Naamakirjan yksityisyyspulmia / Facebook et protection de la vie privée
28.12.2008
Netti-identiteetin hallinta vaatii hienosäätöä, ja siksi onkin hyvä tiedostaa perusasetukset Facebook-profiilistaan. Harva käyttäjä on viitsinyt kahlata läpi monimutkaisia ja kiemuraisia asetuksia, ja yllättyy huomatessaan että tiedoistaan näkyy tuikituntemattomille paljon enemmän kuin oli tarkoitus.
Olen sattumoisin penkonut tarkemminkin naamakirjan oletusarvoja ja yksityisyysasetuksia, ja lupasin myös valistaa tuttuja löydöksistäni. Toivottavasti oheisista neuvoista ja vinkeistä on hyötyä ; kyseinen nettiyhteisö on kaikesta huolimatta kattavuutensa ansiosta niin hieno juttu että olisi sääli jäädä pois kokonaan !
Ensimmäinen rajattava toiminto on ehdottomasti hakukoneitten esto - jollei ehdoin tahdoin halua nimeään ja linkkiä profiiliin mm Googlen tuloksiin. Seuraamalla polkua Asetukset - Yksityisyys - Haku on mahdollista rajata mitä näkyy ihmisille jotka hakivat nimeäsi naamakirjassa. Suosittelen vähintään ruksia pois ruudusta julkinen hakutulos, se alimmaisin ruutu.
Toinen oleellinen korjaus koskee oletusarvoja oman verkostonsa suhteen. Esimerkiksi jos kuuluu verkostoon Finland, kaikki muutkin siihen kuuluvat - kavereita tai ei - näkevät suuren osan profiilista. Juuri tämän vuoksi minusta oli turvallisempaa liittyä verkostoon Finland kuin Ranska, mikä herätti paljon ihmetystä paikallisten tuttujeni keskuudessa. Korjattavissa täällä : Asetukset - Yksityisyys - Profiili. Eri osioille voi laittaa erilaiset suojaukset, ja myös rajoittaa ne haluamiltaan yksittäisiltä henkilöiltä.
Lisäksi on hyvä säätää tapahtumissa mitä tarinoita tuulettaa profiilissa : jollei ruksaa pois parisuhdetilan poistamista, saattaa saada pahoitteluja kavereilta vaikkei olisikaan tehnyt bänksejä ! Yksityisyys - Uutiset ja seinä.
Olen karsinut lähes kaikki sovellukset, vampyyrivimpaimet, olalletaputukset ja hupikisat pois profiilistani. Pelkistetty versio auttaa keskittymään siihen mitä haluaakin tehdä naamakirjassa : pitää yhteyttä ihmisiin, kertoa kuulumisiaan ja keskustellakin. Näin välttyy spämmiltä eikä kiusaa ystäviään lukuisilla kutsuilla. Yksi harvoista poikkeuksista on jo aiemmin mainitsemani Friend Wheel, joka mielestäni mielenkiintoisesti havainnollistaa kuka tuntee kenet.
Hiljan ilmestyneet sosiaaliset mainokset vaikuttivat ensialkuun lupaavan kunnioittavilta ei-tunkeilevilta ja ruksasin kiireesti itseni pois (Yksityisyys - Uutiset ja seinä - Sosiaaliset mainokset) eikä minua pitänyt käyttää minkään tuotteen tai henkilön sponssaamiseen, mutta kaverilla komeili hurja mainos jossa tuuletin tykkääväni ranskalaisesta elokuvaohjaajasta. Tykkäänkin, mutten halua sitä tuohon muitten sivupalkkiin, inhoan tuputtamista.
Lisätietoa :
Facebook Ohje- ja tukikeskus
Facebook Turvasivu
Del.icio.us -kirjanmerkkini Facebook-aiheesta
Ja nyt kenelläkään ei ole tekosyytä olla verkostoitumatta !
* * *
Gérer son identité numérique ou son image sur le web devient de plus en plus nécessaire, et il convient de regarder de près certains paramétrages de son profil Facebook notamment. Cependant très peu d'utilisateurs prennent le temps d'y jeter un oeil, et encore moins de calibrer les accès à leur goût.
Ils sont donc souvent surpris d'apprendre notamment que d'illustres inconnus voient leur profil - parce qu'appartenant au même réseau (France).
Il se trouve que je m'intéresse à la question et voudrais partager quelques découvertes avec mon entourage. Voici quelques astuces qui devront permettre de limiter les dégâts pour réseauter sans trop de soucis, car il serait dommage de se priver d'un tel outil par peur d'intrusions !
