Fabuleux Noël & tunnelmallista joulua 2020

L'année 2020 se distingue des autres années également par le fait qu'on a fait très peu de photos : pas de voyages, pas de fêtes en famille ou entre amis, aucun événement marquant.

Que des semaines qui se ressemblaient, du télétravail, du vélotaf pour les rares déplacements, de l'organisation acrobatique pour les vacances pas comme les autres... une année de cocooning digne de hygge et lagom - que nous les Finlandais surmontons avec sisu, car rien de plus naturel pour nous que la distanciation sociale et de rester chez nous.

Lutin-tonttu

Ces concepts nordiques - respectivement un art de vivre et méthode d’épanouissement danois, un mode de vie mesuré et épanouissant suédois, couronnés de la persévérance limite obstinée finlandaise - sont à la pointe de tendance pour survivre les différents degrés de confinement.

Justement, je me suis évadée quelques temps pour voir ma famille en Finlande en novembre, cette saison peu touristique où la forêt se montre particulièrement sombre et où les esprits se tournent vers la fête de la lumière qui approche. A coups de bougies, de guirlandes et de décorations de Noël, on arrive à faire oublier qu'il fait aussi nuit, et une ambiance magique règne - et quand on a de la chance on a droit à quelques flocons de neige qui enrobent la terre d'une douce couche de poudre blanche.

Nous avons respiré la bonne odeur de la forêt et ressenti la force incroyable qui émanait d'un magnifique sapin bicentenaire - si bien caché par la forêt qu'on a du mal à le retrouver. Le dicton "l’arbre qui cache la forêt" prend une toute autre dimension ici, et j'en profite pour y glisser quelques lutins pour vous souhaiter un fabuleux Noël avec plein de pensées positives !

Noel_2020c

Vuosi 2020 jää muistiin myös vähäisen valokuvasadon merkeissä ; ei matkoja, ei perhetapaamisia eikä illallisia kavereitten kanssa.

Vain toinen toistaan samanlaisempia viikkoja, etätyötä ja hyötypyöräilyä julkisia vältellen, akrobaattisia järjestelyjä lomien puitteissa... tämä oli hyggen ja lagomin kulta-aikaa josta selvittiin sisulla - keneltä muulta onnistuisikaan turvavälit ja kotona pysyminen paremmin kuin meiltä ?

Puunhalaaja-treehuggerParhaiten muistiin tulee jäämään marraskuinen vierailu kotimaassa ; se matkailijoitten vierastama pimeä kausi jolloin metsä on synkkä ja odotamme vain joulua ja lunta. Kynttilöitten ja jouluvalojen voimin pimeys unohtuu ja metsän taika toimii, ja lopulta kaiken kruunaa hiljaa maahan leijailevat hartaasti odotetut lumihiutaleet.

Metsässä rämpiminen on aina yhtä rikastuttavaa, ja löydettyämme metsän hyvin piilottaman lähes 200-vuotisen kuusen, oli vaikuttavaa hengittää sen syvää voimaa. Sananlasku "ei näe metsää puilta" saa uuden ulottuvuuden, sillä koostaan huolimatta vanhaa kuusta oli lähes mahdoton huomata metsän siimeksessä, ennen kuin seisoi suunnilleen sen juurella.

Ja tonttujen salaliiton myötä, toivotan täten teille metsäntuoksuista tunnelmallista joulua ja paljon positiivisia ajatuksia !


Cadeaux vélo * Joululahjoja pyöräilijöille

Si vous avez des cyclistes ou vélotaffeurs autour de vous, voici quelques idées cadeau utiles et gadgets qui feront plaisir - surtout en ces temps de grève où sur Paris mieux vaut circuler à vélo qu'en transports ou en voiture ! Mais bien couvert, vu la météo...

Joululahjametsästyksen alkaessa taas, olen kerännyt lahjaideoita työmatkapyöräilijöille ja muillekin fillarifaneille. Linkit ovat valtaosalta ranskalaisia, mutta yritän ajan myötä löytää myös kotimaisia vinkkejä. Jos tiedätte mistä löytää fillari-ideoita, laittakaa kommettia.

