Cinq ans blogosphériques * Viisi blogivuotta * Five years of blogging
Google Wave : au banc d'essai * koepenkissä

Souvenirs de Berlin * Berliininmuistoja

Berlin-02-89_04 Berliini on aina ollut erityisen kiehtova, mitä moninaisimmista syistä.

Lasten ihmetellessä Berliinin muuria eilisissä iltauutisissa, lupasin etsiä vanhat valokuvani ja kertoa oman näkemykseni tapahtumista.

Saksanryhmämme oli vaihdossa viikon ajan silloisessa Länsi-Berliinissä, puoli vuotta ennen ja vain muutama kuukausi muurin valloituksen jälkeen. Piipahdimme myös Itä-Berliinissä ja se rautaesiripun takaa piilevä ankea ilmapiiri oli rankka kokemus.

Berlin-02-89_01 Berlin-02-89_06 Berlin-02-89_02

Helmikuussa '89 muuri oli vankkumaton osa kaupunkia, eikä kukaan kuvitellutkaan toisenlaista maailmaa. Tasan vuosi myöhemmin palasimme kaupunkiin ja mahdottomuus oli yht'äkkiä arkea : valtavia aukkoja muurissa, Checkpoint Charlie hyljättynä, siirtolaisten ja taiteilijoiden asuttama Kreuzbergin kortteli yllättäen ydinkeskustassa - "meidän" korttelimme !

Hyvää syntymäpäivää, yhdistynyt Berliini. Kaikki päättyi sittenkin hyvin, mutta se oli oljenkorren varassa.

     *     *      *

Berlin-02-90_03 Berlin-02-90_07b Berlin-02-90_02b

Les enfants se sont étonnés de voir le feu mur de Berlin dans les infos hier, et j'ai décidé de ressortir mes photos d'avant et après, prises lors des deux voyages que j'eus la chance de faire avec ma classe d'allemand.

D'abord en février '89 quand le mur représentait une institution, une évidence, avec cette ambiance oppressante lors de notre visite éclair côté Berlin Est ; puis ensuite en février '90 quand l'impensable était devenu le quotidien, avec des trous béants dans le mur, le fameux Checkpoint Charlie abandonné, le quartier boudé de Kreuzberg propulsé en plein centre ville.

Berlin occupera toujours une place toute particulière dans mon coeur, et rien qu'avec le petit aperçu que j'ai pu avoir de sa vie d'avant, son destin me fait frissonner - d'autant plus qu'on sait à quel point la ville l'a échappé belle !

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

Ihan mielettomia kuvia, ihailin naita jo facebookissa. :)

Kiitos, en laittanut ihan julkiseen jakeluun niitä kasarikampauksia ! =D

Skannerilla tuli kivaa särmää ja retrolookia paperikuviin, puolitahtomatta.

Toi oli kyllä uskomaton juttu. Minä en asialla paljoa silloin päätäni vaivannut, mutta jälkikäteen tuntenut puistatuksia muurin särkymisen johdosta: aseellinen konflikti oli tosiaankin vain hiuskarvan varassa.

Just, etenkin kun nyt katsoo noita dokkareita ja tajuaa miten se todellisuudessa meni siellä kulisseissa. Hui. *värinää*

Minä tutustuin Berliinin vasta vuonna 1999 enkä ole yrityksistä huolimatta oikein koskaan osannut kuvitella, millaista siellä muurin aikaan oli. Muurin murtumisestakaan minulla ei ole omia muistikuvia, 8-vuotiaana kun ei tosiaan ymmärrä rautaesirippua tai kommunismia. Onneksi France 2 (ja muutkin kanavat) on kunnolla paneutunut aiheeseen viime viikkojen aikana.

Eilen katsellessani uutisista niiden jättiläisdominopalikoiden vaikuttavaa kaatumista ajattelin, ettei Potsdamer Platzilla aina ole voinut kävellä vapaasti napsimassa valokuvia huippumoderneista rakennuksista ja poiketa välillä drinkille, kuten 2008 käydessäni viimeksi Berliinissä. Tuntuu uskomattomalta, kuinka täydellisesti kaupunki voi muuttua 20 vuodessa.

Kiva, että jaoit nostalgiset valokuvasi myös "nuorison" ihmeteltäviksi! :)

En ole koskaan ollut Berliinissa mutta olisi kiva piipahtaa nuuskimassa ilmapiiria. Artsy-tytto kun olen, kaupunki varmaankin tarjoaisi kivoja fiiliksia, vai?

Muistan miten uskomattomalta se tuntui, etta nyt siela todella paasee ihmiset pois... wow.

L'utilisation des commentaires est désactivée pour cette note.