Cinq conseils pour mieux bloguer * Viisi neuvoa bloggaamiseen
Kolmannen kulttuurin kasvatit -seminaari * Séminaire éducation multiculturelle

Top 10 Pariisi * Les dix choses à faire dans Paris

Kymmenen on päivän kultainen luku, ja halusin tarjota teille kympin kohteet kaupungistani sen kunniaksi, alkuperäisen Skimbaco Travel -blogin Top 10 Things to do in Paris -postaukseni inspiroimana.

1 velib1. Vuokraa Vélib-kaupunkipyörä

Kokeaksesi kaupungin ainutlaatuisella tavalla kannattaa ehdottomasti vuokrata trendikkään harmaaruskea kaupunkipyörä Vélib. Kypärä ei ole pakollinen mutta suosittelen sitä, ja vaikka paikalliset eivät mpista pidä tai edes juuri pysähdy punaisiin valoihin, paras olla sopeutumatta NOIN paljoa paikalliseen katukuvaan. Ohessa n 18km Google maps -reitti jonka ajamiseen menee ilman pysähdyksiä suunnilleen tunti ja vartti.

2 bon-marche-wikipedia 2. Le Bon Marché -tavaratalo

Le Bon Marché on maailman vanhin tavaratalo ja inspiroi mm Emile Zolan romaanin Naisten aarreaitta. Äskeittäin remontoitu vasemman rannan helmi on näkemisen arvoinen ei pelkästään shoppailun merkeissä mutta myös arkitehtuurinsa puolesta.

3 jardin-luxembourg-wikipedia 3. Luxembourgin puisto

Edelfeltinkin ikuistama puisto Senaatin takana on kaupungin upeimpia kohteita. Kahlaile syksyn lehdissä ihailemassa patsaita ja suihkulähteitä, nappaa tuoli ja seuraa tyylikkäitä kävelijöitä kirjan ja aurinkolasien takaa.

4 butte-aux-cailles 4. La Butte aux Cailles

Yksi vähemmän tunnetuista Pariisin kukkuloista on Butte aux Cailles eli viiriäisten kukkula, jonka pienet tunnelmalliset kadut ovat täynnä baareja ja ravintoloita. Seinämaalaukset ja opiskelijaelämä kukoistavat kaukana tavanomaisista vierailukohteista. Omat suosikkikatuni ovat Rue des Cinq Diamants ja rue de l’Espérance.

5 quartier-chinois 5. Kiinalaiskortteli

Melkein naapurissa on Pariisin kiinalaiskortteli Quartier chinois eksootisine jättimarketteineen Paris Store ja Tang Frères. Värien kirjo ja aidot aasialaisravintolat tarjoavat jotain kaikille aisteille. Osta vietnamilainen patonkiin tehty voileipä häränlihalla ja korianterilla, tai istu terassille juomaan Tiger-olutta ja nauttimaan bo-bun nuudelisalaattia. Rohkeimmat uskaltautuvat markettien vihanneshyllyille ja keittiötarvikeosastolle uskomattomia valikoimia ihmettelemään, ja paperikoristeet sekä muut sisustusjutut ovat oivallisia tuliaisia.

6 bercy-village 6. Bercy Village

Kaupungin vasemman rannan jälkeen on aika ylittää Seine-joki ja siirtyä entisten viinivarastojen paikalle rakennetulle shoppailualueelle jonka kuuluisin katu on tunnetun Bordeaux-viinin mukaan nimetty Cour Saint Emilion. Alueella on monia ravintoloita ja kävelykatujen terasseilla voi nauttia ulkoilmasta ilman liikenteen meteliä.

7 viaduc-arts-wikipedia 7. Viaduc des Arts

Toissavuosisadalla rakennetun rautatiesillan päälle on luotu ns vihreä kävelyreitti penkkeineen ja upeine istutuksineen joita pitkin voi kävellä katutason yläpuolella, ja sillan tiiliperustuksissa on etenkin käsityöläis- ja sisustuskauppoja.

8 passage-princes 8. Katetut kauppakäytävät

Myös toissavuosisadalla suositut katetut kauppakäytävät ovat säilyttäneet menneen maailman viehätyksen. Niitä pitkin voi kävellä kilometrikaupalla, hengittäen muinaista tunnelmaa ja siemaillen teetä lasikattojen suojassa. Ohessa muutamat kauppakäytävien kävelyreitit valmiiksi kartoitettuina.

9 canal-st-martin 9. Canal Saint Martin

Ikuisten Seinen jokilaivojen sijaan voit lähteä risteilylle kaupungin kanavia pitkin tai tutustua kanavan laitakatujen kahviloihin ja putiikkeihin. Trendikkäät liikkeet ovat vallanneet entisen mattokauppiaitten paratiisin, ja sunnuntaisin rantakadut on suljettu autoilta ja varattu kevyelle liikenteelle. Jos hyvin sattuu, kohdalle voi osua myös live-musiikkia tai kirppari.

10 sacre-coeur 10. Montmartre

Ja viimeiseksi huima näköala kaupunkiin Amelie-leffan jalanjäljiltä. Kierrä kaukaa Place du Tertre -aukion turistiloukut ja kolua Sacré Coeur -kirkon takavasemmalla piileviä katuja, esim avenue Junot jossa ovat komeimmat talot. Lokakuussa kukkulan viinitarhalla on peräti viininkeruujuhlat.