Noel-cycliste

 

Et n'oubliez pas d'acheter le plus local et durable possible : exit les géants du web américains et asiatiques, soutenons les artisans et les petits commerces !

 

  • USB-ladattavat lamput (Décathlon)
  • Legendaarinen nahkainen pyöränsatula : Brooks England
  • Tarakkalaukut, luottokorttikokoinen työkalu ja hametta kurissa pitävä pyykkipoika : Poupoupidou
  • Ohjaustankoon kiinnitettävä vintage-tavarateline
  • Reisille sadesuoja Rainlegs
  • Irrotettava lokasuoja Ass saver

Muistakaa jakaa kotimaiset suosikkinne ja vinkkinne, kaikki ideat tervetulleita ja yritetään välttää nettijättejä muilta mantereilta, tuetaan paikallista tuotantoa tai ainakin eurooppalaista.

Banner_velo

 


Ambiance de Noël étincelante à Paris * Säkenöivää joulutunnelmaa Pariisista

En vous souhaitant de très belles fêtes de fin d'année ! Säikyvän valoisia joulunpyhiä kaikille...

Twitter-noel

... avec cette photo d'un illustre inconnu sur son beau vélo en mode cruising, sur la flambant neuve piste cyclable très controversée de la rue de Rivoli - avec le BHV au fond sur son 31 avec un éclairage de fête. Digne de la ville lumière, et ci-après également un petit montage de mes photos d'ambiance de Paris si vous ne les avez pas vues sur Instagram.

Maurelita-noel-2108

Toivotan teille kaikille säihkyvän valoisaa loppuvuotta ja joulunpyhiä tällä tuntemattoman fillaristin siluetilla, valon kaupungin uuden karhealla pyörätiellä kaupungintalon ja BHV-tavaratalon välimaastossa. Yllä myös kooste tunnelmakuvistani, jollette ole niitä jo nähneet Instagramissa.


Marché de Noël finlandais * Suomalaista joulutunnelmaa Koti-putiikissa

Pour ceux qui auraient raté les marchés de Noël du premier WE de décembre, et même mon récit des événements, la boutique finlandaise Koti fait son marché de Noël du 15 au 24 décembre :

Koti-lutins

Des idées cadeaux uniques et extraordinaires qui ont une âme nordique. Des tissus anciens avec un twist nouveau, des chaussettes tricotées, des mitaines crochetées, des petits lutins sortis des bois, gâteaux et d'autres délices pour fêter Noël à la finlandaise.

Ouverture du lundi au vendredi de 13h30 à 19h30, les samedi et dimanche de 11h00 à 19h30.

koti
3 rue Lemercier, 75017 Paris
M° Place de Clichy
01 71 97 36 06

Aussi sur Instagram et Facebook !

 

image from pligaa.typepad.com

 

Suomalainen joulutori jatkuu Koti-putiikissa :

Kotimaisen joulutunnelman lisäksi Sarin putiikista löytyy vintage-kankaista luotuja uniikkeja kasseja ja muita käsityötuotteita, somia kortistetonttuja, kuten myös säilykkeitä. Eettisiä artesaanilahjoja pukinkonttiin !


Luukku 4 : Pariisin pohjoismaista joulutunnelmaa [Ulkosuomalaisten joulukalenteri] * Ambiance de Noël nordique à Paris

[Pour mes lecteurs francophones, la version française de cette participation à un calendrier de l'avent des Finlandais expatriés est à titre exceptionnel en seconde position, après le finnois]

* Tämä postaus on osa ulkosuomalaisten bloggaajien joulukalenteria. Postauksen lopusta löytyy lista kaikista osallistuvista blogeista, ja käy kurkistamassa myös Instagram tägillä #ulkosuomalaistenjoulukalenteri2018 *

Pariisin_joulu

Niinä vuosina kun emme vietä joulua Suomessa, tulee kutkuttava tarve luoda kotimaista tunnelmaa Pariisin kodissamme koko joulukuun ajan.

