Volume control
Pariisin alennusmyynnit kesä 08 / Soldes d'été 2008 à Paris

Koulutusta / Serial training

processTyhmiä kysymyksiä ovat vain ne joita ei kysytä.

Nyrkkisääntö "jos kukaan ei kysy mitään, kaikki ovat joko ymmartäneet koko jutun tai eivät yhtikäs mitään" kävi eittämättä mielessä kun viime viikolla koulutimme eurooppalaisia kontaktihenkilöitämme. Aiheena oli uusi prosessiviidakkomme, jonka ymmärtämisen helpottamiseksi olimme tällänneet visio-kaavioon.

Aivotoiminnallista närästystä aiheuttava tiedosto esitteli laveasti teoreettisia tapahtumaketjuja, joissa oletettiin kaikkien tietävän kenelle soittaa missäkin tilanteessa ja miten toimia milloinkin. Ei ollut kovin suuri yllätys kun puolitoistatuntisen paasauksen lopussa ei tullut ainuttakaan kysymystä.

RssbanditknightToisaalta myös opastan käyttäjiämme rss-lukijan kanssa, ja tarjolla oleviin puhelinkonferenssi- ja tietokonekoulutuksiin ei juuri vapaaehtoisia ilmesty. Lohduttauduimme kuvittelemalla tiedotuskampanjan ja oppimateriaalin olleen niin täydellistä, ettei kukaan tarvinnut demoa tai kädestä pitäen opastusta.

Mutta todellinen selitys löytyy ensisijaisesti käyttäjien ajanpuutteesta ; asiakas on kingi ja sitä laskutetaan kun keritään, tekniset vimpaimet ja jipot jääkööt muille. Toissijainen este on omasta mielestäni myös etäkoulutuksen... etäisyys. Harvat haluavat roikkua puhelimessa ja katsoa ruudustaan toisella puolella manteretta selostavan tyypin englanninkielistä esitystä, ja jos niin tekevätkin, puhelinmikki on poikki eikä vuorovaikutuksesta ole tietoakaan. Jollen näkisi nimiä ruudun reunassa virtuaalikokouksen listalla, voisin luulla puhuvani bittiavaruuteen.

   *   *   *

Quelques frustrations au rayon de formations que je donne en ce moment au travail, mais chut - secret défense ! Je peux tout de même dévoiler que je suis très fière d'avoir largement contribué au déploiement d'un lecteur RSS pour nos utilisateurs européens - et de me positionner comme un expert pour les US qui pour une fois sont en retard par rapport au vieux continent.

Le contraste entre la formation sur RSS qui permet de rationaliser l'accès à l'information, d'optimiser le temps consacré à la lecture et de faire une veille efficace, et une autre sur des procédures de workflow avec des acteurs et intervenants peu consacrés à la cause - ça change la vie d'un formateur.

Le plus inquiétant pour le formateur ? De ne pas avoir des questions à la fin ! Soit tout le monde a tout compris, soit personne n'a rien compris. Allez savoir...

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

L'utilisation des commentaires est désactivée pour cette note.