     *     *     *

Le dix étant le chiffre de jour, je tenais à partager mes dix choses préférées dans Paris - comme dans l'article blog original paru en anglais Top 10 Things to do in Paris.

Pour vivre la ville sous un jour différent, rien de tel que d'enfourcher un vélib. Très peu de cyclistes portent un casque ni même s'arrêtent aux feux rouges, mais il est conseillé de rester très prudent - surtout quand on partage la voie avec les bus. Ci-joint un trajet d'environ 18km qui prendra à vélo une heure et quart, sans compter les arrêts.

2 bon-marche-wikipedia 3 jardin-luxembourg-wikipedia 4 butte-aux-cailles

Le Bon Marché encore tout récemment refait est le plus vieux grand magasin au monde. Outre les emplettes furieusement chic, à ne pas rater pour son architecture magnifique.

Continuer dans le tout proche Jardin du Luxembourg, et se poser sur une chaise avec un bouquin et observer les passants derrière ses lunettes noires.

La Butte aux Cailles offre des rues pittoresques avec des restaurants et bars à ne plus en finir. Flâner dans les rues avec les étudiants, admirer les graffitis et opter pour une des terrasses de la Rue des Cinq Diamants ou de la rue de l’Espérance.

5 quartier-chinois 6 bercy-village 7 viaduc-arts-wikipedia

Le quartier chinois avec ses supermarchés Paris Store et Tang Frères propulse le visiteur sur un autre continent. Essayer un sandwich vietnamien au boeuf et à la coriandre, ou s'asseoir sur une terrase pour siroter une bière Tiger avec un bô-bun. Les plus aventureux iront admirer le rayon de légumes et des accessoires de cuisine ou de déco.

On traverse la Seine pour une balade au coeur de Bercy Village, constuit à la place des anciens entrepots de vins. Les rues piétonnes offrent un cadre agréable pour faire du shopping ou pour manger en terrasse.

Et un peu plus haut, en longeant le Viaduc des Arts on a le choix entre la Coulée Verte dans les hauteurs ou les boutiques de déco et d'artisanat sur l'avenue Daumesnil.

8 passage-princes 9 canal-st-martin10 sacre-coeur

Les passages couverts ont conservé un charme suranné, et il existe même des plans pour les emprunter les passages couverts parisiens en les enchaînant les uns après les autres. (Dans la photo, le Passage des Princes.)

Le Canal Saint Martin permet de faire une croisière plus originale, ou de longer les berges du canal en découvrant les cafés et les boutiques ayant envahi le quartier anciennement connu pour ses marchands de tapis. Le dimanche les quais sont fermés aux voitures et avec un peu de chance on peut tomber sur une brocante ou un spectacle de rue.

Et pour terminer avec une vue imparable sur la ville dans les pas d'Amélie Poulain, grimper sur la butte Montmartre et se perdre dans les petites rues loin de la cohue touristique de la  Place du Tertre. En octobre il y a même la fête des vendanges de Montmartre, et admirer les immeubles de l'avenue Junot fait toujours rêver...

Commentaires

Flux Vous pouvez suivre cette conversation en vous abonnant au flux des commentaires de cette note.

Parikymmentä vuotta on vierähtänyt samassa kaupungissa - ole käynyt / tehnyt noista viisi asiaa. Osan niistäkin vahingossa tai sivumennen. Tykkään lukea ihmisten Pariisivinkkejä, ne ovat jokaisella niin erilaisia. Omiani voi lukea blogistani Pieni Pariisinopas - otsikosta :)

Pariisissa on ihanaa se että jokainen saa siitä irti omia juttujaan !

Suosittelen myös muille Sarin vinkkejä jotka ovat oivia kerrassaan :

http://rajamaenrykmentti.blogspot.com/search/label/pieni%20Pariisinopas

Hyviä vinkkejä, otin ylös La Butte aux Cailles ja Bercy Village ...
Sattuiskohan Montmarten viininkeruujuhlat meidän Pariisi blogimiittiiin? - ois aika oiva juttu! ;)

Harmi vaan viininkeruu oli 6-10.10. eli ohi jo. Mutta Butte aux Cailles on ehdoton suosikkini, siellä on kiva kävellä ihan noin vaan ja raflat on idyllisiä.

Bercy Village on siisti mutta enemmän ketjuja, Nature et Découvertes, Bistro Romain jne...

Mainio lista! Pistän talteen kirjanmerkkeihin seuraavaa Pariisin vierailua varten.

Näitä pitäisi tehdä enemmänkin ; tulee aika usein pyyntöjä. Tuorein oli hyödyllisiä linkkejä ja kontakteja Pariisiin muuttaville suomalaisille ; niitäkin on jemmassa kasapäin.

Tuosta ykkösestâ tulee niin mieleen Philippe Katherinen kappale, jossa neuvotaan ajelemaan Velibeillâ yöllâ... Meillä kolmevuotiaskin laulaa antaumuksella "faire du Vélib la nuit, sous extacy..." ;-). Ihana kappale, joku päivâ vielâ vuokraankin Vélibin keskellâ yötâ ja ajelen Philippe Katherinen suositteleman kierroksen! <3

Hervoton ! Toi pitäisikin lisätä ykköspykälään... =D

L'utilisation des commentaires est désactivée pour cette note.