Muut pohjoismaat järjestävät joulumyyjäisiä kirkoissaan heti marras-joulukuun vaihteessa, mutta meillä suomalaisillapa onkin ihana Koti-boutique koko vuoden ympäri. Putiikin haltiattarella Sarilla on taianomainen kosketus ja hän myy mm omalla hauskalla otteellaan tehtyjä käsityöläistuotteita : vinkeitä tyynyjä, retrokasseja, pussukoita kuten myös itse säilömiään herkkukurkkuja.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina oli Koti-putiikin perinteinen glögitarjoilu, ja kaupan ovi kävi yhtenään leppoisan rupattelun ohella, suomalaisia ja korttelin asukkaita vilisi tunnelmaa kohottamassa. Olin ehdottanut ranskalaisille työkavereilleni tulla mukaani joulutoriralliin ja oli antoisaa jakaa tyttöjen kesken hitunen Suomea, tuoksuja ja tunnelmaa, glögiä ja heille niin eksoottisen kuuloista suomen kieltäkin.

Koti-boutique-paris

Glögin jälkeen oli tarkoituksena kouluta muutkin blogissani mainostetut pohjoismaiset jouluapajat, mutta jouduimme olosuhteiden pakosta muuttamaan suunnitelmiamme. Pariisin sauhutessa surullisenkuuluisten Keltaisten liivien "Gilets jaunes" ja tilannetta hyödyntävien vandaalien kourissa, emme uskaltautuneet pääkallonpaikalle Champs Elysées'n nurkille Tanskalaiskirkon joulumyyjäisiin lainkaan, vaan kävelimme Ruotsalaiskirkolle jossa iloisesti liehuva sinikeltainen lippu toivotti tulijat tervetulleiksi kotoisan punatiilikirkon julkisivulla.

Eglise-suedoise-paris

Maistelimme jo päivän toista glögiä, hitusen tujumpaa tällä kertaa (uskallanpa väittää että oma glögi-reseptini on lähempäna ruotsalaista versiota) ja pääsimme hyvään vauhtiin myyntipöytien kimppuun. Joulukoristeita ja tekstiilejä enemmän meitä kaikkia kiinnosti ruokapuoli, ja mukaan tarttuikin piparipurnukoita, lasimestarinsilliä, ruisleipää sekä tietenkin iso lastillinen salmiakkia - jopa kotoisia Fazer-tuotteita. Oli hupaisaa tutkia mitä kaikkea tuttua naapurimaan tuotteista löytyy ja herätellä henkiin muutama sana ruosteista toista kotimaista.

Mutta jouluntuoksuinen leppoisa lauantai sai mustanpuhuvan vireen kun kadulle palattuamme kuului entistä kumeampia pamahduksia, sireenien ulvontaa ja paksu musta savu Riemukaaren suunnalla värjäsi sateisen synkän taivaanrannan entistä uhkaavammaksi. Keltaisia liivejä näkyi joka puolella, ja agressiivisuus oli käsinkosketeltavaa. Turvallisuussyistä kaikki läheiset metroasemat oli suljettu ja talsimme sateessa monta kilometriä löytääksemme vihdoin avoimen aseman. Harmitti etten ollut liikenteessä polkupyörällä pitkän ja sateisen matkan takia, mutta tunnustan että minua myös arvelutti polkea mielenosoitusten läpi.

Gilets-jaunes-challenges

Mutta vasta kotona uutisia katsoessa paljastui miten tuhoisaa jälkeä oli tehty ja miten rauhanomaisesti alkanut mielenosoitus houkutteli mukaansa ääriliikkeiden aktivisteja, vandaaleja ja osa mielenosoittajistakin lähti mukaan kylvämään tuhoa. Uutisissa kaupunki oli kuin sissisodassa, monissa kortteleissa kauppoja ja liiketiloja romutettiin, autoja ja asuinrakennuksia poltettiin, palomiehien ja mellakkapoliisien kimppuun käytiin, tuntemattoman sotilaan hauta ja Riemukaari vandalisoitiin... Onneksi suurin osa kaupungista oli kuitenkin kaukana levottomuuksista ja korttelit jatkoivat normaalia elämäänsä autuaan tietämättöminä.

