Yhteistyökypsyys / Maturité de collaboration
Pariisin jouluikkunat / Vitrines de Noël

Suomi-joulu Pariisissa / Noël finlandais à Paris

Suomi-joulu

Pebaline heitti joulumeemillä ! Kuvituksena joulutunnelmaa Pariisista ; ylärivissä poikien (ranskalaisen) koulun joulutori, keskellä Ranskan Suomi-Seuran joulumyyjäiset ja alla Suomi-koulun joulujuhlat kirppiksineen ja joulupukkeineen.

Pidätkö joulusta? Miksi?

Joulutunnelma on ihanaa, etenkin ulkosuomalaiselle tulee nostalgisia tuoksahduksia lapsuuden jouluista ja on hienoa välittää omille lapsilleen perinteitä. Oikeita kuusenkynttilöitä ei ole kuin kotona Suomessa ja kuusenjalus puuttuu, mutta muuten viritän aika "aitoa" joulutunnelmaa.

Miten tahtoisit viettää joulusi? Kenen kanssa? Missä?

Olisi ihanaa jos voisimme viettää joulun Suomessa kaikkien läheisten kanssa, ja miehen sisko perheineen sekä isänsä voisivat tulla mukaan. Tänä vuonna jouluaatto on meillä ihan paikallisella väellä, koska ehdimme jo käymään kotimaassa viime kuussa veljeni häissä.

Onko sinulla joulukalenteria? Minkälainen?

Viime vuonna oli yliveto salmiakkijoulukalenteri, mutten tuonut sellaista marraskuussa kun matkassa oli jo poikien enoltaan saamat Lego-kalenterit. (Lyömättömät, riittää riemua joka päiväksi !)

Pelkäsitkö pienenä joulupukkia?

Pukki teki aina suuren vaikutuksen, hurjassa lammasturkissa ja tonttulakki päässä ensi kolkutteli terassilta ruokahuoneen ikkunan takana ja sitten tuli sisään raskaalla paimensauvalla kolkuttaen, kysellen onko kilttejä lapsia. Möreän äänen takaa paistoi kuitenkin lämpö ja hyväntahtoisuus... ;-)

Mikä on ensimmäinen muistamasi joulu?

En osaa sanoa tarkasti, hajanaisia muistikuvia ja vilkahduksia : askartelin lahjan pukille, sain pyörän joululahjaksi, sähikäisiä ja kuusenkoristelua... ja tietenkin joulun tuoksuja. Mummilla oli aina kataja, joka vei vähemmän tilaa kaupunkiasunnossa ja tuoksui taivaalliselle.

Missä vietät joulusi tänä vuonna?

Pariisissa, miehen lähisukulaisten kanssa. Luvassa suomalainen jouluateria, pakastimessa on jo kaksi kinkkua, laatikot on haettu Kiva-kaupasta, itse teen rosollit ja piparit... lisätään varmaankin paikallista väriä hanhenmaksalla ja muilla alkuruoilla.

Oletko ollut tuhma vai kiltti tänä vuonna?

Raivokiltti ! =D

Mitä toivot eniten jouluksi?

Lunta ?! Piparisuklaata on kaapissa, ja pukinkontissa taitaa olla uusi vimpain ämpärien soittoon...

Nimeä mieluisin jouluruokasi:

Imelletty perunaloora, ehdoton suursuosikki. Joskus olen tehnyt itsekin kun Ranskasta ei aikaisemmin moista saanut.

Oletko kenties jo ostanut/saanut valmiiksi kaikki aikomasi lahjat?

Lahjat on pulkassa, paketointi vielä odottaa. Kotimaan paketit lähtivät ja toivottavasti tulevat hyvissä ajoin perille. Olen yltiöoptimisti postin nopeuden suhteen.

Mikä on sinun kaunein joululaulusi?

Soihdut sammuu... ei kaunein, mutta se joka kuvastaa parhaiten joulun tunnelmaa.

Minkälainen joulukuusi teillä on?

Hajuton ja mauton Nordmann kuten aina, haettiin ja koristeltiin jo viikko sitten. Perinteisestä epiceasta karisee neulaset liian nopeasti, eikä kukkakauppamme edes myy niitä.

Onko sinulla pikkujouluja tiedossa?

Pikkujoulujen asiaa ajoivat mm pariisilaismimmien ilta Aveyron-seudun viinibaarissa, ja Suomi-koulun joulujuhlat.

Kuinka monta joulukorttia lähetät?

Ranskassa on hyvä tekosyy kun ei kuulu lähettää joulukortteja vaan uudenvuodentoivotuksia. Ne saa protokollan mukaan lähettää tammikuun loppuun asti, eli virtuaalikortin nikkarointiin on vielä aikaa. Pahoittelut, etanapostikortteja ei tule tänäkään vuonna mutta tarkoituksena on lyödä laudalta vuosien 2008 ja 2007 tekeleet.

Joulutoiveesi?

Lunta ei varmaan Pariisiin tule, mutta riemuisaa ja onnellista joulua kaikille, hyvä tahtoa niin maan päällä kuin metron uumenissakin, ja yli kaiken...

PIPARINTUOKSUISTA JUHLAA !

   *   *   *

Un petit questionnaire de Noël que j'ai reçu d'une bloggeuse finlandaise à Londres, qui poste surtout des photos superbes de la capitale de l'autre côté de la Manche.

Quant à mes illustrations ci-dessus, le marché de Noël de l'école française, au milieu le marché de Noël de l'Association Finlandaise en France et en bas la fête de Noël de l'Ecole Finlandaise de Paris.

Voici mes incontournables de Noël, en commençant par l'ambiance féerique, les odeurs de pain d'épices et de sapin (en Finlande, point de Nordmann sans odeur !), les vraies bougies dans le sapin... et de la neige, si tout va bien !

Une particularité que je retiens de mon enfance, ma grand-mère qui habitait en appartement avait un genévrier en guise d'arbre de Noël : une odeur divine sans prendre de la place car tout en hauteur.

Cette année, nous aurons un repas de Noël finlandais chez nous : des jambons de chez Ikea, des gratins traditionnels de chez Kiva Boutique... et une touche locale avec un magret de canard farci au foie gras que j'achète au marché de Noël de La Défense.

Avec un peu d'avance, je souhaite de très belles fêtes avec une touche de magie à tous mes lecteurs... en attendant la carte de voeux virtuelle officielle sur le modèle des années précédentes !

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

Jee, hyvää joulua Pariisiin! Täällä on loma aloitettu natustelemalla tuota ihanaa piparisuklaata. :)

Mmmmmmmmm... en ole vielä raaskinut, mutta taidan ottaa piparitaikinan pakastimesta sulamaan jo !

=)

Huisin hauskaa joulua ja pirtsakkaa uutta vuotta 2009 !

toivottaa meiran jengi ;)

Merciiiiii samoin... =o)

Oikein Hyvää Joulua sinulle ja perheellesi!

Takasin kanssa !! Hip hip huraa ja joulutunnelmaa...

=)

L'utilisation des commentaires est désactivée pour cette note.