La priorité va à la gestion de recherches et pardessus tout des moteurs externes tels Google qu'il vaut mieux interdire. Il est possible également de décider ce que l'on montre quand on sort dans les résultats de recherche. (Paramètres - Confidentialité - Recherche)
Par ailleurs, j'ai découvert que les valeurs par défaut de Facebook donnaient accès à son profil à tout le réseau - d'où l'importance d'affiner cela au plus vite et de bien choisir ses réseaux. (Vous aurez compris pourquoi j'appartiens à Finland et non France...) On peut aller jusqu'à limiter certaines sections de son profil à certaines personnes. (Paramètres - Confidentialité - Profil)
De surcroît, on a tout intérêt à filtrer ses fils d'infos. Par exemple un changement de situation maritale peut générer des messages de compassion de la part de ses amis - alors qu'on ne voulait que masquer l'information ! (Paramètres - Confidentialité - Actualités et mur)
J'ai moi-même enlevé quasiment toutes les applications, les vampires, les tapes sur l'épaule et autres quiz. Une version épurée permet d'y voir plus clair et de l'utiliser à son but original : garder le contact, (re)trouver des amis, échanger et prendre des nouvelles. Les seules exceptions que je garde sont Friend Wheel qui illustre de manière intéressante qui est connecté à qui, NetworkedBlogs et LinkedIn Contacts.
Les publicités dites "sociales" apparues il y a peu de temps semblaient très respectueuses de la vie privée, offrant la possibilité de ne pas servir d'ambassadeur d'un personnage ou d'un produit. Après m'être empressée de décocher cette option, quelle ne fut pas ma déception de voir que je continue à promouvoir notamment Klapisch (dont je suis fan pour de vrai) contre ma volonté. Pfff.
Plus d'infos :
Facebook centre d'aide
Facebook Security
Mes bookmarks del.icio.us pour articles et études sur Facebook
Maintenant, plus d'excuse pour ne pas réseauter !
Katselin äsken profiiliasetuksiani ja totesin, että minäkin tunnen oloni mukavammaksi mikäli ne ovat mahdollisimman rajoitetut. Jos ei ole kaverini, ei oikeastaan voi nähdä mitään muuta kuin kuvani, nimeni ja mihin verkostoon kuulun.
Poistin äsken melkein kaikki ylimääräiset sovelluksetkin. Vampyyrit sun muut olivat hauskoja jonkun aikaa, nyt niitä ei enää jaksa. Parempi näin, kuten sanoit, voi keskittyä asiaan.
Rédigé par : Anzi | 28.12.2008 à 23:57
Jep, kaikki lähti siitä kun kokeilin mitä jonkun muun tunnarilla näkyy - huh. Samalla varoittelin tuttuja, ja kaikki kauhistuivat noista oletusarvoista. Kandee lukea se pienellä printattu teksti, ongelmana on vain että se on ripoteltu ympäri saittia...
Rédigé par : Maurelita | 29.12.2008 à 01:21
Kiitos naista vinkeista ja tiedoista. Aina on vahan ollut sellainen alaston olo tuolla naamakirjassa. Eli hyva etta nyt paasen vahan saatelemaan asetuksia nailla neuvoilla! Hyvaa uutta vuotta myos taalta kanaalin toiselta puolelta! :)
Rédigé par : Susanna | 29.12.2008 à 14:05
Kiitos ! Yritän näillä ohjeilla myös vokotella vastaanpyristeleviä kavereitani naamakirjaan, saas nähdä onnistuuko...
=)
Rédigé par : Maurelita | 29.12.2008 à 14:32
Kiitos naista, tuli tarpeeseen!
Rédigé par : Saara | 30.12.2008 à 07:08
No hyvä !! =o)
Rédigé par : Maurelita | 30.12.2008 à 11:37
Tärkeä postaus! Itse asetin aikanaan kaikki mahdolliset tiedot näkymään vain kavereille, ja kavereikseni taasen hyväksyn vain sellaiset henkilöt, jotka ihan oikeasti tunnen. Ei sillä, että minun musiikkimakuni tai koirieni kuvat ketään kiinnostaisivat, mutta parasta olla silti varovainen. En käsitä, miksi jotkut laittavat Facebookiin näkyviin jopa osoitteensa ja puhelinnumeronsa!
Rédigé par : Fifi | 30.12.2008 à 15:00
Ja yksi lisäys vielä, kuten kaverini huomautti jos sattuu vaihtamaan networkiä, kaikki asetukset nollautuvat ja pitää muistaa taas rajoittaa näkyvyydet. Huh.
Rédigé par : Maurelita | 30.12.2008 à 15:23