Ensi lauantaina kannattaa siis visusti välttää kaupungilla tietyissä kortteleissa liikkumista, sillä Keltaiset liivit uhkaavat jatkaa protestointiaan. Voin kuvitella miten huolestuttavalta ja sekavalta tilanne näyttää varmaankin ulkomailta nähtynä, mutta paikalliset osaavat nyt välttää Riemukaaren ja Oopperan tienoita sekä République-Bastille -akselia jotka ovat tunnetusti ruudinarkoja ja symbolisia kortteleita.

Näissä puitteissa rauhallisen joulun toivottaminen saa aivan uuden ulottuvuuden, ja jätänkin teidät hyvään seuraan blogikavereitteni kanssa Ulkosuomalaisten joulukalenterin merkeissä. Alla kaikki linkit päivä päivältä, Rauhallista Joulunodotusta kaikille täkäläisistä uutisista huolimatta ja kurkistakaa blogien ohella myös Instagramissa #ulkosuomalaistenjoulukalenteri2018 - paljon jo seuraamiani blogeja mutta myös ihania uusia tuttavuuksia :

Luukku 1: Anniinankulma / Italia

Luukku 2: H niin kuin Hausfrau / Saksa

Luukku 3: Viinilaaksonviemää / USA

Luukku 4: Maurelita / Ranska

Luukku 5: Hollanninhippiäinen / Hollanti

Luukku 6: Suomalainen im Allgäu /Saksa

Luukku 7: Alla kaalipuun / Uusi-Seelanti

Luukku 8: Kappelikukkulan kuulumisia / USA

Luukku 9: Viisikymppiä lasissa / Luxemburg

Luukku 10: Viherjuuria / Saksa

Luukku 11: Hollanninsuomalainen/ Hollanti

Luukku 12: Tahdon Asiat / USA

Luukku 13: Matkani tuntemattomaan /Ruotsi

Luukku 14: Melkein tropiikissa / Espanja

Luukku 15: Vihreän saaren emäntä / Irlanti

Luukku 16: Oh,wie nordisch! / Saksa sekä Nordic Days/ Saksa

Luukku 17: The Unknown And Beyond / USA

Luukku 18: One with Alpenglow / Saksa ja Unkari

Luukku 19: Ruovesiblogi / Itävalta ja Unkari

Luukku 20: Wonderworld of Noora / Viro

Luukku 21: Heidin Italia / Italia

Luukku 22: À la Helvetia / Sveitsi

Luukku 23: One glass of milk, please / USA

Luukku 24: Life in English / Australia sekä Konalla / Hawaii,USA

 

image from pligaa.typepad.com

A tous les francophones qui arrivent jusqu'ici après mon récit en finnois, bravo pour votre patience et voici un condensé en langue de Molière de notre périple nordique au pays des Gilets jaunes :

Inspirées par mon billet de blog précédent sur les marchés de Noël nordiques à Paris, avec deux complices qui partagent mon quotidien au bureau nous sommes parties à l'affût d'une ambiance féérique du grand nord, malgré la pluie et les manifestants qui sillonnaient le quartier.

Cap sur la boutique-atelier Koti avec les jolies créations confectionnées par Sari : des sacs et pochettes vintage, des lutins en bois, des produits naturels et même des cornichons fait maison aux épices, à l'ail et au gingembre - tout ça agrementé d'une tasse de boisson chaude traditionnelle "glögi" pour marquer l'ouverture de la saison festive. (A suivre aussi sur Instagram : KotiBoutique)

Ensuite direction l'Eglise suédoise de Paris : sa façade en briques rouges et le drapeau bleu et jaune me donnent un petit pincement au coeur, tellement ça me rappelle la Finlande.

Avec le deuxième vin chaud de la journée à la main, je constate que ma recette de glögi s'approche bien plus de celui des Suédois ! Ca nous donne des ailes pour les emplettes, et au butin on comptabilise du pain de seigle aux airelles, du harang mariné "du vitrier", des bidons de biscuits épicés "pipari" et même une maison de pipari à fabriquer soi-même - sans oublier les incontournables réglisses salées "salmiakki".

Nous avions eu raison de zapper l'Eglise danoise qui se trouve juste derrière les Champs Elysées, car la situation semblait bien tendue et la fumée noire visible au loin au-dessus de l'Arc de Triomphe nous donnait froid dans le dos.

