire

Le code de confirmation que vous avez saisi ne correspond pas. Merci de recommencer.

Pour poster votre commentaire l'étape finale consiste à saisir exactement les lettres et chiffres que vous voyez sur l'image ci-dessous. Ceci permet de lutter contre les spams automatisés.

Difficile à lire? Voir un autre code.

En cours...

Poster un commentaire

Les commentaires sont modérés. Ils n'apparaitront pas tant que l'auteur ne les aura pas approuvés.

Vos informations

(Le nom et l'adresse email sont obligatoires. L'adresse email ne sera pas affichée avec le commentaire.)