Velo-poteau

En cherchant en vain des stations de métro ouvertes j'eus quelques regrets de ne pas être venue à vélo malgré la pluie et la distance, mais en même temps traverser les foules énervées ne m'enchantait guère.

On ne réalisa que le soir en regardant les informations l'ampleur des dégâts, et la ville semblait être une scène de guerilla et de désolation. Bien plus impressionnant à la télé qu'en réalité, car la plupart des quartiers ont passé la journée normalement sans la moindre idée des événements ailleurs dans la ville. Sans rentrer dans la polémique sur le fond du mouvement, on est forcément triste de voir la tournure que cela prend.

Du coup souhaiter un Noël paisible prend une nouvelle dimension bien plus pertinente, alors je souhaite à tous : Rauhallista Joulua !

Rauhallista-joulua


Marchés de Noel nordiques à Paris 2018 * Pariisin pohjoismaiset joulumyyjäiset

Koti-sydanComme tous les ans, les marchés de Noël nordiques de Paris me prennent par surprise par leurs dates avancées. Avant même que l'on ait eu le temps de dégainer nos calendriers de l'avant, les Nordiques sont déjà à fond dans la préparation de Noël et proposent des événements dès le 30 novembre. Voici quelques idées de sortie pour une ambiance insolite et des cadeaux originaux, en plus des objets de déco et des dégustations sur place :

Finlande

Je commence naturellement par chez moi, et cette année la Finlande est l'invité d'honneur au marché de Noël de Strasbourg, pour les chanceux qui seront dans ce coin.

Pour les Parisiens, il y a bien sûr le traditionnel Glögi Party de la boutique Koti, avec une dégustation une boisson chaude et épicée de Noël, le samedi le 1er décembre de 13h30 à 19h30 et son marché de Noël du 15 au 24 décembre, ouvert même le dimanche - pour des idées cadeaux durables et éthiques, du fait maison et de l'artisanat, des créations et des objets traditionnels.

Boutique Koti
3 rue Lemercier, 75017 Paris

A suivre aussi la boutique Koti sur Instagram !

Koti-noel2018

 

Houx1Norvège

Un marché de Noël insolite norvégien aura lieu les samedi 1er et dimanche 2 décembre à l'Elephant Paname au 10 rue Volnay dans le 2e arrondissement. Des producteurs norvégiens y proposent diverses spécialités culinaires ainsi que des laines tricotées à la main, des bijoux artisanaux, des objets de design éco-responsables etc.

 

HouxDanemark

Le Julebasar de l'Eglise danoise de Paris se déroulera les 30 novembre et 1er et 2 décembre, toujours dans une ambiance chaleureuse et cosy dans les locaux de Frederikskirken au 17 rue Lord Byron dans le 8e arrondissement.

 

Houx1Suède

Et toujours ce WE - on commence à avoir un agenda bien rempli - l'Eglise suédoise de Paris organise son marché de Noël du 30 novembre au 2 décembre au 9 rue Médéric dans le 17e arrondissement.

 

HouxEt vive la coopération nordique

Si on n'a pas eu le temps de tout faire ce WE, il y aura une session de rattrapage avec le marché de Nordique à la REcyclerie avec son artisanat, son design ou encore ses spécialités culinaires, le samedi 15 décembre 2018 de 12h à 20h au 83 boulevard Ornano dans le 18e arrondissement !

 

image from pligaa.typepad.com

 

Ja pahoittelut suomenkielisille lukijoilleni, tämä pikainen postaus kartoittaa tulevan viikonlopun pohjoismaiset joulumarkkinat Pariisissa - mokomat ovat joka vuosi niin aikaisin etten meinaa ehtiä mukaan, puhumattakaan bloggata aiheesta !

Linkkien avulla saa lisätietoa täkäläisistä tapahtumista, ja vastaan tietenkin kysymyksiin kommenttilaatikon kautta sekä somessa.

Tunnelmallista joulunodotusta !


Fabuleuse nouvelle année * Ihana uusi vuosi 2018

Je souhaite une fabuleuse nouvelle année 2018 à tous avec ces photos de nos vacances de Noël en Finlande - le nouveau filtre de Prisma pour 2018 magnifie l'ambiance de Noël blanc avec la luge à patins que certains traduisent trottinette des neiges.

Une fête magique en famille avec des plats traditionnels délicieux et tout le clan réuni par la même occasion pour l'anniversaire de mariage de mes parents.

Snapseed

Toivotan huikean upeaa uutta vuotta 2018 kaikille näitten joululomakuviemme myötä ! Prisma-appsin tuorein suodatin antaa lisää taikaa valkean joulun tunnelmalle, ja nautimme täysin siemauksin juhlasta koko perheen voimin ja kilistelimme myös vanhempieni hääpäivää tapanina. 

Potkukelkat ja muut lelut olivat ahkerassa käytössä perinteisten jouluaterioitten lomassa, ja lunta riitti Etelä-Suomessakin koko lomamme ajaksi - ikimuistoinen matka ja miten ihanaa olikaan nähdä koko klaani.

 

 


Glögi party à la boutique Koti, Paris 17e

Avis aux fans de glögi - la boisson chaude aux épices !

La Koti boutique propose l'ambiance de Noël finlandais à Paris en organisant une Glögi party le samedi 2 décembre de 13h30 à 19h30 ; 3 rue Lemercier, Paris 17e.

C'est aussi l'occasion de découvrir les créations originales de Sari qui tient la boutique ; avec ses doigts de fée elle confectionne aussi bien des accessoires en tissus anciens et vintage finlandais que des produits artisanaux : chaussettes tricotées, mitaines crochetées, petits lutins sortis des bois les bras chargés de petits gâteaux et d'autres délices pour fêter Noël à la finlandaise.

Des idées cadeaux qui changent pour la hotte du père Noël ; équitable, bio et production locale.

Koti-glogi-party

Tärkeä tiedote glögi-faneille ; Koti-putiikki järjestää perinteiset Glögi-keimit lauantaina 2.12 klo 13.30-19.30 vanhassa tutussa osoitteessa 3 rue Lemercier, Paris 17e.

Kotimaisen joulutunnelman lisäksi Sarin putiikista löytyy vintage-kankaista luotuja uniikkeja kasseja ja muita käsityötuotteita kuten myös säilykkeitä. Eettisiä artesaanilahjoja pukinkonttiin !


Vélos dans le brouillard * Sumussa fillarointia

Pas une météo terrible en France non plus (en référence à Noël sans neige chez moi en Finlande...), nous avons passé les fêtes dans un épais brouillard cette année aussi. Au bord de l'Atlantique la rosée est monnaie courante, mais là c'était tout simplement un dense rideau de gouttes d'eau qui trempait en quelques minutes le cycliste le plus motivé.

Il nous fallait tout de même une balade à vélo pour digérer, et la passerelle Nelson Mandela qui s'étend vers le bout du monde aux Minimes était une destination parfaite. En arrivant au bout, les bateaux des Minimes apparurent mais du coup on devinait à peine le continent derrière nous.

Auboutdumonde-velo

No ei ollut kovin tunnelmallinen sää Ranskassakaan, joulu hiipi ohi sankassa sumussa tänäkin vuonna. Atlantin rannalla kaste on tuttua, mutta nyt ilmassa roikkui tiheä pisaraverho joka kasteli muutamassa minuutissa urheimmankin fillaristin.

Oli silti pakko päästä sulattelemaan jouluateriaa, ja maailmanäären majakalle kurottava laituri oli tismalleen täydellinen kohde. Sumu hälveni päästessämme sen päähän, mutta mantere melkein katosi !

Larochelle-minimes

Pour ceux qui n'auraient pas encore vu les voeux de Joyeux Noël sur les réseaux sociaux (Facebook, Twitter ou Instagram), les voici à nouveau sur un fond du marché couvert de La Rochelle, toujours aussi joliment décoré !

Hitusen myöhässä niille jotka eivät vielä nähneet joulukorttiani somessa, alla uusintana La Rochellen kauppahallin upeat jouluvalot :

Joulu16